pageviews

maandag 24 juni 2019

21-06-2019 Eindelijk weer onderweg richting het Oosten.

Vandaag is het dan eindelijk zover, en gaan we weer verder met onze geplande reis naar de Oostzee, het heeft door allerlei omstandigheden langer geduurt dan de planning was, en we zijn dan ook blij dat we vanmiddag op de langste dag van het jaar de haven weer kunnen verlaten.
Omdat de wind niet in ons voordeel is de komende dagen gaan we eerst maar rustig aan, en kunnen we nog even bekomen van de laatste twee toch wel hectische klusdagen, we gaan al na een halfuur te hebben gevaren aanleggen bij de bocht bij het eilandje Senneroog en we treffen het want er ligt hier nog geen enkel schip, en het weer knapt nu ook op want de laatste twee dagen was nou niet bepaalt ons weertype.
Morgen word het mischien wel weer aan de hete kant, en dat is voor Maarten v d Weiden die nogmaals een poging gaat doen de Elfsteden zwemmend af te leggen wellicht heel geschikt, maar voor ons is zo'n tropische dag veel te warm,  en ook komt er meestal gedonder van in de glazen.
Het is nu Zaterdag, en we zijn hier maar blijven liggen en doen lekker rustig aan, wel doen we een poging om de radarreflector naar beneden te halen maar de wind is erg vlagerig en het is windkracht 5 uit het Oosten en erg koud ook nog dus stellen we onze plannen bij en doen het of vanavond of morgen in de loop van de dag.
S'avonds kijken we wat TV eerst Floortje op een tropisch eiland, dan een poosje naar de film Gladiator die ik al twee keer eerder heb gezien, en dan kijken we de wedstrijd Noorwegen tegen Australië nou dat word een latertje eerst word het 1-1 en dan word er verlengd en dat lost niets op waarna uiteindelijk Noorwegen in mijn ogen verdient wint van het toch ook heel sterk spelende Australië. Blij dat we deze wedstrijd hebben gezien, want het was een prachtige machtstrijd tussen de 22 vrouwen.
Zondagmorgen heeft Aafke om een uur of 10 de EO er al voor ik draai me nog een keer om en kom dan ook maar mijn kooi uit en dan eerst maar even een ontbijtje wegwerken, daarna wat lezen en natuurlijk kijken naar de 11 steden zwemmerij van Maarten die nu in Franeker word binnengehaalt.
We zijn nieuwsgierig of we John en Marina ook zien met de kids, maar die komen niet in beeld en even later zien we op facebook dat ze er wel degelijk bij waren, het is ook zo'n happening daar moet je wel even naartoe om de sfeer mee te maken, het is te hopen dat hij het deze keer wel haalt, en hierdoor heel veel geld inzameld voor het kankeronderzoek.
Ook repareren we de radarreflector door Aafke even naar het ding toe te hijssen, en naar beneden te halen lukt het om er weer twee nieuwe beschermpunten op te monteren en daardoor is ons voorzeil weer beschermt tegen schade van de metalen punten die er op zitten.
S'avonds zitten we weer voetbal te kijken deze keer Frankrijk tegen Brazilië en dat is stukken minder mooi, dan de wedstrijd van gisteren.
Maandagmorgen 9:30 eruit en ontbijten, om daarna Maarten Dokkum te zien binnenzwemmen nou wat is dat weer een geweldig schouwspel om al die mensen te zien juichen het lijkt de schaatselfstedentocht wel zoveel mensen daar in de binnenstad bij het gemeentehuis waar Maarten zijn stempel in ontvangst mag nemen van burgemeester Hayo Apotheker, Maarten gunt zich niet veel tijd en gaat al weer snel richting Leeuwarden waar hij omstreeks vijf uur hoopt te finischen, we hopen dat het deze keer wel lukt, maar je weet maar nooit.
Zet em op Maarten kerel, je kan het. Ondertussen gaan wij deze plek verlaten, want het weer is dusdanig warm aan het worden, dat we de koelte willen voelen van het water en de wind die nu nog tussen 12 en 15 knopen is maar toe zal nemen naar 15 tot 22 knopen.
Ik ga alvast het grootzeil wat verkleinen door een rif te steken, en ik hijs het direct omhoog met de schoot helemaal los en nog twee lijnen naar de wal zodat we bij het afrollen van de Genua zo zonder motorgebruik weg kunnen varen van deze steiger.
Het gaat goed totdat ik de laatste lijn eraf wil wippen de lijn raakt beklemd in een gleuf die er aan de onderkant van de meerpaal is ingesleten, en dus laat ik die lijn maar los en dan hangen we alleen nog aan onze heklijn, en wanneer we ons naar de steiger trekken, kan ik door op de steiger te springen even de lijn ophalen en dan is het weer opgelost, dit hoeft echter niet want mijn achterbuurman roept dat hij de lijn wel even naar ons toegooit.
Ook zijn er al schepen die graag ons plekje in willen nemen en één daarvan zijn oude kennissen uit Kollum met hun motorboot en ook een andere motorkruiser is bezig aan te meren, wij varen nadat we onze lijn weer terug hebben onder zeil richting Lauwersmeer, en dat geeft weer het vrije gevoel dat je hebt op iets dat door de wind word voortbewogen, het is nu kwart voor twaalf en we zeilen diverse keren het meer op en neer tordat de vermoeidheid het wint en we besluiten om maar te gaan ankeren tegenover het clubhuis van de watersportvereniging Lauwerszee waar ook al diverse andere jachten achter hun anker liggen.





Om halfdrie zijn we klaar met opruimen en als zeilhuik en ankerbol op hun plaats zitten dan is het tijd voor een bakje koffie want daar hadden we nog geen tijd voor genomen, ook gaan we de giek zo zetten dat we voldoende zonlicht erop hebben om stroom op te wekken voor TV kijken.
Dan gaan we even kijken op TV of Maarten nog in de race is en jawel hoor hij is nog steeds bezig maar het word wel later dan 17:00 uur zoals er eerst werd gezegd, de finishtime is nu gezet op 19:30 doordat er een pauze is ingelast.
Na het eten gaan we kijken naar de finish, en inderdaad is de tijd exact berekend, en word hij opgewacht door een erehaag van zwemmers en dan word ook het bedrag bekend van bijna 4 miljoen euro dat hij nu al heeft bijelkaar gezwommen en dat zal nog wel flink gaan oplopen deze week als alle toezeggingen binnen zijn. Ook was elfstedenheld Reinier Paping de winnaar van 1963 erbij om hem te eren met deze heldendaad.
Al met al een mooie vier dagen met veel spanning of het zou lukken, en het goede doel waar het voor bestemd was.
Tijdens het binnenkomen via het podium zakte deze in onder het gewicht van al deze enthousiaste mensen, zo in eerste instantie te zien zonder dat er van enig letsel sprake was.
Jammer is dat alleen genodigden dit gebeuren konden meemaken, het was mooier geweest dat ze dit anders hadden georganiseerd doordat er nu veel mensen teleurgesteld waren doordat men daar niet getuige van kon zijn.
Nu dit weer achter de rug is gaan we weer voetballen kijken vanavond de eerste wedstrijd waarvan we alleen de laatste minuten van zien is Spanje America die eindigd in 1-2 voor America.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten