pageviews

donderdag 27 juni 2019

27-06-2019 Vanaf Borkum de Elbe op.

Vanmorgen opgestaan om halftien, en we zijn vannacht direct in slaap gevallen na drie biertje's en evenzovele grappa's is dat uiteraard geen wonder, ook de buren van het jacht Guet Goahn hadden ook erg goed geslapen zeiden ze toen we elkaar weer spraken.
Het is de bedoeling dat wij vandaag verkassen naar de steiger aan de andere kant vanwege het vervaren van de oude dieselolietanker Olde Baas.
Er moet eerst nog een kapitän worden ingevlogen uit Cuxhaven en om ongeveer drie uur gaat de tanker 50 meter vooruit en kunnen er op zijn vrijgekomen plaats weer jachten worden afgemeerd.
Even voor twaalfen gaan wij alvast naar de overkant, waar eerst het voormalige Nederlandse douaneschip Alexander Gogel lag, die vanmorgen weg is gegaan. We worden opgewacht door de schipper van een jacht dat daar al ligt, en dat blijkt een fries te zijn uit Mantgum met zijn schip genaamd Wynroos die ook richting Denemarken wil gaan, zij zijn gisteren hier gekomen uit Delfzijl.
Ik zeg dat wij nogal pittig weer hadden buitenom gisteren en dat wij maar besloten hadden Borkum binnen te lopen en dat wij morgen of misschien vanavond nog weg willen om hier met laag water te vertrekken en als ik het goed uit heb gerekend komt dat allemaal mooi uit met het tij wat betreft de stroom mee de Elbe op.
Nadat ik even naar boven ben gelopen om naar de bouwwerkzaamheden hier te kijken en terugkom bij de boot zie ik dat er aan de andere kant een motorsailertje is aangekomen en dat die al met de havenmeester in conclaaf is die vervolgens onze kant op wijst, met andere woorden hij wil dat zij tegen ons aan gaan liggen, terwijl er nog wel ruimte achter ons is voor zijn lengte.
Als hij dan onze kant op komt ga ik alvast klaarstaan op de steiger (ponton) om ze te helpen bij het aanmeren, maar de havenmeester die ook al weer bij ons het ponton is opgereden met zijn auto wil beslist dat hij naast mij komt te liggen.
Omdat het twee oude mannetje's zijn (wie of wat is oud!.) is dat eigenlijk al te laat, maar de schipper doet toch maar een poging, waarbij hij ons met zijn scepter een tik uitdeelt bij de buitenboordmotor. Gelukkig staat Aafke daar klaar om het zo goed mogelijk af te wenden, en het verloopt zonder brokken.
De matroos, één van de oude mannetje's heeft niet veel kaas gegeten over het aan en ontmeren volgens ons want hij weet niet hoe hij een stootwil op moet hangen, we zijn weer aan een kleine ramp ontsnapt gelukkig.
Ook zijn ze bezig aan de overkant met het naar voren leggen van de oude tanker en dus kunnen ze nadat ik daarop heb aangedrongen bij Herr Habenmeister zo meteen achter gaan liggen dat lijkt mij voor hen en ons beter.
Het Motorsailertje is nadat ik het aan de schipper heb gevraagd een fjord en is 25 jaar geleden gebouwd in Noorwegen, ik vind het wel een mooi scheepje niet te groot maar wel echt een stoer ding.,


Het fjord motorsailertje.


De Alde Baas dieselolietanker.

Dit is een boot die naar de windmolenparken heen en weer vaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten