pageviews

zondag 11 augustus 2013

Van Klintholm naar Sejrö (Sejroe) op 10-08-2013

Vanmorgen vertrokken na Water en Diesel te hebben gebunkerd om 08:09 uur uit de haven, echter niet zonder problemen want de keerkoppelng heeft er geen zin in om vooruit te varen met als gevolg dat we een balk onder een steiger schuin raken pas dan opeens pakt hij de vooruit weer. We komen er goed vanaf er is alleen wat verf van de spiegel afgeschaafd. We hebben de tank weer vol met diesel en kunnen nu denk ik met deze volle tank Lauwersoog bereiken. Na de haven te zijn uitgevaren zetten we koers naar de betonde geul die op 11 mijl hiervandaan ligt. Na twee uur op de motor zijn we er en gaan dan stuurboord uit de geul in. Als we dan langs Stubbeköbing varen ziet het er nog steeds niet uit met de grote silo's en we gaan maar verder.


 Bij de tweede brug die we passeren komt er eindelijk na 4 1/2 uur te hebben gedieselzeilt een beetje wind en we hijsen het grootzeil tegen de wind in omhoog, en daarna rollen we de Genua uit. Het duurt nog geen 5 minuten en dan rollen we de Genua weg want dit gaat niet snel genoeg, en ik start de motor maar weer. Een halfuur later lijkt het er op dat er wat meer wind komt en ik rol de Genua weer uit en stop de motor. Nu staat er 12 knopen wind en we lopen 7 knoop door het water waarvan er 1 tot 1 1/2 mijl stroom staat in de juiste richting. Op de motor hadden we dat ook al vanaf het begin van de geul, soms liepen we daar 8 mijl per uur. De wind trekt nog wat meer aan en zo nu en dan staat er 16 knopen wind en wij gaan er doorheen met acht mijl. Dan is het opeens gebeurt en draait de wind naar het zuidwesten en is de koers die we kunnen varen van 270 graden naar 320 graden gegaan. We rollen de Genua weg en gaan verder motorsailen. 


Tot nu toe hebben we de buien met regen ergens anders zien vallen, maar nu zijn wij aan de beurt. We hadden eigenlijk meteen het grootzeil moeten strijken, maar daarvoor is het nu te laat, en we doen het zodra het ophoud met regenen. Als we nog 5 mijl van ons doel zijn stopt het met regenen, en laat ik het zeil zakken en doeken we het op. Het haventje van Sejrö komt in zicht en even later varen we de haven binnen, er staat aan het begin van de haven een bord waarop duidelijk staat wat het hier wel niet kost, tot 15 meter kost het 450 Deense kronen en boven de 15 meter 650 deense kronen. 


Dat is geen kattepis maar liefst 50 euro voor één overnachting. Als ik later na het afmeren de wal op ga staat er een bord met dezelfde prijzen op de kade. Bij de prijs is wel alles inbegrepen, zoals Havengeld, Elekrticiteit, Douche's, WC's, Fietsen, 


en brandhout voor de BBQ. Ook is er een wasmachine met Droger en we nemen aan dat die ook bij de prijs inbegrepen is. De Douche's en de Toiletten zien er dan ook keurig uit, en dat verklaart het hoge havengeld want hier is nergens op bezuinigd.


 We maken dan ook overal gebruik van behalve het brandhout. Na de wasmachine te hebben gevult met al onze smerige spullen, gaan we het eiland verkennen. Het is geen groot eiland, maar het stikt er van het wild overal lopen er hazen rond, en we zien zelfs twee reeën die ik helaas net niet meer op de la foto kan zetten want ze rennen met een noodgang het bos in. We lopen terug langs het strand en gaan daar stenen zoeken, niet voor ons zelf  maar voor de kinderen natuurlijk want wij kunnen er toch niets mee. 


Het begint ook weer wat te regenen en we gaan terug naar de boot met een zak vol stenen. Gelukkig hadden we de paraplu's mee en die komen nu mooi van pas. Aafke gaat nog even naar het Toilet en kijkt ook meteen even naar de wasmachine. Om kwart voor tien moet ze er weer naar toe om het in de droger te doen. De verdere avond vullen we met lezen en theedrinken, en nemen straks nog wel even een borrel voor een goede nachtrust. Aafke heeft trouwens maar even voor de tweede keer de wasmachine volgestouwd en de droger leeggehaald. Nu moet ze straks daar weer naar toe om de was in de droger te doen en daarna de droger weer leeghalen. Om een uur s'nachts gaat ze er nog eens naar toe, en dan kunnen we eindelijk gaan slapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten