pageviews

maandag 3 september 2018

Maandag 03-09-2018 van Drejø naar Schleimunde.

Vanmorgen na een wat minder rustige nacht als gisteren, omdat tegen de tijd dat we ter kooi gingen de wind meende nog even flink te moeten waaien, zijn we dus na ontbijt om 09:30 na het anker weer te hebben opgevist vertrokken naar Duitsland, met de bedoeling naast de rivier de Schlei in één van de ondergelopen uiterwaarden voor anker te gaan.
Het is een mooie beschutte plek, en het maakt niet uit waar de wind vandaan komt.
Het weer is niet zoals beloofd zonnig, maar helemaal bewolkt, maar de windrichting is Oost zoals voorspelt, en zal tussen de 10 en 20 knopen zijn, en dat klopt inderdaad hij is nogal vlagerig.
Na 20 minuten gaat de motor uit, en rollen we de Genua af, we hebben maar besloten om het grootzeil niet bij te zetten vanwege die vlagerige omstandigheden.
We lopen vlak voor het laken en maken 5,5 knoop en dat is redelijk voor 10-12 knopen wind.
Eenmaal om de kaap van het eiland Ærø kunnen we halve wind varen, en omdat het bij een kaap altijd hard waait lopen we nu over de 6 knopen alleen op het voorzeil.
Het is echter niet van lange duur, want de wind krimp naar het noorden en word voor ons een bakstagwind en ook de kracht ervan neemt af tot soms maar 8 knopen en ja dat schiet natuurlijk niet op, gelukkig voel ik na een uur zo aan te hebben gemodderd opeens dat de wind kouder word en ook ruimt hij weer tot halve wind met 15 knopen en dat blijft ook gelukkig zo tot we nog 10 mijl van de verkenner van de Schlei af zijn.
De laatste 10 mijl maken we om en nabij de vier mijl per uur, en lopen we om halfvijf tussen de pieren door bij de ingang van de rivier.
Tijdens onze vaart hadden we ook nog flink wat deining uit het Oosten weg, en dat was niet prettig varen, want Aafke werd toen ze even een sanitaire jeweetwel deed  beroert terug, dus een beetje katterig.
Die vervelende deining blijft het hele stuk zo tot aan de ingang van de rivier, maar daarna was het in een keer over en uit.
Onderweg zijn ons verscheidene schepen gepasseerd zowel meegaande als tegemoetkomende jachten, het is dan ook een prachtige zeildag en we genieten er dan ook volop van.
Op de Schlei komt ons een grote catamaran achterop, en zo te zien zijn ze wezen proefvaren want het ding is zo nieuw dat er nog geen naam of iets dergelijks op staat, ik geef hem maar de ruimte want hij is nogal breed.
Tegenover de grote jachthaven van Maasholm is de ankerplaats en daar liggen ook al twee jachten voor anker, ik ga dus bakboord uit en vaar de richting uit waar ook de andere jachten liggen het is hier meer dan vier meter diep, en na Aafke het roer te hebben gegeven loop ik naar voren om zodra de vaart uit de boot is het anker er in te kieperen.
Anderhalve scheepslengte voor de andere jachten gaat de spijker overboord en laat ik ongeveer 15 tot 20 meter ketting aflopen uit de ankerbak.
Ik wacht tot ik een ruk voel en de kop van de boot bij zie draaien, loop naar achteren en trek nog even een keer flink door achteruit te slaan en dan liggen we vast.
Vroeger zou ik zeggen tied veur een pafke, maar ik rook al meer dan vijftien jaar niet meer, dus is het tied veur een blonde rakker en ook Aafke neemt er eentje.
Ook is de zon ondertussen terug van weg geweest, en dat voelt goed zo in de luwte van de buiskap.

   Aafke heeft haar boek vandaag uitgelezen en leest nu het blad zeilen.

We hebben vergeten om vandaag wat foto,s te nemen maar die maken we morgen wel weer even.






T

Geen opmerkingen:

Een reactie posten