pageviews

zaterdag 12 mei 2018

Vandaag 12-05-2018 van Franeker naar Kornwerderzand.

Het is weer zover, we vertrekken vandaag voorlopig even uit Franeker, en gaan het ijselmeer onveilig maken.
 Maar eerst gaan we nog even naar de kringloopwinkel, om daar een antenne voor digitenneontvangst te zoeken, want de onze heeft z.n.e.d kuren.
Na eerst zelf te hebben gezocht in de daar uitgestalde apparatuur, vraag ik tenslotte maar even bij de ontvangst van goederen, of ze daar mischien nog een verdwaalde antenne hebben liggen, maar helaas ze hebben er niks meer te liggen.
Na nog wat andere dingen te hebben gekocht, zoals een elektrische BBQ aansteker van 800 watt verlaten we het pand weer, en gaat Aafke nog even wat boodschappen halen bij de poeiszwinkel die er vlakbij is.
Dan gaan we richting John & Marina met de kinderen om afscheid te nemen en ook wil ik nog even naar de Karweiwinkel om een rvs harpsluiting, en nog even naar de Rommelmarkt van Edison, wie weet hebben ze daar nog een antenne liggen.
Bij de boot gekomen heeft Aafke ondertussen de elektriciteitkabels al opgerold, en nu moeten de fietsen nog even in de voorpiek van de boot worden gestald en dan is het om 14:40 zover, we gooien los en varen achteruit de haven uit en richting eerste brug.
De Frisiabrége gaat nadat we er een minuut voor hebben gelegen op rood-groen en dan varen we relaxt verder naar de brug bij Kiesterzijl, onderweg komen we veel roeiboten tegen die met de Elfstedentocht bezig zijn.
Ook de brug bij Kiesterzijl gaat snel voor ons draaien, en het is nu nog 5 km naar Harlingen en na het passeren van het nieuwe Aquaduct en de koningsbrug er vlak naast varen we richting sluis, die ik, zodra ik ze in het zicht heb even oproep via de marifoon op kanaal 22 met de mededeling dat wij van buiten willen worden geschut en dat onze diepgang 2.2 m is.Ik krijg gelijk antwoord terug dat ik door de grote sluis moet, maar dat er eerst nog een schutting komt van de andere kant.
We moeten een minuut of tien wachten, en dan kunnen we naar binnen, we maken vast vooraan in de kolk met een spring op de middenbolder en met nog twee andere schepen verlaten we de sluis om 16:10 en varen richting havenuitgang, rollen de genua af en motorsailen we met alleen op de genua met een gangetje van drie knopen door de Boontje's naar Kornwerderzand.
Het is ontzettend druk op het water, en bijna iedereen motorsailed net als wij tegen de stroom in helaas, want we waren te laat voor meegaand tij, het was namelijk om 15:00 uur laag water in Harlingen.
We doen het lekker rustig aan want het is heerlijk op het water met deze lichte bries die voor een aangename koelte zorgt in de brandende zon.
We komen tegelijk met de "t,dobe" wat voor ons een bekende boot is en waar iemand aan boord is die diverse keren met ons meegeweest is naar de Oostzee en Denemarken, maar die nu al een aantal jaren samen met haar vriend Bob meezeild op deze voor de wadden uitstekend geschikte Westerly kimkieler, waarmee ze graag in the middle of knowwhere droogvallen. Ze kwamen nu van Vlieland waar het hardstikke vol was in de haven.
Het is hier ook erg vol in de kom waar je op het openen van de brug moet wachten, en wij besluiten om eerst maar even een hapje te eten, alvorens ons in het gedrang voor de sluis te storten.
Bob en Rita varen wel richting brug wanneer die op rood-groen gaat, maar wij blijven wel even liggen om te eten, en straks als er wat minder schepen zijn gaan wij er wel door.
Nadat we gegeten hebben, ga ik eens even poolshoogte nemen, en ja hoor het is nu een stuk rustiger en even leter krijgen we rood-groen, en maken we los, omdat wij hier eigenlijk als boot het langst liggen geef ik de boot van jetje, en vaar iedereen voorbij om vervolgens als tweede door de brug te gaan, echter liggen er in de kom voor de sluis nog veel jachten te wachten, zelfs zo blijkt later ook Bob en Rita met hun boot, wij sluiten ons aan bij de boten voor de sluis aan bakboord, maar komen er al snel achter dat wij hier niet meer bij kunnen, en dus begin ik weer achteruit te varen om nu te proberen in de stuurboordskolk nog een plekje te vinden, ik druk de boot gewoon tussen een paar andere schepen, en we passen er nog ruimschoots in. Omdat het nu hoogwater is gaan we een anderhalve meter naar beneden, en dat gaat allemaal heel relaxt al ontkomt Aafke de voorste lijn en moet ze nog even een keer naar voren om hem weer aan boord te krijgen, want anders zou hij in de schroef kunnen komen en dat is als je in de sluis ligt geen leuk vooruitzicht.
Om kwart voor negen varen we de sluis uit, en kijken we of er nog een plekje vrij is aan de steiger voor passanten, maar helaas liggen daar twee jachten op een onrendabele manier aangemeerd, want er kunnen er gemakkelijk drie liggen, maar wanneer je aanmeerd en voor en achter zoveel ruimte er tussen laat dan kan er geen boot meer bij.
Gelukkig weet ik dat je ook kunt gaan liggen naast de bokken die er staan en waar in betere tijden een stel reservedeuren voor de sluizen lagen opgeslagen, maar waar nu schijnbaar geen geld meer voor is.
Om 10 voor negen uur liggen we vast, en sluit ik de stroomkabel en antenne van de tv aan, en waarempel we hebben glashelder beeld, en zijn net op tijd voor de finale van het Songfestival.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten