pageviews

donderdag 11 mei 2017

11-05-2017 Van Hylpen naar Medemblik in Noord Holland.

Wanneer we vanmorgen wakker worden schijnt de zon al buiten, en het ziet er naar uit dat het vandaag ook zo blijft.
Nadat we ons weer de slaap uit de ogen hebben gewassen, staat het ontbijt al op ons te wachten.
Aafke had om acht uur vanmorgen al snel de kachel opgeport, en alvast thee gezet en het ontbijtje gaat er dan ook weer in als een preek in een ouderling.
Na het ontbijt gaan we nog een rondje Hindelopen doen, maar ook nu is de rommelschuur gesloten het zal de exploitant wel te vroeg zijn om de deuren open te doen want er zijn nog te weinig toeristen wegens het koude weer dat zo lang heeft aangehouden.
We maken nog wat foto's en gaan dan terug naar de boot, het is nu onderhand 11:00 uur geworden en we moteren langzaam de haven uit de wind is een knoopje of 12 en de verheid naar Medemblik is ongeveer 15 mijl dus bij een snelheid van 5 knopen per uur zijn we om 14:00 uur aan de andere kant zijn.


De windrichting is erg gunstig en het is voor ons een bakstagwindje over stuurboord, en we besluiten om alleen maar op de genua te gaan zeilen, want mijn nekhernia is niet helemaal zo als het eigenlijk zou moeten zijn en zeil hijssen is nu even uit den boze, en ik wil Aafke ook niet al teveel te belasten.
Met de afgerolde genua maken we nu iets meer dan 5 knopen en dus komt mijn vaartijd wel ongeveer zo uit als ik had gedacht.
Maar op een meer zoals dit, is het vaak zo dat er midden op het meer minder wind staat dan aan de oevers, en daarom zet ik de ETA maar op 15:00 uur.
We varen nadat ik de koers heb uitgezet op de automaat, en ik hoef dus alleen maar uitkijk te houden.
Er zijn behoorlijk wat schepen op het water, maar we komen slechts twee tegen die op tegenkoers liggen.
Midden op het meer liggen we op ramkoers, met wat later de Urania blijkt te zijn, één van de bekenste klassieke schepen van ons land ik moet snel een koerscorrectie doen om geen aanvaring te krijgen en zij liggen over bakboord en hebben dus voorrang.
Hoe dichter we bij ons doel komen, des te meer krijgen we last van muggen die hier in grote aantallen ons leven proberen te vergallen, ik hoop dat die krengen ons vannacht niet lastigvallen met hun gezoem en geprik.
Om kwart over drie liggen we aangemeerd in de pekelharinghaven vlakbij het kasteel van Radbout die koning van de Friezen was in lang vervlogen tijden.


Het weer is eigenlijk te mooi, want het gaat opeens weer te snel deze wisseling van koud naar warm weer, en daar komt meestal weer een dag of wat met regen en onweer achter weg, enfin dit kunnen ze ons niet meer afnemen.
Nu eerst even naar het havenkantoor, dan naar het toilet, en dan na wat gedronken te hebben gaan we het stadje in om brood, vlees, en ook trakteerd Maaike ons op patat met een portie Kibbeling erbij.
De portie,s zijn zelfs dusdanig groot dat we moeten vragen om een zak om daar de overgebleven kibbeling in te doen, omdat we het alle drie niet meer kunnen stouwen.
Om halfzeven zijn we weer op de boot en nu kunnen we even bijkomen van onze schranspartij.
Niemand van ons die het voetballen wil zien, en ook niet naar het Songfestifal, i.p.d kijken we naar de detectiveserie "a touch of frost op 8".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten