Aafke komt ook oogwrijvend de kooi uit, en we kijken eerst maar eens even naar het weer, het is droog maar bewolkt en er staat weinig wind, maar dat kan soms snel veranderen weten we zo langzamerhand wel.
Eerst maar eens een kan met thee klaarmaken, en dan zitten we even later al aan het Deense tarwebrood, wat ons beiden goed smaakt.
Ondertussen heb ik eens gekeken hoe het met de ontvangst van de telefoon is, na de zaak te hebben opgestart duurt het nog geen minuut of er is nog maar een heel klein blokje ontvangst te zien en dus valt de TV gelijk weg, nou dan zien we vanavond geen voetbal zeg ik tegen Aafke, tenzij we verkassen hier in Marstal naar een plek in de haven waar een betere ontvangst is, of we gaan ergens anders naartoe.
Als ik op de kaart kijk zou het met deze windrichting naar het Noord Oosten bezeild zijn, maar ja die wind die is momenteel niet erg hard dus we moeten een plekje zien te vinden op zo’n 20 tot 25 mijl hiervandaan, en dat zou Lohals kunnen zijn op het noordelijke puntje van Langeland, of er tegenover voor anker gaan bij het plaatsje Trönse, dat vlakbij Svendborg ligt.
Ik denk dat we gewoon maar in die richting vertrekken, en onderweg maar een besluit nemen, en ook het weer speelt natuurlijk een rol, vooral als het één en al regen gaat worden, want dan is de lol er gauw af.
Na alles te zijn nagelopen gooien we om 10:24 de landvasten los en varen naar het begin van de haven, daar draai ik de boot met de kop in de wind, geef Aafke het roer, en loop dan naar voren om het grootzeil te hijssen.
Het gaat even niet goed, want de reefogen van het eerste rif vallen uit de reefhaken, en dus moet ik het zeil weer even iets laten zakken , dan snel de reefogen er weer in en vervolgens weer opnieuw omhoog met het zaakje, deze keer gaat het goed en kunnen we draaien en de haven uitvaren.
Wanneer we bij het punt zijn aangekomen waarheen het geultje naar stuurboord gaat richting Rodkøbing zetten we de Genua bij.
De wind komt echter precies van achteren en dat is voor Aafke lastig sturen en ook moet ze aan veel dingen tegelijk aandacht schenken, en nu kunnen vrouwen twee dingen tegelijk doen, maar hier zijn nog een paar extra punten om aan te denken.
Omdat het steeds op zicht navigeren is, moet je zorgen dat je tussen de tonnen blijft, en ook vanwege de stroom die er hier staat ook de boeien die je passeert in de gaten houden dat je niet buiten de boeienlijn komt.
Dan de stand van de zeilen in de gaten houden, en ook regelmatig kijken op de dieptemeter, ook de schepen die je tegemoet komen en de schepen die je willen inhalen zoals een veerboot, moet je in de peiling houden.
Gelukkig is dit geultje niet zo lang, en gaat het al snel over in een wat ruimer vaarwater, en dan ga ikzelf in de fout, ik was er van overtuigd dat we bakboord uitmoesten, maar even later ontdekte ik dat we daardoor veel verder moesten varen om bij ons doel (en) te komen, en zeg ik tegen Aafke we moeten onze steven wenden want we zitten verkeerd, dus gaan we nu voor het lapje, inplaats van hoog aan de wind er tegenin.
Het is mooi zeilweer, en de wind is variabel tussen de 12 en 20 knopen dus 3 tot 5 Bft.
Dan voelt Aafke opeens een druppel regen, en ook zie ik het op het raam, nou volgens mij valt het mee want er hangt geen bui boven ons dus zijn het wat verdwaalde druppels zal ik maar zeggen.
Maar wanneer we ter hoogte van het eilande Strynö zijn begint het toch te regenen en Aafke haalt snel mijn Australische waxcoat, die mij van hoofd tot voeten toe droog houd, tenminste als je laarzen aan hebt, en dat heb ik, nu nog mijn pet op en dan kan de regen maar komen.
De bui duurt niet lang, maar het dreigt nog wel een poos, en dus houd ik mijn jas maar voor de zekerheid aan.
We lopen zo nu en dan over de 8 knopen want we hebben soms wel 2 mijl stroom mee zo aan de boeien te zien, en komen we verschillende jachten tegen, en ook de veerboot haalt ons in wanneer we vlak voor Rodkøbing zijn, het is ons eigenlijk nog te vroeg om een haven op te zoeken, en dus gaan we nog maar even door naar eventueel Lohals of wat ook leuk is Trønse bij Svendborg daar is in een bocht een grote ankerplek en dat is natuurlijk wat betreft de kosten ook een mooie bijkomstigheid om daar de voetbalwedstrijd te volgen, als er tenminste drie blokjes antenneontvangst is.
We zeilen dus Rodkøbing voorbij en gaan onder de brug door via een smal geultje, vreemd dat ze hier zo’n gigantische brug hebben neergelegd terwijl het maar een smal en klein geultje is maar ja om voor al die boten steeds een brug te moeten openen, zal wel de doorslag hebben gegeven.
Juist op het smalste deel van het geultje halen wij een klein zeiljachtje in, en komt er ook net eentje vanaf de andere kant, en dat kan natuurlijk prima maar met
zoveel stroming hier, is het toch uitkijken wat je doet, je moet ook niet op zo’n boei kachelen want die zijn dan wel niet supergroot, ze zijn wel van ijzer, en daar heb ik met een polyester schip nou niet echt behoefte aan.
Een mooi plaatje van huizen aan de waterkant.
Deze keer geen Nederlandse platbodem, maar een Duitse.
Nog even dan zijn we bij de verkenner rood en wit, of beter roest en oranje, en kunnen we weer wat ruimer zeilen, en ik zet koers naar een cardinale Oost ton vlakbij de vaargeul naar Svendborg, en als we daar dan zijn rollen we de Genua weg, en gaan we op de motor het laatste stukje naar de ankerplaats doen.
In de verte hadden we de driemaster al onze kant op zien komen, maar ze zeilen niet en het blijkt een Duits schip te zijn, als we bijna bij onze ankerplaats zijn gaat hij ons voorbij, en wij laten om 14:00 het anker vallen en dat pakt direct, ik trek er nog maar even een keer flink aan en volgens mij zitten we goed verankert.
Het laten zakken van het grootzeil ging prima en ook het opdoeken ervan was een eitje, dat komt mede doordat we er één rif in hebben dat maakt het zeil veel handelbaarder omdat de langste delen namelijk al op de giek zitten, wat mij betreft mag het wel vaker zo, en het zeilt bijna net zo snel als met het hele zeil op.
Voor anker bij Trönse vlakbij Svendborg.
Aafke in opperbeste stemming met op de achtergrond een Duits jacht voor anker.
Smoordruk in Denemarken zo te zien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten