pageviews

donderdag 1 september 2016

Donderdag 01-09-2016 van Zoutkamp naar Oostrum bij Dokkum

Het is vanmorgen bijna 10 uur wanneer we eruit komen, we hebben geslapen als een roos, en dat komt denk ik omdat het hier even buiten Zoutkamp aan deze Marrekrite steiger zo rustig is.
Het lijkt weer een mooie dag te worden, en we zijn van plan om na het ontbijt eerst de keerkoppeling bij te vullen met transmissieolie, want ik heb zo'n idee dat er te weinig olie in zit, want ik vond hem gistermiddag wat meer lawaai maken dan normaal.
Het valt nog niet mee om een beetje fatsoenlijk bij het ding te komen en ik moet eerst nog een plaat hout achter de motor weghalen om bij de aftapplug van het ding te komen, want het leek mij beter om er maar meteen helemaal nieuwe olie in te doen in plaats van bij te vullen.
Het kost me dan ook bijna een uur om het klusje te klaren, en dan kunnen we eindelijk vertrekken naar Lauwersoog om daar even diesel te gaan bunkeren in de visserijhaven, het is mischien nu nog niet zo druk met de binnenkomende visserschepen en dan zijn we als het meezit snel aan de beurt.
Om 10 over twaalf varen we bij de steiger weg en zijn dan om goed één uur bij de sluis die al open staat, want er kwamen net een paar jachten uit en wij kunnen dus direct naar binnen.
Omdat de lichten nog op rood staan, roep ik ze maar even op, en net als ik dat voor de tweede keer doe gaan de lichten op groen, en krijg ik ook de sluiswachter voor de marifoon, ik zeg tegen hem dat ik zie dat de lichten nu op groen staan, en dat ik naar binnen vaar.
We zijn de enige tot nu toe, en ik zie nu ook dat het bijna hoogwater word want de sluismuren zijn bijna tot bovenaan nog nat van de vorige schutting naar buiten toe.
Dan hoor ik via de marifoon dat er iemand van buiten naar binnen wil, en de sluiswachter zegt dat hij de sluis daarvoor gereed gaat maken, en dan horen we ook meteen dat de deuren achter ons dicht gaan. Het schutten duurt doordat er zo'n tijverschil is dus lang, en we varen om halftwee de sluis uit de visserijhaven binnen, en gaan op zoek naar het oliebootje van de C.I.V. want die zal wel ergens bij een visserschip liggen om die van brandstof te voorzien.
Er zijn al heel wat visserschepen binnen en dus hoop ik dat we er even tussendoor kunnen worden geholpen.
Halverwege de haven zie ik de olieboot net naar een viskotter toe varen en ik ga er meteen naar toe, als hij vastligt ga ik bij hem langszij, en vraag of wij er even tussendoor geholpen kunnen worden, en dat kan wel even zegt de altijd vriendelijke schipper, maar dan moeten we wel even wachten tot ze klaar zijn met deze viskotter.
Nou dat is voor ons geen probleem, en wij maken alvast de boel klaar zodat ze door ons niet teveel tijd verliezen want ze moeten nog vijftien schepen tanken vanmiddag.
Na een kwartier zijn ze klaar en gaan ze onze yerriecans en de tank vol gooien, nou dat is snel gebeurt en er gaat in totaal 160 ltr diesel in.
Nu de papierwinkel nog even afwerken, en de mannen nog een paar blonde rakkers brengen, en dan gaan we weer door de sluis het Lauwersmeer op.
Om halfvier zijn we al weer aan de andere kant, en varen het meer op waar we even later de Genua afrollen, en dan gaan we onder zeil naar Dokkumernieuwezijlen toe.
Als we bijna bij het eilandje Senneroog zijn loopt ons een schip achterop, het blijkt Dirk Bijleveld uit Grijpskerk te zijn met zijn zeilboot, hij vaart ook met alleen de Genua op, maar heeft de motor bij staan.
Aafke roept hem toe dat dat niet eerlijk is omdat hij de motor bij heeft staan, maar Dirk zegt dat hij de motor even warm laat draaien want de kleppen moeten gesteld worden omdat zijn motor net gereviseerd is.
Hij prutteld ons langzaam voorbij, en verdwijnt uit het oog, wij komen om halfvijf aan bij de sluis en worden al snel geschut en gaan dan op de motor verder naar het plaatsje Oostrum waar een net in gebruik genomen Marrekrite steiger is, waar we graag willen liggen voor een paar dagen.
Als we daar aankomen even over zessen, blijkt er nog net een plekje vrij te zijn tussen twee grote motorjachten, en daar parkeer ik de Marilena mooi tussenin, dan is het tijd voor een borrel, en een glaasje port voor Aafke.
Aafke stelt even later voor om pannenkoeken te gaan bakken, nou daar heb ik geen bezwaar tegen en even later kunnen we aan tafel en ze raken allemaal op.
Zo nu eerst maar even bekomen van deze zwelgpartij en dan straks nog maar even een toetje.







Woensdag 31-08-2016 van Delfzijl naar Lauwersoog via de staande mast route via Groningen

Om goed acht uur onderbreken we onze nachtrust, en gaan we ons wassen en aankleden, na een simpel ontbijt, ga ik even naar het havenkantoor om het liggeld voor vanacht af te rekenen.
De havenmeester is al paraat en zit aan de koffie met een shagje in z'n mondhoek op mij te wachten.
Ik groet hem goedemorgen, en ga zitten voor zijn buro, we kletsen wat over het weer, en over de jachthaven en ik vraag of hij hier in vaste dienst is of dat hij ook gewoon een watersporter is die als vrijwilliger hier de haven runt.
Hij zegt nee ik ben hier vast, en dat moet ook wel want er is altijd wel wat te doen in een jachthaven, en in de zomer maakt hij ook zes lange dagen in de week maar heeft zondags vrij en in de wintermaanden is hij een paar maand lang niet full time aanwezig.
Maar hij zegt, niet lang meer want ik ga dit jaar met pensioen, ik zeg dat ik dat al vijf jaar ben, en dat het mij prima bevalt, en ik heb het nog nooit zo druk gehad, dus maak je borst maar nat.
Omdat we op tijd weg willen moet ik nu niet mijn tijd verkletsen bij de havenmeester, en dus betaal ik hem de gevraagde 20 euro en wens hem nog een prettige dag toe, en loop terug naar de boot.
Aafke is er ook klaar voor en dus gooien we los en varen naar de sluis die hier vlakbij ligt.
Ze zaten zeker op ons te wachten, want we kunnen na een paar minuten gewacht te hebben de sluis invaren, en het schutten gaat ook in een paar minuten en we varen om kwart over negen de sluis alweer uit.
Ik meet even op de plotter om te kijken wat de verheid naar Groningen is en dat is maar 16 mijl, en dus in drie uurtje's te doen.
De bruggen worden allemaal op afstand bedient vanuit Appingedam en dat gjit as it slytjaget ,en we komen om kwart voor twaalf aan bij de brug naar de Oosterhaven.
Ik roep ze op via de marifoon op kanaal 9 en krijg te horen dat de brugwachters ons om dertienhonderd uur meenemen voor een rondje stad.
Nou dan meren wij aan, en gaan we een hapje eten in de tussentijd en dan zien we mekaar om 13:00 uur zeg ik tegen de stem aan de andere kant.k

    Dit is de brug die nog met handkracht moet worden bedient bij de Oosterhaven.

Om 13:00 uur gaat nadat ik ze heb opgeroepen de brug open, en gaan we met zes schepen in convooi met de twee brugwachters mee die om de andere brug er eentje open doen.
Als we dan een stuk of zes bruggen gehad hebben, moeten we een poos wachten op de twee brugwachters die van de andere kant de schepen door de stad heen brengen, en dat duurt minstens een halfuur, maar dan is het eindelijk zo ver en gaat het convooi weer verder.

     De brug bij het lage der A midden in de stad Groningen.

Ik heb de bruggen niet geteld, maar Aafke heeft van iedere brug een foto gemaakt, en ik denk dat ons rolletje van 24 foto's wel bijna vol is zoveel bruggen zijn er hier.
Het is maar een geluk dat er hier geen bruggeld hoeft worden betaald, anders hadden we als ik het vergelijk met een stad als Leeuwarden waar je voor zes bruggen 7 euro moet betalen, we er hier minstens 25 euro voor neer hadden moeten tellen.
We zijn dan ook meer dan twee uren onderweg voor we door de stad heen zijn, en dan krijgen we er onderweg naar Zoutkamp ook nog een flink aantal die we moeten passeren en ook moeten we nog door een sluis met een verval van meer dan een meter.
De verdere reis verloopt zonder problemen, en we komen even na zes uur in Zoutkamp aan, waar we even moeten wachten op een kotter die vanaf het Lauwersmeer de haven van Zoutkamp binnen wil en eerst door de brug mag waarna wij en een platbodem het Lauwersmeer op mogen.
Wij zijn van plan om bij de eerste de beste aanlegplek die we zien aan te meren, want we hebben het voor vandaag wel weer gehad.
Om halfacht vinden we net als de platbodem een plekje aan een marrekrite steiger waar ook al een motorkruiser ligt aangemeerd, de platbodem gaat voor hem liggen, en ik pas er nog net achter.
We liggen in no time vast en ik ga maar gelijk naar binnen om even een poosje te gaan liggen met de benen omhoog want die skonken doen me verrekte zeer na zo'n hele dag achter het roer staan.
Aafke schenkt me alvast maar een borrel in, en dat word een bacardy cola dus, en dat drinkt zo heerlijk weg.
Aafke duikt nog maar even in haar boek, en ik ga even op internet kijken of er nog mail is, en daarna ga ik nog wel even met mijn blog bezig, want als ik het niet meteen doe dan ben ik zomaar een heleboel dingen kwijt die we gezien en beleeft hebben onderweg.
Ondertussen is het nu alweer bijna 23:00 uur en ik denk dat we onze kooi maar eens gaan opzoeken.







dinsdag 30 augustus 2016

Dinsdag 30-08-2016 van Norderney naar Delfzijl

Vanmorgen konden we uitslapen tot halfnegen, en dat hebben we dan ook daadwerkelijk gedaan.
Na wassen, scheren, en naar het toilet,  gaan we ontbijten, en dat hoeft met drie stukken brood niet lang te duren en om negen uur ga ik naar Herr Habenmeister om deze laatste nacht te betalen, het is nog steeds de hafenmeister van zo'n 30 jaar geleden en wij kennen elkaar dus wel, en ik vraag hem dan ook meteen maar even naar onze roodgroene boei die we gisteren niet konden ontdekken toen we langs de boulevard fietsten.
Nou daar geeft hij direct een antwoord op, hij zegt die ligt er niet!. Ik zeg waar ligt ie dan,? hij zegt op de wal hij was de hort op gegaan, en we hadden geen vervanger te liggen, en dus ligt hij er niet.
Ik zeg, en kan ik nu gelijk naar de eerste rode ton toe varen dan, nee dat kan niet, je moet gewoon daar langs varen waar hij normaliter hoort te liggen. Ik zeg een onzichtbare ton ronden dus, nou dat heb ik nog nooit meegemaakt, en dat klinkt niet echt Duits vind ik, en ik maar denken dat die mofrikanen zo punktlich zijn, nou mooi niet dus. En wat doe je als je er vanuit gaat dat hij er nog wel ligt, en wanneer ja daar wel een rode ziet liggen en uiteindelijk tot de conclusie komt dat die scheidingsboei echt nergens ligt dan vaar je waarschijnlijk wel naar die eerste rode ton toe, met alle gevolgen die dat dan eventueel kan hebben.
Ik wens hem nog een goede kerst, en jaarwisseling toe, en loop terug naar onze boot, omdat ik de stroomkabel nog op moet ruimen en die in een paal zit waar tegenover een Nederlands jacht ligt ga ik die schipper maar even inlichten over die boei die er niet ligt, ik klop een aantal keren op de boot maar krijg geen reactie, en dus hoop ik dat ze weten hoe de vork in de steel zit.
Het is nu bijna halftien, en na de kabel te hebben opgeruimd, vraag ik Aafke hoe ver die is met haar taken, nou ik moet nog even de afwas doen zegt ze en dan ben ik er klaar voor, en dus start ik alvast de motor maar. Even later komt Aafke naar buiten, en bespreken we hoe we het doen met het uitvaren uit de box, dat is deze keer niet zo moeilijk omdat er bijna geen wind staat en dus is het gewoon de standaard procedure, voor aan lei alvast los en dan de boot via de middenbolder op de vingerpier naar achteren toe gelijk met de pier houden en ik maak mijn achterlijn aan loef los van de vingerpier en vaar snel achteruit met het roer in de middenstand.
Het gaat weer als de brandweer, en Aafke begint met het opruimen van de landvasten en de stootwillen en ik zet koers naar de uitgang van de haven, ik moet nog wel twee keer uitwijken voor een paar zeiljachtje's die de haven uitkruisen maar dat gaat allemaal goed.
Al snel zijn we bij de boei waar we richting onzichtbare boei moeten, en gaan daar exact Noord varen en na een halve mijl zijn we daar aangekomen, en ga ik Bakboord uit naar de eerste rode boei van het zeegat de "Schluchter" hier is ook het enige echte ondiepe punt waar we voor op moeten passen, en we kijken goed naar onze dieptemeter, er moet nu 2,5 meter water boven de kaartdiepte in de kaart staan en dan was volgens de hafenmeister 2 m in totaal dus 4,5 m diep moet het hier dus zijn.
Onze meter wijst als laagste stand 5,4 meter aan en dat is dus nog 90 cm meer dan er zou moeten staan, de rest van de geul is allemaal dieper en dus is dit zeegat beter te bevaren, dan het Westgat bij Schiermonnikoog.
Volgens windfinder dat is het weerprogramma dat wij meestal gebruiken voor de weersvoorspelling en dan met name wind, windrichting, golfhoogte, en de richting van de golven weergeeft. Voor vandaag was de verwachting 11 tot 12 knopen wind later afnemend naar 7 tot 8 knopen, met een golfhoogte van 60 cm bij 11 tot 12 knopen en een golfhoogte van 40 cm later op de dag.
Nou daar klopt dus weer niks van, ten eerste is de wind 14 tot 16 knopen, en de golfhoogte is minimaal 1 m maar meestal meer dan 1,5 en met uitschieters naar twee meter, ook de richting van de swell is anders dan de windrichting, de wind komt pal uit het westen en de swell uit het noordwesten bovendien is dit dus ook nog eens wind tegen stroom want wij zijn met hoogwater vertrokken en hebben dus de stroom mee, en dat geeft een steile rommelige deining.
Op een gegeven moment, wanneer ik even zit te sturen aan stuurboord achter in de kuip, zie ik een extra grote golf onze richting op komen, en ik geef een yell naar Aafke van "Pas Op" maar ik ben al te laat, en we duiken met de punt van de boot diep het golfdal in en krijgen een flinke kwak massief water voor op het schip wat nadat het schip weer uit de golf omhoog komt bovenop de vaste buiskap word gegooid. Ik kan nog net op tijd wegduiken en blijf gelukkig droog, maar er is water onder de vaste buiskap doorgespoten door de openingen waar de reeflijnen doorheen lopen, met als gevolg dat er water door het openstaande dakluik in de Bakboord achterhut is terecht gekomen.
Het valt gelukkig allemaal mee, want het meeste is in de wasbak terrecht gekomen maar helaas lag er wel een boek in de wasbak en die is wel nat geworden.

We hadden natuurlijk kunnen kruisen tegen deze wind in, maar hebben er voor gekozen om maar te moteren omdat we wel het volledige voordeel van de stroom wilden benutten tot voorbij Borkum, en daarna zien we wel of we gaan kruisen naar het Westgat waar we beslist met hoogwater door moeten
Helaas stuurt deze zeegang onze verwachtingen behoorlijk in de war, en ik zeg tegen Aafke dat ik er niet over peins om met deze swell het Westgat binnen te lopen, er zijn nu de laatste tijd al zes jachten in moeilijkheden gekomen waarvan er eentje is gezonken en dus gaat Pieterman op deze laatste etappe geen rare dingen doen.
We kiezen voor safety first en spreken af dat we via Delfzijl de staande mastroute via Groningen gaan nemen, op deze manier kunnen we dan toch nog het hele stuk zeilen vanaf het punt waar we bij de "Geldzakplaat" Bakboord uit kunnen.

Als ik op de plotter kijk, zie ik opeens de naam " La Vita" op het scherm staan, en die zeilt hier dus 5 mijl voor ons het zeegat de Westereems in. Ze zijn gistermorgen vertrokken met bestemming Ameland, maar zijn dus op Borkum terechtgekomen.
Ik hoop dat ze zoals ze van plan waren naar Ameland op weg zijn, en niet door het Westgat naar Lauwersoog gaan, omdat ik weet dat hun jacht een diepgang heeft van twee meter, en dus ook gevaar loopt om ergens de grond te raken, en dat wens ik ze niet toe.

Wanneer we dan eindelijk om drie uur dat punt hebben bereikt, rollen we de Genua af en zeilen we richting Borkum waar we twee uur later het zeil weer oprollen, omdat er ten eerste weinig wind meer staat maar ook omdat we nog steeds stroom tegen hebben hier op de Eems.

    Daar gaan de wieken van de windmolens vanuit de Eemshaven de Noordzee op.

Onderweg komen we nog twee grote schepen tegen waarvan er één windmolenfunderingen er op heeft staan en ook een grote kraan waarmee ze geplaatst kunnen worden.
Het andere schip heeft wieken voor windmolens aan boord liggen.
Omdat ik regelmatig check of ik toevallig ook schepen zie varen op de Plotter die AIS uitzenden, en die ik ken, zie ik opeens dat er bij de Horsbornplaat een jacht ligt wat geen voortgang maakt en dat jacht zit daar precies op de plek waar wij vorig jaar ook aan de grond zijn gelopen en dat is bij het begin van het Huibertgat.
We steken de vaargeul over vanaf de rode naar de groene betonningskant, en op dat moment worden we ingehaalt door twee snelvarende loodsboten die ons met 30 knopen voorbij stuiven en ons met veel geslinger achterlaten.
Een van de loodsboten gaat echter stuurboord uit naar het jacht dat daar zonder voortgang ligt te slingeren in de daar ter plekke staande golven, maar wanneer hij er nog een halve mijl van af is, wend de loodsboot de steven en gaat weer varen richting Delfzijl.
Ondertussen heb ik gezien dat het jacht weer voortgang maakt, en dus los is geraakt, gelukkig want het is geen pretje als je wat op zo'n zandbank ligt te bonken.
Als ik even later nog eens kijk, zie ik dat het jacht wat de naam "De Nada" heeft weer vast is geraakt want ik zie dat zijn snelheid op de gegevens van het AIS systeem op 0,0 knoop staat.

        Hier kun je zien dat de Nada van de plaat word getrokken door de reddingsboten

Ik zeg tegen Aafke dat ze de verrekijker moet pakken, want ik heb de indruk dat er iemand op de voorkant staat te zwaaien en om hulp vraagd.
Omdat er nog steeds een rotdeining statat, zie je door de verrekijker niets, het beweegt te veel heen en weer en op en neer.
Dus zeg ik tegen Aafke doe mij de handmarifoon maar even dan roep ik ze op via kanaal 16 of kanaal 10 want het is hier binnenwater, en dat valt onder het binnenvaartpolitieregelement en niet onder het zeeaanvaringsreglement.
Ik roep ze een aantal keren op via kanaal 16 en kanaal 10, maar krijg geen respons, en dus besluit ik kanaal 5 op te roepen en dat is verkeerspost Schiermonnikoog, die al snel reageert, ik leg uit wat er aan de hand is, en hij zegt dat hij, na mij gevraagd te hebben wat mijn roepletters zijn, en om wat voor lengte van boot het gaat, ik geef hem de lengte door van 14 m en mijn roepletters, en ook geef ik hem de naam van het zeiljacht door.
Hij zegt dat hij navraag gaat doen en een eventuele reddingsoperatie op gaat starten, en zegt dat hij waarschijnlijk wel weer contact met mij op zal nemen.
Ik zeg dat dat prima is, en sluiten maar.
Wij houden de boel nu natuurlijk nauwlettend in de gaten, en na een kwartier zie ik de reddingsboot "Jan enTitia Visser" vanuit de Eemshaven richting Horsbornplaat varen naar het gestrande zeiljacht.
Even later zie ik dat hij vaart minderd, terwijl hij nog meer dan een mijl er van af is, ik denk wat nou, is het jacht soms uit zichzelf weer losgekomen?.
Maar nee het heeft een andere oorzaak, want ik zie nu op plotter ook de Duitse reddingsboot "Glueckauf" richting Horsbornplaat varen, en die hebben zeker iets met de reddingsboot uit de Eemshaven afgesproken.


En ja hoor, even later zie ik ze samen de richting van het gestrande zeiljacht uit varen.
Dan hoor ik opeens dat de Jan en Titia Visser de Marilena oproept, en ik meld mij, en ze willen ons even bedanken voor de melding van het gestrande jacht, tot opeens "Ijmuiden rescue" er tussendoor komt met de melding dat de Marilena hun bericht waarschijnlijk niet heeft ontvangen, en die gaat ons nu ook nog een keer bedanken. Ik meld dat ik de boodschap van de J en T Visser wel heb meegekregen, en zeg hun dat ik blij ben dat ze door mijn melding in actie zijn gekomen, en dat ik niets anders heb gedaan dan een medemens in nood te helpen.
Uiteraard volgen we via de plotter de verichtingen van de beide reddingsboten, en zie dat ze het zeiljacht weer in diep water hebben getrokken, en even later zie ik het drietal schepen richting Burkana haven varen op Borkum, waarschijnlijk om de hele operatie nog even na te bespreken, en eventueel te kijken of er ook schade is ontstaan aan het gestrande zeiljacht, want het heeft nogal wat liggen bonken op die harde zandplaat.

    Delfzijl bij het binnenkomen om halftien s'avonds nog licht genoeg hier aan de wal

Wij vervolgen onze reis naar Delfzijl, waar we in het donker aankomen om halftien, we vinden een leeg plekje aan de steiger bij jachthaven Neptunus, maken schoon schip en nemen er daarna eentje op de goede afloop van onze reis, en op de goed afgelopen berging van " De Nada" .
Al met al weer een behoorlijk bewogen dag letterlijk en figuurlijk en we gaan nu maar weer even een poosje lekker onder zeil, en gaan morgen op tijd weg via Groningen naar het Lauwersmeer.

     A red sun at night is a sailors delight.  Morgen mooi weer aan boord.







maandag 29 augustus 2016

Zondag 28-08-2016 verwaaid op Norderney

Hoe graag we ook naar huis willen, het weer heeft de broek aan, en dus blijven we nog maar een dagje op Norderney liggen.
Vanmorgen zijn onze Duitse buren met hun jacht de " la Vida" vertrokken naar Ameland, en vandaar willen ze naar Vlieland en dan weer naar hun thuishaven Stavoren, gisteravond hebben ze er nog een ander voorzeil opgedaan, een high aspect, ging nogal moeilijk want het waaide zo nu en dan flink.
Ik moet nu eerst even de motorruimte schoonmaken vanwege de ellende met de brandstoffilters, want ik heb dat toen wat met een franse slag gedaan.
Ook vul ik meteen maar even wat motorolie bij, er gaat 1,25 liter olie bij, en dan staat de peilstok weer op minimum je moet deze perkins motoren nooit tot maximum bijvullen, want dan krijg je geheid olie lekkage via de voorste krukaskeerring en dan word het een zwijnerij onder de motor.
Ik denk dat ik na de laatste keer bijgevuld te hebben 40 draaiuren heb gemaakt, en als je een draaiuur vergelijkt met 50 km rijden dan neemt de motor dus ongeveer 1 ltr op 2000 km en dat is vrij normaal voor een dieselmotor als deze Perkins.
Omdat er nogal wat schepen zijn vertrokken ga ik even op de steiger kijken of er ergens een leeg stopcontact is waar nog stroomtegoed op staat, want wij hebben geen 50 eurocent munten meer.
Op de andere kant van onze stroompaal is één stopcontact leeg, en ja er brand een ledlampje en dat geeft aan dat er nog prik op staat.
Ik ruil de stekker om en ga nog even de steiger langs om te kijken of er nog meer Nederlandse schepen hier liggen, maar het begint weer eens te regenen en dus ren ik maar weer naar de boot toe.
Nu eerst Koffiedrinken, want daar zijn we aan toe, want het is ondertussen 12 uur geweest, en we willen als het droog word toch wel even naar het dorp toe fietsen om brood, vlees en nog wat andere boodschappen te doen, ook willen we even aansteken bij de Italiaanse ijscoman, die hier op Norderney een heerlijk ijsmenu heeft.
Om hallftwee is het zover en ga ik de fietsen op de steiger brengen, gelukkig valt dat weer reuze mee, en na onze vuilnis bij het millieustation te hebben gedumt fietsen we richting dorp, en al snel vinden we een levensmiddellenwinkel het is de Netto en dus gaan we kjken of er nog vers brood is, en ook bananen, kwark, en verdere boodschappen.
We zijn na een kwartier al weer buiten met onze spullen en fietsen verder het dorp Norderney in, om alvast te kijken of we de Italiaanse Ijssalon nog terug kunnen vinden, en ja dat lukt, maar we gaan eerst de boulevard op met de fiets waarbij je een heel eind langs het strand kunt fietsen.
We proberen uit te vinden of de betonning van het zeegat de Schluchter nog op dezelfde plek ligt als vorig jaar, maar kunnen met het blote oog de rood groene scheidingston niet vinden, wel zien we in de verte een rode ton liggen dus het zeegat is nog wel in gebruik.
De betonde geul staat ook wel op mijn nieuwe kaarten, maar ik kon toen we via het Dovetief naar binnen liepen de scheidingston niet ontdekken, en daarom vroeg ik mij af of er wellicht iets verandert was of dat de betonning was verwijderd, dus maar even navraag doen bij de havenmeester straks.
Om halfvijf rijden we naar de ijssalon, en bestellen een heerlijke coupe ijs, Aafke eentje met allerlei noten en bitterkoekje's, en ik neem er eentje met banaan en chocola.


PWe hebben er allebei een flinke kluif aan, maar het is de moeite waard en na wat te zijn bekomen van onze smulpartij stappen we maar weer op de fiets en maken nu dezelfde rit maar dan in tegengestelde richting. Ook nu weer proberen we te ontdekken waar die roodgroene ton ligt, maar we zien hem niet.
Aafke heeft geen zin aan koken vanavond en we gaan gewoon een simpel patatje met mayonaise halen bij een van de vele eettentje's hier in het dorp.
Na ook dat weer naar binnen te hebben gewerkt gaan we richting boot, bergen de fietsen, en de boodschappen op en dan is het tijd voor koffie.
De rest van de avond brengen we door met lezen, en ik ga wat verhalen het internet op sturen via ons blog, want er zijn volgers die ongerust aan het worden zijn want ze hebben al een week niks meer van ons vernomen.
Het is nu al weer kwart voor elf en we nemen nog wat te drinken, en dan word het langzamerhand weer tijd om op onze rug te staan.
Morgen word het weer een spannende aangelegenheid, want we moeten door het Westgat en dat is niet zonder risico, we hebben gewacht tot het rustig weer werd want er staat op plaatsen maar 70 cm water bij laagwater, en de getijomvang is 2,9 m en dus moeten we met hoogwater er langs en dan mag er niet al te veel deining staan.
Er zijn de laatste tijd nogal wat jachten in de problemen geraakt in het Westgat, en er is er zelfs eentje gezonken dus piano an morgenavond.
Het is om 22:30 HW en we proberen om er één uur voor HW langs te gaan, dan moet er volgens mijn berekening met onze diepgang van 2,2 m genoeg water staan.
Het is dan net op het moment dat het nog een beetje licht is, zodat we op zicht kunnen navigeren tenminste, de betonning is trouwens allemaal verlicht dus dat moet te doen zijn, vorig jaar zijn we ook in het stikdonker daar naar binnen gelopen, maar toen was er nog geen sprake van verzanding van het Westgat en dat is nu wel zo.



Zaterdag 27 Augustus 2016 Cuxhaven naar Norderney

Na getankt te hebben en met 58 ltr dieselolie extra in de tank kunnen we er wel weer even tegen denk ik, we varen om kwart over negen de haven uit, en de wind is N E kracht 3 dus zeilen is geen optie, en dus brommeren we maar weer richting Norderney in dit geval, we hadden wel plannen om nog naar Helgoland, maar de weersvooruitzichten zijn slecht, en dit kunnen we niet laten lopen, en daardoor het gevaar te lopen om verwaaid te komen liggen op Helgoland.
Om te kijken hoeveel stroom we meekrijgen tijdens de eerste vijf uur schrijf ik de snelheid om het kwartier op.
Het eerste kwartier wat begint om 09:15 lopen we 6,3 knoop 9:30. 7.0 knoop. 9:45 7,3 knoop
10:00 8,2 knoop. 10:15. 8,3 knoop. 10:30. 8,7 knoop. 10:45. 9,1 knoop 11:00. 9,2 knoop
11:15. 8,8  knoop. 11:30. 7,0. Knoop. 12:00 7,2. Knoop 12:15. 7,4. Knoop en 13:00. 6,6. Knoop
En zo komen we het eerste deel een behoorlijk eind weg, maar dan begint het zo langzamerhand met de wind wel wat beter te worden en we proberen het met 13 knopen wind, maar daar stoppen we weer mee want de snalheid op alleen de Genua is dan helaas maar tussen de 3,5 en 4,0 knoop en dat is te weinig.
Om 15:45 staat de windmeter regelmatig op 17 en 18 knopen, en nu lopen we 6 knopen op alleen de Genua, kijk dat geeft de mens weer wat moed en dus kan de motor na 6,5 uur brommen eindelijk uit.
De wind blijft steeds zo'n beetje om en nabij de17 en 18 knopen, maar heel langzaam komt er zo nu en dan een knoop bij, ondertussen krijgen we een navigational warning van The Netherlands Coastquard en die geeft voor de districten IJmuiden, Texel, Rottum, en Delfzijl windkracht 6 Bft.
De wind blijft toenemen tot 21-22 knopen en ook de golfhoogte loopt langzaam op, zo nu en dan komen er een paar flinke rollers onder ons door vanaf schuin S B Achter en dat stuurt lastig.
We zitten al een hele poos achter twee jachten de ene is de Störtebecher en de andere de Freya, ik hou ze mooi in de gaten, want ze hebben hun koers richting naar de verkenner van het Dovetief van Norderney, waar wij ook naar toe willen.
Ik kan de Störtebecher via de AIS goed volgen en ook daardoor zien of de boeien nog op dezelfde plaats liggen als vorig jaar, en dat is erg handig, ik zet zo nu en dan een waypoint waar hij langs vaart en van koers verandert en dat kan mij straks helpen mocht het eventueel slecht zicht worden.
Het andere jacht zie ik twijfelen bij de verkenner van het Dovetief, en dan zie ik dat hij het om één of andere reden niet aandurft om het zeegat in te lopen.
Ikzelf ben ook niet zo happy wat betreft de zeegang, want er staat zo nu en dan toch wel een flinke deining van anderhalve meter.
Omdat er nogal een koersverandering zit in de aanloop draaien we even voordat we meer BBoord uitgaan de Genua weg en varen we verder op de motor want mocht er iets niet goed gaan dan heeft het zeil in ieder geval geen invloed op mijn koers mocht ik die opeens moeten wijzigen.
De tonnen liggen op één na nog op dezelfde plaats als vorig jaar en we kunnen ze goed zien..
Wat betreft de diepte is het laagste cijfer wat de dieptemeter aangaf 4,9 meter water de verwachte getijomvang was 2,39  en met onze 2,2 meter daarbij zitten we op 4,59 meter dus met laagwater is het hier niet aan te bevelen want dan staat er dus maar 31 cm water onder mijn kiel en dat is wel erg weinig met wat deining.
We lopen om kwart over acht tussen de havenhoofden door en zijn dus van haven naar haven 11 uur onderweg geweest de verheid was 65 mijl dus gemiddeld 5,9 mijl per uur.
We moeten nog wel even een plekje zoeken, en opeens komt de naam Antje C op het scherm, dus Cees ligt hier ook met z'n boot ik zie hem liggen aan de kop van de steiger en als we langsvaren roep ik een keer flink luid van Cees, en ja hoor daar is hij al, hij roept dat er aan de steiger nog wel plaats is maar na enig zoeken is er aan SB geen plek te vinden, echter aan de andere kant zijn wel drie lege plekken.
Twee plekken zijn niet breed genoeg, maar nr:3 gaat het worden, ik stuur hem er met verfe in, en het past precies, op de steiger word Aafke door een paar kerels geholpen, en ik leg snel een paar springen op de vingerpier, zo die gaat geen kant meer op.
We kletsen nog even met wat Duitsers op de steiger, maar dan begint het wat te druppen, en ook het beloofde onweer is on the way, dus gaan we schoon schip maken voor het onweer los gaat barsten.
Tot een uur of elf gaat het goed, maar dan gaat het flink onweren, het bliksemd aan één stuk door en het regent niet echt, het onweer blijft doorgaan tot een uur of vier s'nachts en ook als we s,morgens wakker worden gaat het weer verder, met zo nu en dan een flinke bui regen er tussendoor.
Later in de morgen wanneer ik bij de havenmeester het havengeld heb betaald ontdek ik dat er toch nog wel een aantal schepen zijn vertrokken met dit rare weer waaronder ook de Antje C ik kijk op de AIS s,middags maar kan hem nergens vinden.
We hopen dat we morgenvroeg weg kunnen want verwaaid liggen, en nergens naar toe kunnen op de fiets vanwege het weer is erg frusterend, we moeten wat kunnen bewegen dat is goed voor ons.








Dinsdag 24-08-2016 van Middelfart naar Sônderborg

Vanmorgen was ik al om kwart over zeven wakker, en vond het nog te vroeg om uit de kooi te komen en heb me dus nog maar eens omgedraaid, totdat vrouwlief mij om halfnegen roept om er uit te komen, want ze wil zo meteen om boodschappen de stad in.
Ik spring uit mijn kooi, en ga me snel even wassen en aankleden en dan is het tijd voor ons ontbijt.
Om goed negen uur reizen we gewapend met onze trolly voor het vervoer van de boodschappen richting Aldi die hier ergens op loopafstand moet zijn.
Een 10 minuten later zien we dat er op een plein allemaal kraampje's staan, en dat vraagd om onderzoek, daar aangekomen blijken het allemaal Hollandse kraampje's te zijn en dat hebben we al eens eerder meegemaakt in Körteminde twee jaar terug of zo, ze zijn nog druk bezig om de boel op te bouwen en wij lopen door, en komen opeens een quickly winkel tegen, nou zeg ik tegen Aafke is dat mazzel hebben, deze winkel is ook prima en daardoor hoeven we niet verder om de Aldi te zoeken.
Aafke had liever naar de Aldi gegaan zegt ze, maar ik zeg lieve broodje's worden er niet gebakken, dus je zult het hiermee moeten doen.
We hebben brood, vlees, groente, fruit, en kippers nodig en dat is nog een heel gezoek want de quicklywinkels hebben een enorm assortiment spullen te koop.
Het kost ons minstens een half uur voor we weer uit de winkel zijn en we gaan dan ook spoorslags naar de boot toe, want het wil beginnen te regenen.
We komen om kwart over tien weer bij de boot aan en ik ga nog even de motorolie checken, terwijl Aafke de boodschappen opbergt.
Er hoeft geen olie bijgevult te worden, en terwijl ik de motor start en alles aan doe, brengt Aafke nog vlug even de vuilniszak weg.
Om 20 voor Elf varen we de haven uit en het lijkt of de regen zich koest houd ondanks dat het helemaal bewolkt is en het nat aanvoelt.
We brommen tot 12:00 uur en kunnen dan het grootzeil heissen, omdat er wind staat en het komt waarachtig ook nog uit de goede richting, nadat we de genua er ook bij hebben getrokken gaat het met een gangetje van tussen de vijf en zes knopen richting zuiden.
De wind is trouwens wel vlagerig en wanneer de wind beneden de negen knopen komt loopt de boot echt niet, we hebben minstens 12 knopen halve wind nodig om een snelheid te halen van 6 tot 6,5 knots.
Er zijn veel zeilschepen op het water, en we worden opgelopen door een Duitse boot met de naam Done, het blijkt een nieuwe Jeanneau Sun Odysé te zijn type 50,9 dus 15 meter plus en ze lopen ons voorbij met een gangetje van 7,6 knots wij lopen met onze 6,7 knots ook aardig maar lengte loopt dat is nu wel te zien.
Voor de duidelijkheid even, wij kunnen zijn snelheid namelijk zien via de AIS, en dat is een mooi stukje techniek wat veiligheid en informatie betreft.
Op een gegeven moment moeten we kiezen, gaan we stuurboord uit richting Sönderborg of gaan we bakboord uit richting Fynshav ?.
Omdat de verheid naar Fynshav korter is dan naar Sönderborg kiezen we voor Bakboord, maar laat dat nou net wat betreft de wind nadelig uitvallen.
We lopen nu nog om en nabij de 3-4 knopen met een bakstagwindje van tussen de 11 en de 12 knopen wind.
Ik ga even een poosje richting Sönderborg sturen en dat is een meer halve tot 70 graden aan de windse koers, en dat geeft ons een boost van 3 knopen meer op het log, en dus nemen we de grotere afstand maar voor lief want sneller zeilen is mooier dan wat omdobberen.
Het loopt goed tot ongeveer zes uur, en dan valt de wind weg en zie ik geen andere oplossing dan Johannes maar weer bij te zetten, de Genua moeten we al gauw wegdraaien want die gaat bak staan, maar het grootzeil helpt ons nog wel een beetje en die doen we later wel naar beneden wanneer we in het fjord komen vlak voor Sönderborg.
Onderweg maakt Aafke ons wat eten klaar en dat consumeren we om de beurt, want de stuurautomaat heeft steeds kuren, en daar moet ik morgen maar eens een technisch blik tegen aan gooien, want dat ding is zo nu en dan verrekte handig als derde stuurman.
Om halfacht komen we aan bij de klapbro van Sönderborg en daar staat een tijd aangegeven van 20:00 uur en dat zal wel de openingstijd zijn, en dus moeten we even wachten, de vorige keer konden we mooi tegen een oud vissersschip aanmeren om de tijd af te wachten, maar de eigenaar heeft er nu een soort vlot tegen de zijkant aanliggen, en dat zou wel eens tegen schippers kunnen zijn, die met hun schip steeds van zijn schip gebruik willen maken om langszij vast te maken denk ik.
Om dus te wachten moeten we dus ergens een plek zien te vinden, er is ruimte voor en achter het vissersschip, maar of het lang genoeg is komen we alleen te weten door te passen, eerst maar eens achter, nou dat is niet lang genoeg en dus gaan we voor kijken, en dat lukt wel, ik vaar er langzaam achteruit naar toe, want het stroomt hier ook nog een halve knoop, en we maken vast met een middenspring, die ik strak vaar naar achteren, en dan nog een lijn om een paal achter bij de boot.
We liggen als een huis zo vast, en de stroom houd ons mooi op z'n plek, motor uit en wachten maar.
Om vijf voor acht gooien we los en gaan we wachten tot de brégewipper het zaakje omhoog doet.
We varen met nog een Duits jachtje door de inmiddels geopende brug en vinden een mooie plaats vlakbij de ijscokiosk, niet dat we er nu eentje gaan kopen, want we hebben net ons dessert op en daar past geen ijsje met guff meer bij, inplaats daarvan nemen we een bakje koffie.
We proberen of er hier internet is, en ja hoor gratis internet, en dus kunnen we weer wat ontvangen en versturen vandaag.
Een havenmeester heb ik nog niet gespot, maar als ik op de wal stap om de Duitse spring erin te doen zie ik een bordje dat verwijst naar de betaalautomaat voor het liggeld, ik vraag Aafke om mijn portemonee even te geven, en ga dan een sticker halen bij het havenkantoor, het kost hier 155 Dkr.
Het is nu halftwaalf en ik kap ermee, de foto's zet ik er morgen nog wel ff op en dan verstuur ik het morgenvroeg wel weer nadat we dat laatste Deense ijsje met Guff hebben geconsumeerd.








Maandag 23-08-2016 van Maarüp naar Mittelfart

Het begon vanmorgen zo mooi toen we om 10:00 uur de haven uit voeren, de wind was ongeveer 10 knopen en stond nog steeds uit het zuiden en dus dwars op de boot.
Omdat er tussen de boxen weinig ruimte is voor manuoevre's, gaan we op een andere manier de box uit dan gewoonlijk, we maken de achterlijnen los en Aafke blijft op de steiger om met de voorlijn de boot daar te houden, en de rest doet de wind wel.
Het gaat exact zo als we hadden gedacht, en op deze manier komen we in langsrichting aan de steiger te liggen met de kop in de wind, en Aafke klimt terwijl ik de boot met de schroef aan langzaam naar voren vaar op de boot en dan stuur ik schuin door de boxopening die hier erg breed is in de ruimte tussen de boxen en vaar zo de haven uit, een eitje.
Als we de haven uitvaren realiseer ik mij opeens dat de instrumenten nog niet aanstaan, en ik dus ook geen diepte kan aflezen, snel zet ik alles aan en 10 seconden later hebben we weer informatie, en dat is hier wel nodig want de aanloop naar de haven is nogal ondiep, gelukkig staat er niet veel zee en de laagste meting is 2,6 meter en dat is meer dan genoeg om veilig naar dieper water te komen.
Het eerste deel doen we op de motor want dat is recht in de wind, en we willen vandaag geen tijd verknoeien met kruisen.
Helaas gaat de wind als een nachtkaars uit en blijft er niets anders over dan ook de rest maar op de motor te varen, het enige voordeel is dat het prachtig weer is, de zon schijnt, en in de verte regent het.
Na vier uur op de motor komt er opeens wind, en we rollen snel de genua af en met de 15 knopen wind gaan we net zo snel als op de motor namelijk 6 knopen over de grond.
Jammer genoeg duurt deze zeilerij slechts drie kwartier want de wind houd het weer voor gezien en de motor moet weer aan.
Om halfzes varen we het haventje van Mittelfart binnen, waar we al snel een plekje vinden tegen een sportvissersschip, het is nu tijd voor een drankje, en dan ga ik op zoek naar het havenkantoor en de daar waarschijnlijk aanwezige automaat om het havengeld te betalen, ik loop de hele kade af maar geen kantoor en ook geen automaat. Nu dan zal de havenmeester hemzelf wel bij de boot komen, en dus ga ik maar weer aan boord en dat is net op tijd want het begint langzaam te regenen, we eten nog wel buiten onder de kap maar dat is net op het randje van wel of niet nat worden en dus gaan we maar naar binnen voor ons dessert.


Even daarvoor hadden we nog een gesprek met iemand die op de wal stond naar onze spiegel te kijken, we maken contact en komen erachter dat het Friezen zijn die hier op zoek zijn naar een grotere boot, ze hebben hun oog laten vallen op een Luffe en die worden hier in deze omgeving gebouwd.
Het begint nu echt harder te regenen en de man en de twee jongens die hij bij zich heeft gaan naar hun auto toe want die willen uiteraard ook graag droog blijven.
Na ons toetje te hebben soldaat gemaakt spot Aafke de havenmeester die op de wal loopt op zoek naar slachtoffers, en het duurt dan ook maar even of hij komt aan boord om het havengeld te innen.
Ik vraag of ik met creditcard kan betalen, en dat kan hij heeft een groot apparaat bij zich in z'n tas en de transactie van 135 dkr lukt zonder probleem.
Hij wenst ons nog een goede reis en vertrekt naar de volgende boot in de regen, hij is er wel op gekleed uiteraard en ja om wat te verdienen moet je er wat voor over hebben.
Wij gaan weer verder met lezen, en puzzelen, maar vallen allebei even later in slaap elk in ons eigen hoekje, na een uurtje zijn we weer bij onze positieven en pakken we de draad weer op.
Het is nu ondertussen alweer 23:00 uur geworden, en we stoppen er maar weer mee, nemen nog wat te drinken en dan gaan we maar weer te kooi, en morgen proberen we naar Sonderborg of Fynshav te komen ongeveer 40 mijl verderop.




zondag 28 augustus 2016

Vrijdag 26-08-2016 van Brunbüttel naar Cuxhaven

Vanmorgen ligt het nog zo lekker na zo'n klotedag als we gisteren hebben gehad, maar we moeten er toch maar uit, want ik had met de buurman afgesproken dat we om 7:30 weg wilden, en dat redden we niet meer.
Het word nu eerst tijd om te kijken of er al schepen naar de sluis toe zijn gevaren, en als ik een blik naar buiten werp, zie ik nog net een motorboot de sluis in pruttelen, verdorie nu moeten we vlug zijn willen we deze schutting nog op tijd halen.
Snel aankleden dus stroom eraf lijnen voor los en de buurman z'n lijn los en dan nog de mooringlijn los maken, vervolgens achteruit de haven uitvaren en dan als je weet wel richting sluis, en helaas te laat, dus dat word wachten op de volgende schutting.
We knopen de boot maar voor een poosje aan de wallekant vast en wachten dan af wanneer we aan de beurt zijn, en dan verschijnen er nog twee jachten die ook wachten tot de deur weer open gaat.
Ondertussen komt er een groot baggerschip in onze richting, en ik zeg tegen Aafke dat we hier maar weg moeten want mischien wil dat ding hier wel voor de kant gaan liggen.
We maken los, maar het baggergeval blijkt een Nederlands schip te zijn en vaart door tot het begin van de sluis en blijft daar aan een paar palen liggen.
Intussen gaat de deur van de sluis weer open en kunnen we naar binnen met nog twee jachten, de Captain Haddock en een kleiner jacht waarvan ik de naam kwijt ben.
Het schutten duurt niet lang en op de meter bij de uitgang kun je de stroming die er buiten staat aflezen en die is nog 2,3 knoop tegen, en dat kan wel kloppen, het gekke is dat het tijdstip van hoogwater niet wil zeggen dat de stroom ook dan op dat moment de andere kant uitgaat, maar die loopt nog wel 1 1/2 uur door voordat de kentering intreedt.
We varen nu dus nog tegen de stroom in en dan kun je het beste op ondiep water varen want daar staat de minste stroom.
Na een dik uur is het dan zover en kunnen we aan de boeien zien dat de stroom stil staat, en even later mee gaat lopen, we schieten nu lekker op en gaan dieper water opzoeken omdat de meeste stroom midden in de geul staat maar ja daar mogen wij met ons bootje niet varen, wij moeten ons buiten de betonning ophouden.
Na een paar uur gaan we Cuxhaven voorbij en als we net de jachthaven zijn gepasseerd begint het opeens flink te waaien, en eigenlijk moet er een reef in het grootzeil.
Ik heb zo langzamerhand wel geleerd dat er op hoeken en bochten in het vaarwater vaak tijdelijk meer wind staat dat is altijd het geval bij kapen, denk maar aan kaap de goede hoop en kaap Hoorn.
In dit geval is het dat niet, want als ik de lucht zie, en het vochtgehalte, want het is diesig, dan  denk ik dat dit geen normale zaak is en ik zeg tegen Aafke ik vertrouw deze lucht niet, en we gaan terug richting Cuxhaven nu het nog gemakkelijk kan.
Er voer een Pools jacht een tweemaster voor ons en die hadden we net ingehaalt, maar die zijn in tegenstelling tot ons aan de rode kant van het vaarwater gebleven terwijl wij naar de groene kant zijn overgestoken.
Wij zijn nu zover dat we overstag kunnen, en op mijn teken gaan we door de wind en varen nu voor de wind tegen de stroom in richting jachthaven, onderweg draaien we de Genua weg en het grootzeil halen we in de jachthaven wel naar beneden dat is gemakkelijker dan hier op stromend water.
Het duurt wel een halfuur voor we weer bij de jachthaven zijn om naar binnen te varen, want we hebben al flink stroom tegen.
We floepen zo tussen de havenhoofden door en liggen in rustig water, Aafke laat het grootzeil naar beneden, en frommelt het zo goed en zo kwaad als het kan op de giek vast en dan gaan we op zoek naar een box met een groen bordje.
Na wat heen en weer varen ontdekken we een box die vrij is en poffen erin, en in no time liggen we vast met twee lijnen voor en twee springen op de vingerpier.
We doeken het grootzeil goed op en doen meteen de huik erop want het zonnetje schijnt dat het een lieve lust is.
Zo nu eerst maar een flauwbyt en dan maar op de fiets naar de stad, want we zijn hier al een hele tijd niet meer geweest.
Om een uur of drie fietsen we naar de stad, maar we herkennen er niet veel meer van, toen we hier waren met Silvia en Erwin met de toen nog kleine Marina, en met Tjeerd en Lút met de Thalassa.
Wij waren toen nog met de Zeewolf onze Seamaster 815 en dat is meer dan 20 jaar geleden.
Zo nu eerst maar een softijsje en effe zitten, na het ijsje stappen we weer op onze fietsen, en gaan terug naar de haven, ik betaal het havengeld, en wanneer ik bij de boot terugkom zien we opeens onze Poolse vrienden de haven binnenvaren met de Polonia een tweemaster en een erg breed schip, maar ik denk met weinig diepgang en moeilijk tegen de wind in te zeilen en daarom denk ik dat ze geprobeerd hebben de monding van de Elbe uit te komen, maar dat het hun niet gelukt is en dat ze daarom zijn teruggegaan hier naartoe
Ze varen een paar keer de haven op en neer, maar vinden geen geschikte plek, en dan zie ik de havenmeester ( vrouwlijke ) opeens op de steiger verschijnen en die wijst hun een plek waar ze moeten gaan liggen, dat heeft nog wel wat voeten in aarde want ze hebben op dit klipperachtige schip een flinke boegspriet, en die mag geen problemen geven voor andere booteigenaren die wel over de steiger moeten kunnen lopen.
Zodra ze vast liggen gaan Aafke en ik er naartoe, want we zijn nieuwsgierig waarom ze terug zijn gekomen, al gauw blijkt dat ik gelijk had, ze kwamen niet tegen de wind in en kregen daarna de stroom tegen en dan kun je wel inpakken want daar verlies je het van.
We komen erachter dat ze met hun drieën zijn hij is denk ik een jaar of 50 en de vrouw die bij hem is is ook de jongste niet meer, de jongen die erbij is is er een van zijn broer en schat ik op een jaar of 14-16 jaar oud en ze willen richting zuid naar Grand Canaria toe.
Hij heeft een zoon in Londen wonen, en die routeerd hem wat betreft de weersomstandigheden die hij via mail of whatsapp naar hem toestuurd.
De jongen gaat van boord hier en dan komt er nog een ander familielid bij en zijn ze dus weer met drie personen aan boord.
Omdat het een tweemaster is en een nogal zwaar schip ( 17 ton ) is het redelijk handelbaar wat betreft de zeilvoering.
Wij wensen hun nog een goede reis, en ik geef hem nog een alternatief voor het varen binnendoor via the inland channels, in plaats van het zeilen buitenom boven de eilanden langs.
Ze zijn van plan om nog een paar dagen in Cuxhaven te blijven, en gaan dan volgende week verder met hun reis.
Aafke en ik gaan nog even kijken bij de dieseloliepomp, want we willen toch maar wat exstra diesel in onze tank hebben, voor het geval we morgen alles moeten moteren vanwege geen wind, of te weinig wind uit de goede richting.
Bij de pomp aangekomen zien we dat het dieselolie zonder toevoeging van biodiesel is, dat is op zich goed, maar geeft weer andere problemen las ik in één of ander magazin, het zou de o ringen aantasten die in de brandstofpomp zitten en daardoor voor inwendige lekkage zorgen.
Op de terugweg over de steiger komen we langs een hypermodern jacht, het is een xyacht from Sweden van maar liefst 19 meter lang en vijf meter breed, ik maak er een paar foto's van, maar mooi vind ik het niet, het is allemaal te hoekig en te strak, ik hou meer van vrouwlijke lijnen met mooie rondingen eraan.
De avond brengen we door met lezen, en we gaan niet te laat naar onze kooi, want we willen morgen naar Norderney en dat is een verheid van 65 mijl, maar we denken dat we het wel binnen 12 uur redden omdat we op de Elbe vanaf Cuxhaven behoorlijk wat stroom mee hebben de eerste 5 uur.






Woensdag 24-08-2016 Van Sönderborg naar Kiel en verder.

Vanmorgen vertrokken om ongeveer 10:00 uur, het eerste stuk is doordat er veel bossage's zijn rond Sönderborg beter te doen op de motor, en ook de slag die we moeten maken in Zuid Oostelijke richting van ongeveer 15 mijl moteren we, dan kan het grootzeil omhoog, en even later rollen we ook het voorzeil af.
Zo het nu lijkt kunnen we het hele stuk in één keer behappen, en als de wind zo blijft zijn we om een uur of vijf in Kiel bij de sluis.
Het gaat inderdaad voorspoedig en alleen het stuk vanaf het monument tot aan de sluis is niet te zeilen er is weinig wind en het komt overal vandaan dus moet de motor er weer bij.
Als we bijna bij het sluizencomplex zijn zien we opeens dat het witte licht knippert en dat betekent dat jachten de sluis in mogen varen, gelukkig hadden we het grootzeil al gestreken en opgedoekt en kunnen we zo naar binnen.
Met nog een motorboot die er al in lag en wij, gaat de deur dicht en worden we met slechts twee schepen geschut, en het mooie is dat het nog gratis is ook, want de ladders waar je via omhoog moet klimmen om op het sluizencomplex te komen voor het afrekenen van het sluisgeld in de kiosk, zijn afgekeurd en mogen niet meer gebruikt worden.
Vorig jaar was er een staking van sluispersoneel aan de hand, en hoefden we ook niets te betalen voor de passage door de sluizen en het kanaal.
We brommeren richting Brunsbüttel en varen door tot aan Rendsburg, waar we een zijkanaaltje invaren en in plaats van een plek in één van de drie jachthavens hier ter plaatse maken we vast aan de Anne Marie een oud schip dat hier voor de wal ligt en dat zo te zien word omgebouwd tot een varende zeilklipper, het lijkt mij echter eerder een varende doodskist want het ding is nogal wat roestig boven en ook onder de waterlijn.
We liggen hier vrij rustig, maar om de haverklap komt er een goederentrein langs over de aan deze kant van Rendsburg liggende spoorlijn en brug en die dingen maken me toch een klere herrie, en dat gaat tot laat in de avond door, nou je zal er maar naast wonen, alhoewel aan dat soort dingen wen je ook.
Ik weet nog dat mijn broer in een wachtpost vlakbij Harlingen aan het spoor woonde, en daar kwam elk halfuur een trein langs, in het begin stoor je je daar erg aan, maar na een tijdje wist je niet eens of de trein nu wel of niet langs was gekomen.
Na een goede nacht te hebben geslapen gaan we de andere morgen weer verder en om negen uur varen we weer richting kanaal, en daar zijn ze net bezig met het testen van een pas gebouwd groot privéjacht bij de werf alhier, het schip is 85 meter lang en 12 meter breed en ziet er gelikt uit, ik spot hem op de plotter via AIS en zie dat hij onderweg gaat naar Bremen.
Wij vervolgen onze weg en moeten nog 67 km varen voor we in Brunsbüttel zijn dus dat word om ongeveer halfvier vanmiddag, en dan kunnen we nog even fietsen en wat boodschappen halen bij de Aldi, tenminste dat is ons plan.
Helaas mag het niet zo zijn, en krijgen we een kink in de kabel, als we nog ongeveer 8 km te gaan hebben, begint opeens het toerental van de motor op te lopen, en dat betekend of, de dieselolie is op, of we hebben verstopte filters.
We blikken snel om ons heen en zien op zo'n 50 meter een plek met dikke palen aan de wallekant, het blijkt een overslagplaats te zijn voor schepen die onderhoud doen aan het kanaal aan wegen en dergelijke want er liggen keien en ook straatstenen op de wal.
De motor draait nog , maar gaat onverbiddelijk uit nadat we nog zo'n 25 meter van de plek af zijn, maar wonder boven wonder hebben we nog genoeg snelheid, en halen we het net, en maken vast.
Ik duik naar binnen en haal de trap weg en ga beginnen met het controleren van de brandstoftoevoer uit de tank en dat lijkt in orde, dus zijn de filters het probleem, gelukkig heb ik altijd nieuwe aan boord en ik begin alvast maar aan de operatie, net als ik bezig ben roept Aafke mij er is een boot aan komen varen en de bemanning schreeuwt ons toe dat we onmiddelijk moeten vertrekken, ik roep terug dat dat niet gaat, omdat we motorstoring hebben en dat ik bezig ben om de filters te verwisselen.
Maar ja het zijn Duitsers en die hebben net zo veel verstand in hun hoofd als in hun kont, en ik moet weg, en de UKW gebruiken om te melden dat ik met panne aan de wal lig.
Aafke en ik ontdekken nu dat het vaartuig een vrij varende pont is die 150 m verderop normaliter heen en weer vaart, maar die mij nu even het leven zuur maakt.
Het gaat allemaal maar net goed wanneer ze weer weg varen want ze raken ons bijna met hun laadklep en de schipper wijst ons nog even op een langskomend zeiljacht dat ons wellicht kan slepen.
Ik zeg tegen Aafke dat ze even een lijn omhoog moet houden om de schipper van het jacht duidelijk te maken dat we een sleepje nodig hebben, en inderdaad de schipper reageert erop en met nog een ander jacht nemen ze ons op sleeptouw, één ervoor en de ander standby om af te remmen wanneer dat nodig zou zijn.
Intussen ga ik proberen om de zaak te klaren en Aafke stuurt ondertussen de boot tijdens het slepen.
Het klusje gaat niet zoals ik wil, en dat komt doordat de omstandigheden, zoals een gloeiend hete motor, en de manier waarop dit allemaal gaat, mij geen goed doen, en ik kap ermee, en zie straks als we in de haven zijn aangekomen wel verder.
Ze slepen ons met één boot ervoor, en één langszij de haven binnen en leveren ons af aan een mooring die achter in de haven ligt, het gaat allemaal vloeiend en rustig.
Het ene jacht vertrekt weer, want ze willen nog door de sluis, en natuurlijk bedank ik de schipper voor zijn inzet.
Het andere jacht meert even verder aan de walkant aan, en ook die bedank ik later voor hun hulp.
Ik ga ondertussen verder met het verwisselen van de filters.
Ik kom er al snel achter dat er lekkage is, en dat één van de rubberringen dwars tussen het filterelemend en het filter zit en daardoor wil het ontluchten niet, dus de filters er maar weer af om goed te controleren of de ringen er allemaal wel goed tussen zitten.
Het blijkt om slechts één ring te gaan, en die vervang ik door een oude ring, als ik alles weer gemonteerd heb en ontlucht, ga ik de motor proberen te starten maar ik krijg hem niet aan de praat, en dus ga ik ook nog maar het fijnfilter vervangen dat achter op de motor zit, nou dat is een klere job want daar is slecht bij te komen, maar Aafke helpt mij via het nieuwe luik dat ik hier speciaal voor gemaakt heb dit voorjaar en zo lukt het ons om het nieuwe fijnfilter weer op z'n plek te krijgen, en beginnen we weer om de boel te ontluchten.
Helaas gaat het mis net op het moment dat we klaar zijn met het ontluchten, en valt de moer die op de brandstofleiding zit eraf en verdwijnt ergens onder de motor, hoe we ook ons best doen met aan alle kanten de motor en de ruimte eronder goed te verlichten en met onze handen af te tasten, we vinden de moer niet terug.
Ondertussen wil ik het opvangreservoir onder de motor die via een slang het water opvangt wat via de schroefas lekt leeg pompen met de daar door mij geplaatste handlenspomp, en vraag Aafke of zij de pomp wil bedienen die naast de WC zit, zoals we dat wel vaker doen, stom genoeg vergeet ik dat er door het gemanipuleer met de filters dieselolie in het reservoir is gekomen, en dat dat nu ook overboord gepompt gaat, met alle gevolgen van dien, beginnende met bonzen op de punt van de boot door de buurman die ons er op wijst dat er olie uit ons schip in de haven drijft.
Ik kijk even, en zeg tegen Aafke dat ze mij onmiddelijk de dreft moet geven, en nadat op de olie te hebben gespoten is de olie verdwenen, en ga ik weer verder met mijn zoekpartij naar de moer die van de leiding gevallen is.
Dan word er weer gebonst op de boot en nu blijkt het de havenmeester te zijn die is gealarmeerd dat er olie in zijn haven drijft, doordat iemand dat aan hem heeft doorgebrieft.
Erger is dat hij de wasserschutzpolitzei heeft gebeld en die komen met drei man und ein vrouw de zaak bekijken.
Al snel komen ze bij ons aan boord om de zaak te onderzoeken, en ik leg hun mijn vergssing uit en nu word er naar hogere regionen getelefoneerd, hoe hier te handelen.
Het komt uiteindelijk hierop neer dat ik na het telefoneren met de staatsanwalt een boete moet betalen in baar geld van driehonderd euro.
Ik heb dat niet aan boord, en dus moet ik mee naar een flappentapper hier in Brunsbüttel en daarna ook nog mee voor de afhandeling op papier.
Ik stap met twee politiemannen in de auto, en er word mij ook nog gevraagd of ik een mes op zak heb, nou dat heb ik dus niet, maar niettemin gaat er wel iemand bij mij achterin zitten.
Ik doe zoals ik dat gewend ben de autogordel vast, maar de heren agenten staan zeker boven deze voorschriften en hoeven zeker geen gordel te dragen, ik hou mij maar wijselijk stil, je weet maar nooit wat voor actie ze ondernemen wanneer ik er iets van zeg.
Als ik weer met hun terug ben op het politieburo, heeft de vrouwlijke agente de papierwinkel intussen ook klaar, en zegt dat er nog wel een kans is dat ik het geld terug krijg wanneer de zaak voor komt en wanneer de staatsanwalt de straf onacceptable hoog vind, en daarvoor moeten ze nog wel even mijn ibannummer hebben zodat het geld eventueel kan worden teruggestort op mijn rekening.
Ik vraag hoe groot die kans is, maar dat weet ook zij niet, want dat hangt van de staatsanwalt af.
Na wat handtekeningen te hebben gezet en een kopie van het P.V te hebben ontvangen ben ik vrij om te gaan.
Aangezien het wasserschutzpolizeikantoor vlakbij de jachthaven is, loop ik terug naar de boot.
Bij de boot gekomen ga ik kijken hoe ik het lek moet dichten, nu we die vermaledeide moer niet kunnen terugvinden.
Na wat gezoek in mijn voorraad reparatiemiddelen, waarvoor ik de hele voorput inclussief onze fietsen moet verplaatsen, schuif ik een stuk plastikslang over de leiding die ik met een passend slangklemmetje vastschroef en daarna maak ik het andere eind van de slang dicht met een boutje met daar omheen weer een passende slangklem.
Dan is het tijd om de motor te starten, en na een 15 seconden te hebben gestart slaat de motor aan.
Ik stop de motor en ga dan alles schoonmaken onder en om de motor heen, en ook alle gereedschap word weer netjes schoongemaakt.
Ondertussen is het nu inmiddels tien uur en we nemen er maar eentje op, douchen hebben we allebei geen zin meer in, dat zien we morgen wel weer we wassen onze gezichten en handen en gaan dan maar te kooi.







zondag 21 augustus 2016

Zondag 22-08-2016 dagje fietsen op Samsö's noordelijke gedeelte van het eiland.

Om halftien zet ik de fietsen van de boot via de punt, en dat valt reuze mee, het gaat eigenlijk net zo gemakkelijk als aan de zijkant van de boot.
Het eerste stuk op het haventerrein moeten we gedwongen lopend doen want in rul grind is niet te fietsen, dan gaat het pad over in asfalt en de weg zit vol met kleine deuken en dat fietst niet prettig dat kan ik je verzekeren, het trilt in je armen en benen en over datgene waar je op zit houd ik mijn mond maar.
Na een kilometer komen we in het dorp en daar word ook de weg beter, we zien een daglï brügsën winkel en gaan eerst alvast maar brood halen anders vissen we straks achter het net en is het op.
Omdat we niet de hele dag met boodschappen willen rondfietsen, halen we de andere boodschappen later wel op.
Na een kwartier zitten we weer op de fietsen met twee broden in de tas, en gaan richting natuurgebied wat op vier kilometer hier vandaan ligt, onderweg komen we pruimebomen en braamstruiken tegen en we kunnen het niet laten om de pruimen en bramen te plukken en ze gelijk op te eten natuurlijk.
Aafke heeft nog een paar plasticzakje,s gevonden en begint nu ook te verzamelen zodat we vanavond en de rest van de week iets hebben om ons dessert nog lekkerder te maken dan het meestal al is.
Na veel gerek en gesteun, want anderen waren ons hier al voor geweest, hebben we al gauw een behoorlijke hoeveelheid geplukt en stoppen we ermee.


We komen langs een prachtig heideveld en er staan vele soorten bloemetje's langs de kant van de weg zoals dat ook bij ons was zo'n zestig jaar geleden toen ik nog een jaar of 10 was.
We komen na vier kilometer peddelen bij een schitterende baai met poelen en kreekje's en er is waarachtig ook nog een jachthaven hier, als we straks weer op de boot zijn ga ik even kijken of wij hier met onze diepgang van 2.10 meter kunnen komen, want dit is echt een prachtige plek.
We fietsen van de ene naar de andere mooie uitzichtplaats en vinden het hier prachtig in dit natuurgebied


Na uitgebreid de omgeving te hebben bekeken en veel foto's te hebben genomen vertrekken we weer richting Maarüp, en fietsen vandaar naar het volgende dorp geheten Nordby, ook dit is een prachtplek en we nemen een softijsje in één van de plaatselijke uitspanningen, het ijs is heerlijk hier in Denemarken
Even later zitten we weer op de fiets want Aafke wil nog verder en dus gaan we nu de heuvels in, ook komen we een aantal keren een wielerploeg tegen, die hier blijkbaar aan het oefenen zijn want ze fietsen steeds dezelfde route bergje op en bergje af.
Ook wij gaan met een rotgang heuvelaf, en ik denk daar gaan we weer, want wie naar beneden gaat 
moet ook weer omhoog.


We zijn dan uiteindelijk bij het eind van het eiland gekomen en willen eigenlijk via een andere weg weer terug, maar na een eind een halfverharde weg te zijn gevolgd gaan we maar weer terug want de weg splitst zich in wel vier verschillende richtingen en elke weg zal wel bij iemand achter huis uitkomen, en dat is niet onze bedoeling, dus rechtsomkeer weer naar de verharde weg toe.
Bij de weg aangekomen nemen we eerst maar even een adempause, en gaan dan weer dezelfde weg terug maar nu helling op, en dat valt ons reuze mee, ja wat wil je ook met een elektrische vouwfiets met ook nog eens zes versnellingen erop als je dan niet boven komt, kom je nooit weer boven.
We zijn nu weer in Nordby aangekomen en zoeken nu een andere weg om weer in Maarüp te komen, maar vinden die niet, en fietsen dus maar weer gewoon dezelfde weg langs als de heenreis, in Maarüp gaan we nog even boodschappen halen, aardappelen hadden we onderweg al langs de weg gekocht, want overal proberen de plaatselijke bewoners een centje te verdienen door groente, fruit, en ook dus aardappelen te koop aan te bieden in een stalletje.

    Zie eens naar de boompje's door de harde wind zijn ze helemaal scheef komen te staan.

Het gaat allemaal in goed vertrouwen, want het is selsbetsjinning en het geld doe je in het daarvoor bestemde bakje, of geldkistje met een gleuf erin.
In de winkel haalt Aafke wat sinaasappelen, yoghurt en kwark en zo kunnen we weer even vooruit.
Het is nu halfdrie, en we gaan maar richting boot want ik heb nu wel genoeg beweging gehad voor deze dag en heb zin aan koffie met een broodje erbij.
Bij de boot gekomen betaal ik meteen maar even het havengeld en de fietsen laten we nog maar even op de steiger staan voor het geval we vanavond nog een slag om willen.
We laden al onze spullen van de fietsen aan boord en doen daarna een bakje met wat vers brood erbij.
De nieuwe aardappelen die we hebben gekocht zijn wel wat glazig, maar smaken prima met de van de BBQ overgebleven koteletten en de wortels, ook het toetje met kwark en bramen met slagroom gaat erin als koek.


Aafke wil na het avondeten nog even naar het kerkhe fietsen van het plaatsje Nordby dat ergens in de middel of knowwhere staat vlak bij de kust, nou ze doet maar, ik ga een slag over de haven, verzuip nog even een bruine hond, en net als ik bij de boot terug ben komt ze er weer aan en zo kunnen we gelijk onze fietsen weer opbergen in de voorpunt van de boot, zodat we morgen zo kunnen vertrekken met bestemming Bogense of als het meezit Mittelfart.
Nu ik dit schrijf is het ondertussen alweer kwart voor elf geworden en ik ga er nu nog wat foto's van Aafke tussen prutsen en dan nog een neut en naar kooi.







Zaterdag 21-08-2016 Grenaa naar Marup op het eiland Samsö

Om 20 minuten over 10 s'morgens vertrekken we uit Grenaa, de wind is dusdanig van richting dat we exact zuid kunnen sturen en de windkracht wisselt tussen 12 en 8 knopen en dat loopt wel bij 12 knots maar bij 8 knots halen we maar vier knopen over de grond. Eigenlijk had het grootzeil gehesen moeten worden maar doordat er erg veel deining stond hadden we maar besloten om alleen op de genua te zeilen lekker makkelijk.
Het eerste stuk motorsailen we en na een halfuur zet ik de motor uit en gaan we onder zeil verder, en kunnen we een koers varen die exact zuid is en dat is precies genoeg om daar te komen waar we graag willen.
Ons doel was het eilandje tunø, maar Aafke protesteerde hier nogal wat tegen want daar kon je niet fietsen zei ze, en daar had ze gelijk aan en dus word het de haven van Marüp op het eiland Samsö.
Er zijn verscheidene jachten onderweg en toen we uit Grenaa vertrokken waren er vier die tegelijk met ons de haven uitgingen drie Duitsers en één Deen.
Ook komen er later nog meer uit de haven varen, en ze varen allemaal richting zuiden. Na ongeveer 15 mijl kan de koers wat ruimer en lopen we ook wat harder, tevens is de wind nu ook zo nu en dan tegen de 15 knopen dus we schieten lekker op, maar dan komen we in de luwte van het eiland Hjelm, en is het muizen met de wind die terug loopt tot 6 en 7 knots, en even later schiet de meter opeens naar 22 knopen en ook de richting veranderd wat ons er toe dwingt om dan maar op de motor verder te varen het laatste eind.
Om 19:00 uur varen we het haventje van Marüp binnen en meren aan in een breedde  box, een andere zeiler ziet ons aankomen en help ons bij het aanmeren aan de betonnen drijvende steiger.
Na de achterlijnen om de palen te hebben gelegt en een spring er op te hebben gezet gaan we eerst maar even een hapje eten, Aafke heeft rijst gekookt en met kip kerry smurrie erbij uit blik, smaakt dat uitstekend  met de groenten uit het glazen potje waar van alles aan peulvruchten in zit.
Ik krijg er later nog een vruchtenkwarkpuddingkje achteraan en dan is het tijd voor ons loopje naar de havenmeester voor het havengeld, er staat een automaat en het kost hier 190 kronen en dat komt neer op € 25,= en dat is twee keer zoveel als bij ons in Nederland waar je vaak 1 euro per meter betaald in de meeste jachthavens, behalve op de eilanden, want daar naaien ze je een oor aan.
en betaal je daar zomaar tussen de 35 en 40 euro voor een overnachting dat is dan wel inclusief toeristenbelasting voor twee volwassen personen, ben je met meer aan boord dan betaal je 1,50 p/p.
Na het havengeld te hebben betaald gaan we op verkenning uit en het is weer eens zo'n pittoresk vissersplaatje van vroeger alles herrinerd aan die tijd, maar ook staan hier hele mooie moderne huizen tussen de oude huisje's, dat past redelijk bij elkaar naar mijn mening.
Om halftien zijn we weer op de boot en we gaan daarna om halfelf naar onze kooi want we hebben weer een lange dag gemaakt, s'nachts houd het geklap van de fokkeschoten mij een poos uit de slaap, en net voordat ik er zat van ben en naar buiten wil gaan om er wat aan te doen valt de wind weg en houd het geklap en gebons op en val ik eindelijk in slaap.


Vrijdag 21-08-2016 vertrek Fam:Oud en grote kuisdag

Vandaag is de vertrekdag van onze gasten de Fam:J en M Oud met kroost gaat ons na 14 dagen verlaten en gaat nu naar het plaatsje Ermsleben in het voormalige Oost Duitsland, de moeder van John
heeft daar met haar partner Marjan een vakantiehuis.
Eerst moet na wassen, en aankleden, en het ontbijt, alles worden ingepakt en weer naar de auto worden gebracht, maar dat gaat allemal minder snel dan ze wilden, en als ze dan eindelijk om een uur of twee vertrekken blijven wij tweeën achter in stilte, en dat moet even wennen, maar we gaan snel aan de slag om de boot weer op orde te krijgen, eerst maar binnen schoonmaken, en eens flink met de stofzuiger er doorheen om alle zand uit de boot te krijgen.
Nadat dat gebeurt is ga ik bezig om de boot van alle zand en andere troep te ontdoen met de hulp van de waterslang gaat dat snel, en ik vul dan ook maar meteen de watertanks wat erg snel gaat want de waterdruk is hier twee keer zo hoog als bij ons thuis het geval is, en dat scheelt een hoop tijd.
Om een uur of vijf hebben we het wel gehad wat schoonmaken betreft, en gaan we er bij zitten met een bakje koffie erbij met wat brood, want we hebben na vanmorgen niets weer gehad.
Dan gaan we nog even een slag over de haven, op zoek naar de wasmachine's, maar die zijn hier niet en mischien zijn ze er ook wel nooit geweest.
We lopen ook nog even over de steigers om wat jachten te bekijken vanwege de kleur, maar er liggen hier niet erg veel schepen met een andere kleur dan het gebruikelijke wit, er ligt maar één die we mooi vinden en dat is een lichtblauw schip, als ik de boot laat schilderen of met een folie laat beplakken dan zou dat wel eens een goede kleur kunnen zijn.
Het was vandaag weer een druk dagje en we gaan dan ook niet laat naar onze kooi, die we nu niet meer hoeven te delen met de kleine Nova die 14 dagen naast ons heeft geslapen, en we kunnen ons nu tenminste weer helemaal uitstrekken, wat zal dat heerlijk liggen, en ook het in en uit de kooi komen is nu een stuk gemakkelijker geworden.
Morgen is het plan om niet al te laat te vertrekken, maar we zetten geen wekker, het komt maar zo het komt, en het mooie is dat je hier nooit geen rekening hoeft te houden met het tij, het maakt de vertrektijden een stuk gemakkelijker.


zaterdag 20 augustus 2016

Donderdag 18 Augustus 2016 van Anholt naar Grenaa

Vanmorgen staat er meer wind dan de de voorspelling was, maar we zijn zo langzamerhand wel gewend dat de weerprofeten er met hun voorspelling wel eens naast zitten, de naam zegt het al voorspelling en dat is dus geen enkele zekerheid.
Onze buurman uit Nederland die ik gisteren heb geholpen met aanmeren moet nu ons helpen bij het wegvaren van de steiger want de wind staat dwars op de boot en zodra we de voorlijn dus losmaken aan loef gaan we natuurlijk gelijk bakboord uit met de voorkant van de boot, en dus houden zij de lijn op de steiger strak tot wij de lijn achter van de mooring hebben gehaald en achteruit kunnen varen.
Het gaat precies zoals we graag willen en we varen na gedraait te zijn richting havenuitgang, de buurvrouw roept ons nog wat na, maar we verstaan haar niet door de motor en de harde wind.
Ik ben nog vergeten te vertellen dat de Hollandse buurman gisteren tegen me zei dat nadat hij mij de voorlijn had toegegooid dat ie blind was, nou dat kon ik niet aan hem merken want hij gooide de lijn recht naar mij toe en hoorde ook meteen dat ik een fries was, dus ik zei nou dan maar in het fries verder, maar dat kon hij niet want hij sprak geen fries.


Ook nu was ook hij net als zijn vrouw paraat om ons te helpen, ik moet zeggen een bijzonder stel !.
We varen tussen de havenhoofden door en ik zeg tegen John nou kerel hij is voor jou, kun je toch nog een poos zeilen en je hebt er ook een mooi windje bij dus wat wil je nog meer, ik had erbij moeten zeggen dat er ook nog een behoorlijk zeetje bij stond, want dat was inderdaad zo en zo kun je zien hoe gauw hier een zee staat van zo nu en dan twee tot drie meter bij 25 knopen wind zo nu en dan.
Het eerste stuk is op ondiep water en we varen westelijk ongeveer 265 graden en zijn van plan om eerst boven het windmolenpark te zeilen en vandaar met een koers van 200 graden naar het zuiden te sturen. De wind is Noord en dus is het eerste stuk tot het windmolenpark halve wind en de deining dus ook dwars wat er zo nu voor een flinke roller zorgt en er daardoor wel eens een golf tegen de zijkant van de boot klapt waardoor we een flinke sproeier over ons heen krijgen.


Na twee uur varen verleggen we de koers en lopen we tussen de 220 en 200 graden zuid en krijgen we de golven achter op de kont, maar daar geeft de Marilene niks om want ze lopen allemaal mooi onder ons door, en John krijgt er echt aardigheid aan, dit is beter dan die golven op de zijkant zegt hij.
Het schiet lekker op, maar toch lopen we weer vertraging op want de wind gaat afnemen en ja dat kost snelheid en snelheid is tijd.
We gingen vanmorgen om 10:22 weg uit Anholt en de verheid was 29 mijl en we varen om vijf uur de haven van Grenaa binnen dus in zes uur en 38 minuten klusje geklaard. Gemiddeld onder de vijf knots, en dat komt omdat we alleen op de Genua hebben gezeild voor het gemak, we hadden eigenlijk het grootzeil erbij moeten zetten, maar ja we liepen de eerste 12 mijl gemiddeld tussen de 7 en 8 knopen
en dus is het er bij gebleven, en met de wind op de kont is het ook niet mogelijk om het grootzeil bij te zetten, want dan moet je eerst weer tegen de wind in, de genua wegrollen, motor aan, grootzeil hijsen, keren, genua weer bijzetten, veel handelingen dus met drie kleine kinderen in de kuip is dat nogal lastig en zodoende hebben we het maar zo gelaten.


Al met al toch nog een mooie zeildag gehad, we zijn maar gelijk na aankomst bezig gegaan met de BBQ, John is vlees en nog wat andere spullen gaan halen en ik ben bezig gegaan om de BBQ die hier op de haven staat aan de praat te krijgen, ik heb echter alleen maar eierkolen en om die aan de praat te krijgen heb je eigenlijk houtskool nodig maar dat heb ik niet en dus ga ik op zoek naar mijn gasbrander die op van die campinggasbusje's brand, mer behulp van Aafke lukt het mij om het ding uit één van de compartimenten in de punt op te diepen, want ik moet op gevoel met mijn hand onder het deksel door terwijl Aafke de boel die er op staat enigzins op tilt.
Gewapend met eierkolen aanmaakblokjes en brander reis ik af richting bbqplaats en probeer de boel in de hens te krijgen, er ontstaat wel veel rook, en dat komt mede doordat ik nog een halfaangebroken zak eierkolen die volgens mij niet helemaal droog meer zijn heb gebruikt ik plaats van de nieuwe goed afgesloten zak, enfin na vele aanmaakblokjes en veel gasgebulder brand het ding na een halfuur als de hel en begin ik met het rooster schoon te maken, het ding is van rvs maar dat is dusdanig smerig dat ik er niet meer een stuk vlees op durf te leggen en ik schraap met een mes alle vuiligheid eraf en er komt weer een mooie rvs kleur tevoorschijn.


John is ondertussen ook weer terug van het vlees halen en wat dies meer zij, en ook de rest is al aanwezig dus kunnen we beginnen met het verorberen van de meegebrachte heerlijkheden.
Omdat de ijssalon om acht uur dicht gaat nemen we ons ijsje maar tussendoor en dus ga ik de ijsjes ophalen het worden er twee softijsjes voor Aafke en mij en Marina en John die willen bolletje's met guff onder en bovenop dus zo duur mogelijk.
Als de beste man die al bezig was met de toko te sluiten, de vier ijsjes klaar heeft en ik ze heb betaald vraag ik hem hoe ik ze nu moet vervoeren, hij geeft mij na enig nadenken een van zijn ijcosteunen mee
en ik mag het ding later terugbrengen naar het naastgelegen café dat schijnbaar ook van hem is.
Ik kom heelhuids aan met mijn ijspalet en ben blij dat er onderweg niks is afgevallen, want de softijsjes krijg je hier met een hoorntje van een kinderijsje terwijl er een gigantische kop van softijs boven op zit wat volgens mij vragen is om een probemen, maar het is gelukkig goed afgelopen, en we smikkelen en smullen van het heerlijke ijs.


Onze Nova met haar ijsje die ze maar net beet heeft bij het uiterstepunt van het hoorntje.


Ze wil hem ook niet even terug geven, doodsbang dat ze hem niet weer terugkrijgt.


Ariane deelt met Mamma een ijsje met bolletjes van aardbeien, citroen, en nog een smaak en met guff.
Uiteindelijk nadat we bijna alles wat op tafel stond hebben genuttigd, gaan we om een uur of kwart voor tien de boel opruimen want het begint al behoorlijk donker te worden, en voor de kinderen is het natuurlijk al lang bedtijd geweest.
Het was als laatste vakantiedag voor de Fam Oud en kids een mooie afsluiter en ook wij hebben 14 dagen lang gezellig met elkaar opgetrokken, al waren we in de eerste week wel afhankelijk van de wind waardoor we vijf dagen vastzaten in Varberg, maar gelukkig hebben ze zich ook toen goed vermaakt.