pageviews

zaterdag 10 augustus 2019

Vrijdag 09-08-2019 van Nyborg naar Lundeborg.

Na ontbijt en de voorafgaande bezigheden besluiten we om maar op weg te gaan naar Lundeborg, en om even over elf varen we de haven uit en koersen eerst op de motor naar de verkenner waar we een halfuur over doen, vlak voordat we kunnen gaan zeilen trekken we het grootzeil omhoog en laten ons dan over SB wegvallen met een koers pal zuid, en direct erachteraan rollen we ook de Genua af en zo varen we met nog twee andere zeiljachten richting Lundeborg.
Na z'n vijf mijl gaat de wind ruimen naar het zuiden en word het dus tegenwind, en dat betekent dat we de rest van de reis moeten kruisen, en daardoor worden de 12 mijl opeens 17 mijl.
Gelukkig blijft de wind vrij constant tussen de 16 en 18 knopen en lopen we 6 mijl of iets meer over de grond (GPS) per uur, maar als we bij het overstag gaan en over sb varen zakt de wind terug naar 12 tot 14 knopen en daar halen we met moeite nog vijf knopen snelheid uit over de grond.
Ons logpaddlewheel is waarschijnlijk in bezit genomen door een garnaal want die geeft nul, nul aan en dus moet ik daar even naar kijken morgen.
Het uitnemen van de loggever geeft altijd een hoop werk, want er ontstaat even een fontein in de boot wanneer ik het log er uithaal en de dummy er voor in de plaats zet, en dat is een kwestie van timing het moet snel gebeuren dus.
We komen nu al aardig dicht in de buurt van Lundeborg, en als ik de keus heb om nog 1 mijl op de motor te varen, of om nog twee slagen te maken dan kies ik voor het eerste en dus gaat de motor aan en motorsailen we het laatste stukje en laten een paar kabellengten voor de haven het grootzeil naar beneden zakken en doeken het meteen netje's op.
In totaal hebben we nu zo'n 4 mijl gemoterd, en 10 mijl gezeild, het had erger gekund maar de windverwachtingen kloppen nu eenmaal niet altijd.
Wanneer we de haven binnenlopen zie ik gelijk aan de beschutte zijde een vrije plek achter een Hallberg Rassy 42 en koers daar op aan en zo liggen we al weer snel afgemeerd op een naar mijn idee goede plek waar weinig deining kan ontstaan, want meestal is het zo hoe verder je de haven in ligt des te minder comfortabel het word door golven die terrugkaatsen van de kademuren.
Het weer is nog steeds prachtig alhoewel de bewolking wel wat toeneemt, de kinderen kunnen zich hier prima vermaken doordat er hier een erg mooie speeltuin is aangelegd met een mooie lange glijbaan en mooie klimtoestellen en er zijn ook twee houten paarden die veel worden bereden zo te zien.




Wij lagen waar de rode stip is vlak om de hoek van de pier.



S,avonds is er ook nog een optreden van een countrybandje van vier man en die zingen zo nu en dan ook Engelstalige nummers tussen de voor ons onverstaanbare Deense nummers door.
We gaan wel een beetje een onrustige nacht tegemoet, vanwege het rukken aan de lijnen wat altijd een knarsend geluid veroorzaakt tijdens harde wind en wat golfbeweging maar alleen Ariane word er wakker van en staat op een gegeven moment aan ons bed, en probeert naast ons op bed te gaan klimmen want Beppe is alles voor haar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten