pageviews

zondag 13 mei 2018

13-05-2018 In Kornwerderzand voor de wal.

KVandaag is het Zondag, en dat betekend in ons geval uitslapen, want gisteravond gingen we nogal laat ter kooi i.v.m het Eurovisie Songfestival.
We komen pas om elf uur ons warme holletje uit, en gaan eerst maar even ontbijten, de krant lezen, en daarna wassen en aankleden, ondertussen is het daardoor al één uur geworden en het weer is geschikt om onze vaste buiskap te schuren en alle loszittende blauwe lijntje's die om de ramen zitten te verwijderen, ook alle rvs onderdelen maken we verfvrij want de verf heeft er te weinig houvast aan.
We krabben, schuren en trekken dat het een lieve lust is, en nadat we alles naar ons oordeel hebben gehad moeten we nog zien alle afgeschuurde en gekrabde verfresten van de boot zien te krijgen.
Aan onze lijzijde ligt 90 % van de troep en daarvan veeg ik het meeste overboord, en de rest doe ik met de stofzuiger, en dat werkt goed via de 2000 watt omvormer die we aan boord hebben, stroom komt er genoeg binnen want het waait stevig en dus laad de windgenerator op volle toeren.
Het is nu halfvijf en Aafke krijgt het koud, en dus kappen we er mee, het voelt ook aan dat het wil beginnen met regenen en zo nu en dan voelen we wat spatje's, maar het blijft droog gelukkig.
Om vijf uur komt er een trimaran naast ons liggen aan de andere bok voor de sluisdeuren, en ze laten de vallen tegen hun mast en giek tikken, en dat is net of er een twee cilinder dieseltje bij hun aan boord staat te draaien, we hopen dat ze er wat aan gaan doen want het is erg irritant.
Na een tijdje houd het tikken opeens op, en hebben ze er zelf ook de schurft aan denk ik gelukkig.
Opeens horen we hun motortje, en als Aafke een blik door het raam doet ziet ze de trimaran wegvaren
Maar hij komt na gedraait te zijn weer terug om weer op dezelfde plaats aan te meren.
Wij snappen er niets van, want nu liggen ze met de kont in de wind en daardoor waait het bij hun in de kuip. Na een paar mislukte pogingen, en net als wij naar buiten toe gaan om ze eventueel een handje te helpen lukt het ze om weer vast te maken.
We vragen ze waarom ze andersom zijn gaan liggen, en de reden daarvoor is de kachel die niet goed wil branden vanwege de slechte schoorsteentrek, en inderdaad het is wel weer om de kachel erbij aan te hebben, ook wij gaan maar weer snel naar binnen, maar opnieuw is er weer wat te horen buiten, en Aafke die uit het luik kijkt zegt; Jemienee zeg wat een lange boot vaart er nu de sluis in, en ik ga ook maar even een blik werpen.
Nou inderdaad dit is wel een heel lang geval, het is een cruiseschip zoals je ze wel op de rivieren tegen komt en de Zwitserse vlag hangt er achterop, enfin de Kapitein zal wel op de hoogte zijn van de lengte en de breedte van de sluiskolk, maar met deze harde wind van opzij vind ik het wel een grootse prestatie om zo'n schip een sluis in te varen.

    Ik weet niet exact hoelang dit cruiseschip is maar ik schat 150 m



Geen opmerkingen:

Een reactie posten