pageviews

zondag 4 augustus 2013

Van Kalmar naar Sandhamn op 4 Augustus 2013

Vanmorgen vertrokken met het idee dat we met de beloofde westenwind lekker ontspannen naar Ütklippan te zeilen, maar jammer genoeg blijft de verwachte wind uit, en dus varen we op de motor tot ongeveer een uur of halftwee. Dan begint het te waaien, en hijsen we het grootzeil, en even later de Genua erbij. Niet lang daarna moeten we zelfs reven en ook draaien we een deel van de Genua weg.


Omdat de wind steeds een beetje meer ruimt naar het westen, gaan we met een boog op Ütklippan aan, tenminste als die wind door blijft ruimen. Jammer genoeg gaat de wind niet verder dan iets meer dan zuidwest en stopt de meter bij 180 graden dus pal zuid. Ik hoef er niet lang over te denken, en dus gaan we niet naar Ütklippan maar naar Sandhamn dat is de laatste haven van deze Oostkust van de Zweedse scheren.


Na nog een slag te hebben gemaakt gaan we op de motor de laatste mijl naar de haven, waar we door de havenmeester een plaats krijgen toegewezen aan een kademuur met vrachtwagenbanden. We drinken nog een borrel, en daarna krijgen we mosterdsoep van onze kokkin aangerijkt, die er heel anders uitziet, en niemand van ons had in de gaten dat het mosterdsoep was.


De rest van de maaltijd word gemaakt door Helga en Aafke, en bestaat uit rijst met groenten en uit tomaten, paprika, aubergine, en nog wat uien etc, etc. In de  andere pan zit kip Piri Piri, en weer eten we alles op behalve de rijst, waarvan nog twee kopje's overblijven. Na al deze etenswaren is het tijd voor een wandeling, of een eindje fietsen op de gratis te gebruiken fietsen die hier op de kade staan.


Het havengeld is hier 250 kronen en daar is bij: Internet, fietsen, sauna, douche's en WC's. Aafke en Kees gaan met hun beiden op de fiets, en wij gaan wandelen door het dorpje. Ook treffen we de schipper met z'n vrouw van de Iskander die even na zessen ook hier de haven invaren. Ook zij hadden geen zin meer om door te varen naar Ütklippan.


 Ook hadden ze een beknepen lijn op de lier die ze moesten kappen. En dus hopen ze dar er hier op deze haven voor hun wel een nieuwe lijn te koop is om de doorgesneden lijn te vervangen. Aafke en Kees komen een kwartiertje later dan wij weer aan boord, ze zijn naar het tegenover liggende haventje gefietst, en troffen daar de mensen die naast ons lagen in de haven van Sandvik op Öland. Het is een Koopmans ontwerp met twee ingangen. De boot van hun heet Passage en is gebouwd van aluminium, en ze komen uit Lelystad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten