pageviews

vrijdag 9 juli 2021

Dinsdag 06-07-2021 vertrek van Kornwerderzand naar Franeker.

We doen vanmorgen lekker piano an, want we kunnen pas met meelopende stroom richting Harlingen en dat is pas om een uur of twee vanmiddag, en we merken tegen die tijd dat er meer mensen hetzelfde idéé hebben en wanneer er weer een lading klaar licht te wachten voor de grootte sluis , gaat iedereen plotseling naar de kleine sluis voor jachten toe en omdat wij nu de laatste zijn gaan wij er z s m achteraan.
We hadden ons al wel voorbereid om plotseling weg te varen, maar laten we hopen dat we nog met deze schutting meekunnen nu we de laatste in het rijtje zijn.
Het valt mee, en ook de bijboot kan gewoon aan de zijkant van ons liggen, met elkaar liggen we hier nu met een achttal vrij grootte jachten en de schutting gaat vlot, maar het uitvaren van de sluis duurt wel erg lang net als de brugopening, maar er staat een mooi windje, en eenmaal buiten de haven valt het ons op dat er al erg veel stroom loopt, en moet ik net als we onder zeil zijn en de motor hebben uitgezet erg mijn best doen om de rode ton die er ligt te ontwijken gelukkig zijn ze nu van kunststof maar ze blijven hard.
De helft van de jachten heeft grootzeil en genua opstaan, en toch kunnen we ze redelijk bijhouden, dat komt denk ik omdat er meer stroom staat dan wind, want op het log lopen we maar 2.8 mijl maar op de gps lopen we 6.0 knopen dus 3.2 mijl stroom mee bij een windje dat varieerd van 8 tot 12 knopen.
We komen onderweg niet veel tegen, alleen twee jachten met carbonzeilen erop en die liepen ondanks de stroom flink hard.
We doen er één uur en een kwartier over, en zijn net eerder bij de haveningang dan de veerboot van Terschelling en ook kunnen wij nadat ik de sluis heb opgeroepen en ze heb meegedeeld dat we 2.2 m diep steken wat weer de grootte sluis voor ons word.
De kleine sluis ligt al bijna vol als ook wij het sein krijgen dat de brug word geopend en even later varen we met nog twee kleinere jachten de sluis binnen waarvan ze de middelste deuren gebruiken zodat de schutting sneller verloopt doordat er minder water hoeft te worden verplaatst.
De verdere reis naar Franeker verloopt zonder problemen maar helaas kunnen we niet op ons plekje liggen aan de tuinen, maar meren we aan de stadskant aan.
Even later komt de havenmeester langs en zegt dat we morgen wel weer op ons vaste plekje kunnen vastmaken want het schip wat er nu ligt gaat morgen weg om een  uur of negen, nou dat doen we dat morgenvroeg zodra het schip weg is, want voor je het weet ligt er weer iemand anders, en waar we nu liggen is het erg onrustig wat scheepvaart betreft maar ook heb je veel overlast van het lawaai van het voorbijrijdende verkeer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten