pageviews

zaterdag 22 juli 2023

22-07-2023 Avernakø ankerplaats naar Søby

Vanmorgen om 10:10 vertrokken vanaf onze ankerplaats, en dat ging van een leien dakje deze keer, nadat ik de motor heb gestart loop ik naar voren, en maak het lijntje los waar de ankerketting mee vastzit aan de bolder, begin dan de ketting binnen te halen, dat gaat vrij gemakkelijk en nadat ik de boot naar voren heb laten 
komen en de ketting weer recht naar beneden hangt herhaal ik dat nog twee keer, en dan kom ik op het punt dat het anker uit de bodem moet worden getrokken en dat lukt mij niet op handkracht, dus pak ik de afstandsbediening van de ankerlier en begin het anker los te trekken en dat gaat ook zoals ik het graag wil.
Dan ga ik snel het anker met de hand  verder omhoog halen en in dit heldere water zie ik hem al spoedig omhoog komen, en hij is mooi schoon geen plantenresten en ook geen modder maar puur staal wat er blinkt, ik trek hem over de rand van het ankerbeslag en til hem op zijn plaats, doe de borgpen erdoorheen, en zet de splitpen er weer voor.
Na het ankerbaksluik weer te hebben gesloten loop ik naar achteren en neem het roer weer over van Aafke en dan rollen we de Genua af en zetten koers naar het havenplaatsje Søby (zeedorp) op het eiland Aerø wat ligt op 5 mijl afstand en met een uurtje zijn we er denk ik wel.
Onderweg lijkt het een hele poos zo dat het bezeild was, maar dat is helaas niet zo, en hoger aan de wind kunnen we niet, dus moeten we aan het einde nog wel een keer overstag om voor de havenmond terecht te komen
Maar het komt toch weer anders dan gedacht, want er komt een flinke bui onze kant op, 
en het word kantje boord of we het droog houden, om droog te blijven besluiten we om het zeil weg te draaien en het laatste stukje maar snel op de motor te doen, om de bui te ontlopen. Aafke is gelukkig al snel terug met het ophalen van mijn jas en hoed en ik krijg hem met haar hulp net op tijd aan, en op wat spatten en een klein beetje regen na redden we het, en kunnen we snel de stootwillen ophangen en de landvasten gereedleggen.

P

Gelukkig is er nog plaats aan de langssteiger, en nadat een Duits jacht voor ons klaar is met aanleggen, blijft er genoeg ruimte voor ons over om tussen hem en een zeiljacht wat er al ligt aan te meren. Aafke heeft al snel de spring vastzitten om de middenbolder, dus nu nog een voor en achterlijn met spring en dan zijn we klaar.
Nu het droog is kan de Australische canvasjas met blanco wel weer uit en ook mijn hoed kan weer af.
Nou dat hebben we weer mooi geflikt en ik ga snel naar binnen om water voor een kop Nescafé op te zetten, en even later zitten we met een kop koffie alweer lekker in het zonnetje.
Opeens gaat de telefoon van Aafke en de bellers blijken Meindert en Anneke Kerkstra uit Assen te zijn, want die benieuwd zijn naar waar we zijn en hoe het verder met ons is, nadat iedereen weer op de hoogte is van ons aller welzijn en gezondheid gaan we eerst maar even om brood, en dat is hier dichtbij op de haven bij “Dagli Brucksen”
Het is wel zo dat de prijzen van de boodschappen hier een stuk hoger zijn dan in ons eigen kikkerlandje, dus dat moet even wennen.
Aafke zoekt om magere of volle yoghurt, maar het is allemaal yoghurt met allerlei fruit erdoor en dat wil ze niet.
Eerst maar even op internet kijken of dat ook misschien een andere naam heeft want wat we willen hebben staat er niet bij.
We kopen twee broden en een krop sla en drie ijsje’s waarvan we er één in het vriesvak van de koeling doen, die andere twee consumeren we wel wanneer we weer aan boord zijn.
Aan boord gaan we eerst de ijsje’s oplikken, en dan doen we de huik maar weer eens over het grootzeil, onze stiksels zijn wel allemaal U V bestendig maar het is toch beter voor het zeil om het schoon en droog te houden.
Het is nu ondertussen alweer bijna halfvier en tijd voor thee, als we aan de thee zitten komt er net een Nederlands jacht aan die een plekje zoekt, nou achter ons is nog wel een plek vrij en Aafke wenkt ze, en dan doet de schipper een poging om er naar toe te varen, maar dat lukt niet, dus maakt hij nog een rondje en dan met hulp van ons red hij het om de boot op z’n plek te krijgen, ze bedanken ons voor onze hulp en als Aafke vraagt waar ze nu vandaan komen zegt de schipperse vanaf Langeland uit Lohals, nou daar zijn wij ook weleens geweest, en wellicht is dat onze volgende haven wel, wie weet.



Het blijft de rest van de middag op een paar kleine buitje’s na droog maar op de andere kant waar wij vanmorgen weg kwamen hangen rare wolken waar zo nu en dan flink wat regen uitvalt.



Om 19:00 uur komt de oude vertrouwde Havenmeester langs en je kunt alleen maar Baar betalen, hij doet dit al zolang ik hier kom, en dat is al wel 30 jaar en nog steeds hetzelfde manneke de laatste jaren met een wandelstok, je hoeft niet te proberen hem te belazeren met de lengte van je boot, want hij is goed op de hoogte van type’s zoals onze Jeanneau Sun legende 41 ft; die dus 12,49 is, hij weet dat gewoon.
Het havengeld is nu in 2023 190 Dkr dus ongeveer € 25,=.
Zo nu eerst maar even wat eten, en dat zijn Aardappelen met Rode biet en een Cordon Bleu,  die de kok weer voortreffelijk heeft klaargemaakt.






































Geen opmerkingen:

Een reactie posten