pageviews

vrijdag 12 april 2013

Vrijdag 12 april 2013

Vanmorgen om 09:00 uur weer verder gegaan met onze radarinstalatie, we zijn nu toe aan het monteren van de verbindingkabel van de radardome door de mast naar het connectiepunt in de salon waar dus de beide kabels bij elkaar komen.
Ik klauter weer met tegenzin de trap op om het gat waar de kabel door moet wat groter te maken met een freeskopje op de boormachine, als ik dan nog eens goed kijk naar de beschermhuls die om de kabel heen zit, dan houd ik maar op want dat gat moet dusdanig groot worden dat ik dat liever niet heb, want dat geeft een zwak punt, waardoor er eventueel een breuk zou kunnen ontstaan en daar moet ik niet aan denken wat er daardoor kan gebeuren, dus dan doe ik er wel iets anders omheen ter bescherming van de kabel. Dan gaan we de kabel van bovenaf door het gat naar beneden steken, maar doordat de kabel al enige tijd opgerold is geweest en erg stug is lukt dat voor een paar meter maar dan wil de kabel niet meer verder dus wat nu, ik krijg een idee om een stuk vislood aan een touwtje in de mast te laten zakken en zo met het touwtje aan de kabel gebonden de kabel naar beneden te trekken, en ja hoor dat gaat perfect
nu hoef ik alleen nog maar onder in de mast een gat te boren en de kabel er doorheen te trekken en dan door de zwanenhals waar ook de andere kabels doorheen gaan naar binnen te trekken en de twee kabels daar aan elkaar te koppelen en dan moet alleen de dome nog op zijn plek.
Omdat Aafke om twaalf uur weg moet naar Franeker om op de kleine van Marina te passen gaan we naar Kollum toe, ik moet vanmiddag eerst naar Dokkum om mijn nieuwe bril op te halen en ik moet ook nog naar Driesum om bij Damstra wat uitleg te geven over een demontage van een nokkenas van een tractor.Om twee uur ben ik weer op de boot en begin eerst maar eens om de nieuwe plotter aan te sluiten op het boordnet, dat valt ook al weer niet mee want ook die kabel wil niet door de buis van boven naar beneden omdat aan dat onderste stuk twee aansluitingen zitten, dus moet het andersom, dan maar van beneden naar boven.
Na wat ruimte te hebben gemaakt bij het onderste gat lukt het mij om het visloodje hier ook van boven naar beneden te laten zakken en daar bind ik dan de kabel aan vast tenminste dat was de bedoeling maar het lukt net niet want met het touwtje er aan vast kan de hele zaak net niet door het gat.
Dus wat nu te doen, omdat de kabel nogal stug is lukt het om de kabel gewoon omhoog te duwen en waarachtig dat lukt. Nu nog de bedrading aan elkaar solderen en krimpkousen er omheen, en als toetje nog een laag isolatieband er om heen tegen de indringing van water, en dan is de zaak klaar.
Nu nog bij de kaarten tafel de bedrading aansluiten en dan kijken of ie het doet, even later bij het indrukken van de aan uit knop licht het scherm op en dat ziet er pico bello uit, ik moet alleen nog de console een beetje hoger zetten ongeveer een centimeter of 10 en dan is het perfect voor mij af te lezen, heel wat beter dan de kleine Raymarine, die vanmorgen is opgehaald door iemand uit Enschede, de beste man was een geboren schiermonnikoger en kon de jachthaven dus zonder problemen vinden.
Ik ga de boot nog weer een beetje opruimen en dan ga ik richting Kollum want het is onderhand al weer 18:00 uur tijd om wat eten klaar te maken want Aafke is pas om een uur of negen weer terug.
Morgenvroeg maar weer verder om de laatste draadje's aan te sluiten zodat ik ook op de plotter AIS kan ontvangen waardoor ik een betere kijk heb wat de schepen om mij heen doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten