pageviews

dinsdag 6 augustus 2013

Van Hammershavn naar Falsterbokanaal op 06-08-2013

Vanmorgen waren we al om vijf uur wakker, en dat was dus veel te vroeg om op te staan en we doen de oogje's nog maar weer even dicht tot halfacht en springen dan kwiek uit onze kooien. Na ons ontbijt gaan we de boot zeilklaar maken, want er staat wind, en die komt ook nog eens uit de goede richting in dit geval Zuid. Even buiten de haven trekken we het grootzeil omhoog en daarna rollen we de genua af. Het loopt lekker en we maken in de eerste drie uur 21,5 mijl en dat is 6,5 gemiddeld. Dan zakt de wind in en na het nog eventje's aangekeken te hebben gaat Johannes aan en rollen we de genua op en gaan we al motorsailent met 6 knopen verder. 


Anderhalf uur later komt er weer wat meer wind en rollen we de genua weer af en Johannes gaat uit. Het gaat echter steeds harder waaien en we steken een rif in het grootzeil want we gaan er aan de voetrail toe door, ook gaat de wind nu langzaam naar het westen toe draaien, en als hij daar dan is kan de geplande route niet meer gehaald worden, en gaan we weer verder op grootzeil met de motor aan.
 

Er staat zo langzamerhand een vervelende zee en we moeten noodgedwongen een slag in zee maken. Na ongeveer anderhalfuur veranderen we van koers en gaan zo onder Trelleborg door om vervolgens precies op koers te liggen naar het Falsterbokanaal. Onderweg maakt Aafke eerst een heerlijke kop soep, daarna maakt ze pasta van Wokkels met een pakket groente erbij, en als toetje een bekertje naar keuze met pudding het smaakt allemaal weer heerlijk. 


Dan zijn we om 19:15 uur bij het kanaal en halen daar het grootzeil naar beneden en doeken het provisorisch op, later halen we het reef er wel weer uit en doeken we het beter op. Om halfacht liggen we voor de brug, maar we kunnen moeilijk lezen wat er op het bord staat, er staat iets op van 09:00 tot 22:00 uur maar dat is alles. We draaien maar weer om en varen terug door het kanaal omdat het er nogal stroomt. Dan zien we in de verte een zeiljacht aan komen die ook door de brug wil, en de schipper roept ons toe dat de brug om het uur open gaat en dat is dus om 8 uur.
We dwarrelen wat heen en weer met de boot, en dan is het acht uur en gaat de brug open.
Nadat we er doorheen zijn willen we afmeren aan de buitenkant van de jachthaven, maar doordat de keerkoppeling weer eens wiegert mislukt dat, en dat is ook toevallig maar goed ook want we hadden er ook niet vast kunnen maken vanwege het feit dat er een afgebroken bolder op de steiger zit.
Ik vaar nog even een kleine 50 meter verder en daar meren we dan ook af, en liggen mooi aan hoger wal met de kop in de wind. De havenmeester heeft ons ook al gespot, en komt gelijk afrekenen, ik vraag of ik met pin kan betalen maar dat begrijpt hij eerst niet, maar als we card zeggen dan zegt hij dat dat inderdaad kan, en dus betaal ik met mijn Rabopasje 250 Sek. Aafke wil graag nog even een wandeling maken maar de rest blijft op Folkert na aan boord om te lezen of te schrijven.
Eerst nog even een kopje thee, en straks nog maar even een borrel op deze lange dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten