pageviews

dinsdag 6 april 2021

Zaterdag 3 april wandeling Steenfac.

Net als Donderdag en Vrijdag is het dusdanig koud en winderig dat we er pas om half vier toekomen om een wandelingetje te maken, en we gaan maar richting de brug naar EE  en dat is ongeveer een 800 meter.
Dat stelt natuurlijk niks voor maar het weer is er ook naar en bij de brug aangekomen besluiten we om een slag om het oude melkfabriek te maken en dat is ook maar een paar honderd meter.
Als we bij de ingang zijn naar de fabriek zien we opeens het bord “Streekwinkel” staan, en dus zeg ik tegen Aafke zullen we eens even kijken wat ze hier allemaal te koop hebben?.
Aafke heeft er niet zoveel zin in, maar na wat aandringen gaat ze toch mee die kant op.
Als we daar nieuwgierige naar binnenkijken, komt er al snel iemand op ons af en raken we aan de praat met de uitbater van de winkel.
Het duurt dan ook niet lang, wanneer hij ons naar binnen nodigt voor een rondleiding door zijn toko.
Het lijkt wel wat op een museum van oude tractors en oude machines uit de jaren voor en na de 2de Wereldoorlog.
De oude man blijkt 82 jaar te zijn en heet Wilman van achternaam en heeft eerst in zijn boerderij een eindje buiten het dorp richting Engwierum een streekwinkel gehad, en heeft die nu als hobby in een deel van de oude melkfabriek.
Ook is hij èén van de oprichters van het vlasmuseum hier in het dorp Ee.
Tevens heeft hij hier een pers staan waarmee hij koolzaad perst en de daaruit geperste olie verkoopt hij hier in flesje’s van een halve liter.
Hij heeft net een order gekregen van drieduizend liter voor iemand uit Texel.
De koolzaad olie kun je voor vele doeleinden gebruiken zo zegt hij, o.a bakken en braden, dressing voor salade’s, je kunt het zelfs als glijmiddel aanwenden zegt hij, mijn vrouw zweert erbij.
Als we om ons heen kijken dan zien we allerlei oude voorwerpen uit vroeger tijden staan, trots vertelt Wilman dat hij op de zolder boven ons nog een Dafje, en een lelijke Eend heeft staan, ook heeft hij thuis nog een Mercedes Cabrio uit 1960 staan, die er nog als nieuw uitziet.
Het is ook mogelijk om hier met een groep van ongeveer 20 personen een warme maaltijd te gebruiken, waarbij hij dan het één en ander verteld over de producten die hij verbouwd en hier aan de man probeert te brengen.
Als tweeentachtigjarige is hij nog heel actief, en dat is natuurlijk prachtig, bovendien kan hij het mooi vertellen, want op zo’n leeftijd heb je natuurlijk ook wel het één en ander meegemaakt.
Het is al bijna vijf uur wanneer we na het kopen van een doos scharreleieren weer naar de boot lopen, gelukkig is het niet ver want de wind is behoorlijk aangetrokken en verrekte koud.
Wanneer we na 10 minuten lopen weer binnen zitten, maakt Aafke snel een mok gloeiendhete chocolademelk klaar,  en daar word je erg warm van zowel binnen als buiten.
Na het eten houden we ons bezig met lezen en puzzelen, en om halftwaalf zoeken we onze kooi maar weer eens op.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten