pageviews

donderdag 1 september 2016

Woensdag 31-08-2016 van Delfzijl naar Lauwersoog via de staande mast route via Groningen

Om goed acht uur onderbreken we onze nachtrust, en gaan we ons wassen en aankleden, na een simpel ontbijt, ga ik even naar het havenkantoor om het liggeld voor vanacht af te rekenen.
De havenmeester is al paraat en zit aan de koffie met een shagje in z'n mondhoek op mij te wachten.
Ik groet hem goedemorgen, en ga zitten voor zijn buro, we kletsen wat over het weer, en over de jachthaven en ik vraag of hij hier in vaste dienst is of dat hij ook gewoon een watersporter is die als vrijwilliger hier de haven runt.
Hij zegt nee ik ben hier vast, en dat moet ook wel want er is altijd wel wat te doen in een jachthaven, en in de zomer maakt hij ook zes lange dagen in de week maar heeft zondags vrij en in de wintermaanden is hij een paar maand lang niet full time aanwezig.
Maar hij zegt, niet lang meer want ik ga dit jaar met pensioen, ik zeg dat ik dat al vijf jaar ben, en dat het mij prima bevalt, en ik heb het nog nooit zo druk gehad, dus maak je borst maar nat.
Omdat we op tijd weg willen moet ik nu niet mijn tijd verkletsen bij de havenmeester, en dus betaal ik hem de gevraagde 20 euro en wens hem nog een prettige dag toe, en loop terug naar de boot.
Aafke is er ook klaar voor en dus gooien we los en varen naar de sluis die hier vlakbij ligt.
Ze zaten zeker op ons te wachten, want we kunnen na een paar minuten gewacht te hebben de sluis invaren, en het schutten gaat ook in een paar minuten en we varen om kwart over negen de sluis alweer uit.
Ik meet even op de plotter om te kijken wat de verheid naar Groningen is en dat is maar 16 mijl, en dus in drie uurtje's te doen.
De bruggen worden allemaal op afstand bedient vanuit Appingedam en dat gjit as it slytjaget ,en we komen om kwart voor twaalf aan bij de brug naar de Oosterhaven.
Ik roep ze op via de marifoon op kanaal 9 en krijg te horen dat de brugwachters ons om dertienhonderd uur meenemen voor een rondje stad.
Nou dan meren wij aan, en gaan we een hapje eten in de tussentijd en dan zien we mekaar om 13:00 uur zeg ik tegen de stem aan de andere kant.k

    Dit is de brug die nog met handkracht moet worden bedient bij de Oosterhaven.

Om 13:00 uur gaat nadat ik ze heb opgeroepen de brug open, en gaan we met zes schepen in convooi met de twee brugwachters mee die om de andere brug er eentje open doen.
Als we dan een stuk of zes bruggen gehad hebben, moeten we een poos wachten op de twee brugwachters die van de andere kant de schepen door de stad heen brengen, en dat duurt minstens een halfuur, maar dan is het eindelijk zo ver en gaat het convooi weer verder.

     De brug bij het lage der A midden in de stad Groningen.

Ik heb de bruggen niet geteld, maar Aafke heeft van iedere brug een foto gemaakt, en ik denk dat ons rolletje van 24 foto's wel bijna vol is zoveel bruggen zijn er hier.
Het is maar een geluk dat er hier geen bruggeld hoeft worden betaald, anders hadden we als ik het vergelijk met een stad als Leeuwarden waar je voor zes bruggen 7 euro moet betalen, we er hier minstens 25 euro voor neer hadden moeten tellen.
We zijn dan ook meer dan twee uren onderweg voor we door de stad heen zijn, en dan krijgen we er onderweg naar Zoutkamp ook nog een flink aantal die we moeten passeren en ook moeten we nog door een sluis met een verval van meer dan een meter.
De verdere reis verloopt zonder problemen, en we komen even na zes uur in Zoutkamp aan, waar we even moeten wachten op een kotter die vanaf het Lauwersmeer de haven van Zoutkamp binnen wil en eerst door de brug mag waarna wij en een platbodem het Lauwersmeer op mogen.
Wij zijn van plan om bij de eerste de beste aanlegplek die we zien aan te meren, want we hebben het voor vandaag wel weer gehad.
Om halfacht vinden we net als de platbodem een plekje aan een marrekrite steiger waar ook al een motorkruiser ligt aangemeerd, de platbodem gaat voor hem liggen, en ik pas er nog net achter.
We liggen in no time vast en ik ga maar gelijk naar binnen om even een poosje te gaan liggen met de benen omhoog want die skonken doen me verrekte zeer na zo'n hele dag achter het roer staan.
Aafke schenkt me alvast maar een borrel in, en dat word een bacardy cola dus, en dat drinkt zo heerlijk weg.
Aafke duikt nog maar even in haar boek, en ik ga even op internet kijken of er nog mail is, en daarna ga ik nog wel even met mijn blog bezig, want als ik het niet meteen doe dan ben ik zomaar een heleboel dingen kwijt die we gezien en beleeft hebben onderweg.
Ondertussen is het nu alweer bijna 23:00 uur en ik denk dat we onze kooi maar eens gaan opzoeken.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten