pageviews

vrijdag 7 juni 2019

Vrijdag 07-06-2019 van Franeker naar Dokkum.

Vanmorgen zijn we vertrokken om 09:00 uur uit Frentsjer en eigenlijk had ik het nog liever om 8:00 uur gewild, maar toen was Aafke nog niet terug en dat lukte dus niet.
Aafke was namelijk even naar John en Marina gegaan om Novah naar School te brengen, maar het komt anders ze komt lopende terug met Silvan, en die gaat vandaag met ons mee naar Dokkum waar Marina hem morgen weer ophaalt omdat die naar Drogeham gaat naar haar hulp voor Ariane.
Nou dan moet hij maar snel een zwemvest aan met een lifeline want nu zijn wij verantwoordelijk voor hem en hij moet niet over de muur.
Het word vanmiddag code rose d.w.z dat er dan veel regen, onweer, en harde wind word verwacht en tegen die tijd willen we graag op onze bestemming zijn. Nu eerst maar eens zien hoe de zaken er voorstaan in Dronrijp want daar zou afgelopen week een nieuwe brug worden geplaatst en ik hoop dat ze er klaar mee zijn en we niet voor een brug komen te liggen die nog niet in bedrijf is.
Ik weet het zo te bewerkstelligen dat we met het ons achteropkomende vrachtschip tegelijk bij de ter plekke liggende veerpont aankomen en inderdaad scheelt dat, want zodra het 100 meter lange gevaarte in zicht komt, gaat de pomp aan de kant en kunnen wij nog mooi voor het vrachtschip door de tijdelijke doorgang.
De nieuwe brug staat rechtomhoog op zijn nieuwe fundamenten en ziet er gelikt uit, het is een totaal ander gezicht dan de oude brug, en die was naar alle waarschijnlijkheid wel tegen de honderd jaar oud.







Er ligt hier nog veel materiaal dat gebruikt is om de brug op z'n plaats te krijgen, zo ligt er een ponton met kraan die 300 ton kan tillen.
Ik ga een beetje sneller varen dan het vrachtschip, want ik kan op de AIS zien dat hij 5.6 knopen maakt en dus vaar ik dat ook min of meer, en word ik niet door het ding ingehaald want hij ligt erg diep en dat zuigt nogal wat wanneer je ze tegenkomt of word opgelopen zoals nu zou kunnen.
De volgende brug bij Ritsumazijl is nog lang niet klaar wel staat er al wat in het midden van het vaarwater en ik vermoed dat het een draaibrug gaat worden zoals bij Kiesterzijl even voor Franeker.
Dan zijn we al snel in Leeuwarden aangekomen, en ik zie dat de Slauwerhofbrug open is gegaan en dat duurt wel even voor die helemaal open is en dus geef ik wat gas bij om dan ook meteen door de brug te kunnen, eerst komen er twee jachten van de andere kant, en nadat ik die ben gepasseerd kan ik in principe zo door de geopende brug, maar de brugwachter geeftgeen groen licht en ik waag het nu niet meer om de reeds zakkende brug te passeren.
Wat een stelletje dombo's zijn die brugwachters hier, want nu moet voor mij alleen de brug weer worden geopend terwijl ik er zo doorheen had kunnen varen.
Ik roep hem maar even op op kanaal 84, en voor ik wat heb kunnen zeggen meld hij al dat hij dadelijk de brug weer gaat openen, en dat hij nu met de Hermesbrug bezig is, nou dat getuigd van weinig inzicht en moet het autoverkeer nogmaals een keertje blijven staan.
Ik reageer er maar niet op, het geeft toch niets, en inderdaad gaat de brug voor ons draaien, als de bomen al een minuut naar beneden zijn gaat de brug eindelijk omhoog en dat duurt wel even voor die vliegenmepper bovenaan is en ik de brug door kan, de Hermesbrug idem dito.
We hoeven niet meer te betalen in Leeuwarden en dat scheelt dus 10 euro aan bruggeld, maar ik moet nu wel bij elke brug via kanaal 84 vragen of ze de brug willen openen, het was altijd al een rommeltje met brugwachters maar het is er niet beter op geworden, en ze worden niet eens op afstand bedient maar bij elke brug zit nog wel een brëgewipper.



Mischien ben ik wel te haastig, en doen ze hun uiterste best, maar ik snap niet altijd waarom het zo lang moet duren soms lig je meer dan tien minuten te wachten, en dan blijkt het dat er op een bepaalde bus word gewacht, nou dan kan de brug makkelijk in die tijd een keer open en dicht volgens mij.
We zijn om 11:30 Leeuwarden uit en gaan nu richting Birdaard waar we om 13:30 ongeveer aankomen en daar staat dus alles op dubbel rood en gaan we maar even aan de wal liggen voor een soepje en een broodje erbij.
Er liggen meer schepen te wachten en we gaan zo op in onze lunchpauze dat wanneer ik even ga kijken hoe het er voor staat, ik juist de brug weer zie zakken en de boten die voor ons lagen naar de volgende brug zie varen. Shit dat is ons raar ontkomen! Ik heb geen enkel motorgebrom gehoord of zouden die schepen nu ook al begonnen zijn om op elektriciteit te varen?.
Nou er zit niets anders op dan de volgende brugopening af te wachten, nou dat valt dus erg mee want er kwamen ook nog drie schepen van de andere kant af, en daarna zijn we al weer aan de beurt.
Na drie euro vijftig in het klompje te hebben gedaan varen we richting Dokkum, en wanneer we daar aankomen zien we de brug al op roodgroen gaan en bijna gelijktijdig gaat hij omhoog, de brugwachteres blijkt een oud collega te zijn van Aafke toen ze nog bij AVM Accountens werkte en vandaar de snelle bediening dus.
Bij de Altenabrège doen we nog vijf euro in het klompje en naar verluidt zal dat straks ook verleden tijd zijn, wat ik betreur want het is natuurlijk wel uniek zo'n klomp.
Ondertussen heb ik in Birdaard nog even contact gelegt met Annabelle, die een telefoon van mij heeft gekocht via marktplaats, en die ontmoeten we om drie uur bij de steiger voor diepstekende jachten na de woudpoortsbrug.
We hebben mazzel want we kunnen nog net een plekje vinden net voorbij de brug en zo kunnen we straks ook mooi even water innemen voor noppes.




Een mooie GrandBanks uit Zwitserland. ligt voor ons.

Ondertussen is ook Annabella gearriveerd voor de telefoon, ze heeft een meisje van een jaar of acht denk bij zich en ik vraag of de telefoon voor haar is, nee dat blijkt niet zo te zijn, maar hij is voor een oudere dochter die haar iphone 5 heeft laten vallen en als ik haar dan de iphone 6 laat zien is ze er denk ik wel blij mee, want haar moeder zegt dat hij er echt nog als nieuw uitziet, nou dan heb ik dus waarschijnlijk toch weer iemand blij gemaakt vandaag.
Even later komen ook Aafke en Silvan weer terug uit de stad waar ze wat boodschappen hebben gedaan en nu hebben ze drie softijsje's meegebracht en die verkeren al behoorlijk in een druipstatus en daar moet tegen gelikt worden.


Silvan en Opa likken als de brandweer, want anders valt het kopje eraf en dat zou zonde zijn van zo'n lekkere ijsco.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten