pageviews

maandag 7 augustus 2023

07-08-2023 uitrijden storm HANS in Kerteminde.

Vanmorgen toen we onze ogen opendeden was het buiten grijs en grouw, en dus draaiden we ons nog maar een keertje om, helaas kwam er van slapen niet veel meer terecht vanwege de vrij stevige wind en gaan we er op het laatst maar uit.
Eerst dachten we dat er in Denemarken misschien ook vakantie was, maar dat was niet het geval ze zijn hier nog druk bezig met de huizen en de bestrating, gelukkig niet bij ons aan de kade want dat zou nog meer stuifzand opleveren dan nu al het geval is.
We gaan eerst maar eens wat aan onze knorrende magen doen, en daarna zien we wel hoe we de dag doorkomen want varen zit er vandaag en morgen niet in.
Na het ontbijt gaan we wassen en aankleden, en vervolgens wat internetten, puzzelen, en lezen.
We hebben ook even kort contact gehad met J &M en die komen straks nadat ze boodschappen hebben gedaan met de Camper deze kant op, en als die er dan zijn gaan we daar eerst even een bezoekje brengen.
Het is al halftwee dat we een appje krijgen “we zijn er eindelijk”, en dus doen we onze jassen aan, en gaan na al onze lijnen te hebben gecontroleerd richting camperplaats die gelukkig vlakbij is.
Als we zoeken om hun Camper denken we eerst ze zijn niet hier maar ergens anders zeker, want we herkennen hun Camper niet, maar na nog eens goed te hebben gekeken staan we potjandorie er vlak naast.



Als we de deur dan openen zitten ze allemaal rond de tafel te eten, en dus zoeken ze snel iets voor ons om op te zitten, ikzelf krijg een zitzak aangeboden en laat mij er inploffen., en Aafke komt naast Ariana te zitten en die is gelijk in alle staten.
Als ze uitgegeten zijn, willen de kids naar de speeltuin, en wij gaan even Kerteminde in voor een ijsje bij de Italiaanse ijsbar hier, want die heeft heerlijk ijs dat weten we van de vorige keren dat we hier aan de kade hebben gelegen.
Na wat door de stad te hebben gelopen, gaan we ons ijsje halen, voor Aafke een Lille en voor mij een Store softijs.
We gaan weer naar buiten en nemen plaats op het terras, helaas is de zon er vandaag tot nu toe niet, maar dat is niet erg we zijn erop gekleed.
De ijsje’s zijn heerlijk, maar die van mij is maar iets groter dan die van Aafke maar mijn wafel begint week te worden en ik moet likken als een giraffe om het ijs op te krijgen voordat de wafel helemaal uitelkaar valt.
Het lukt mij met enige moeite, met mijn baard en snor vol ijs het koekje heel te houden tot het laatste puntje, en dat gooi ik maar helemaal met een grote hap naar binnen.
Aafke heeft geen enkel probleem met haar ijsje, het koekje zou misschien wat dikker kunnen zijn dan die ik had, want de wafels maken ze zelf met de hand stuk voor stuk en dus zou daar wel eens eentje tussen kunnen zitten die wat dun is uitgevallen, en dat tref ik natuurlijk weer.
Zo nu gaan we nog even bij de winkel in tweedehands spullen die hier is, waar we alleen een cd en een dvd kopen, want er is verder niets van onze gading bij.



We gaan dus maar weer richting boot, en eten daar nog even ons lunchbroodje met een kopje thee erbij op.
Om vijf uur horen we bekende stemmen en ja hoor het is de familie Oud die op de kade staat, en eerst dachten ze dat we er niet waren en de kinderen liepen al weer door maar nadat ze het Luik open hoorden gaan waren ze in no time terug.
Na allemaal aan boord te zijn geklauterd, worden we uitgenodigd om straks bij hun pizza te komen eten en dat nemen we graag aan, Aafke bakt nog gauw even wat stukje’s kip en dat nemen we straks mee voor extra vulling op de pizza’s



Om halfzeven zitten we weer gezellig met elkaar in de Camper te smullen, en de pizza’s zijn erg lekker.
Dan gaan we om halfacht maar weer naar de boot, want de wind begint behoorlijk toe te nemen, en vanavond en vannacht zal het hier erg tekeer gaan vrezen we
We gaan nog een keer bij onze lijnen langs en ook haal ik de fenders aan de buitenkant weg, want er komt toch niemand meer naast ons te liggen met dit weer.
Ook breng ik nog een extra voorlijn naar de wal van de buitenste bolder voor, en ook nog een lijn van de achterste buitenbolder via de lier aan de walzijde naar een bolder op de kade, en ik hoop dat ik nu voldoende lijnen uit heb staan om deze storm te trotseren.
Het stuift hier behoorlijk en ons bijbootje zal wel mooi wat zand en fijn split in en op zich krijgen, maar dat is van later zorg.
Het is nu 10 voor 11 s,avonds en de wind trekt zo nu en dan behoorlijk aan en huilt door het want.



Ik zag op Facebook pagina “zeilnoord”.dat er veel problemen waren in heel Scandinavië met deze storm Hans genaamd, in heel DK is het code geel en in sommige jachthavens is het waterpeil met wel 60 cm of meer gezakt en er zijn schepen die op de keien zitten te bonken met hun kiel.
Gelukkig is het hier waar wij liggen diep wel 5 meter en meer, maar wij zakken ook meer dan 50 cm, hij staat nu al even een tijdje op 5,3 m en ik denk dat we straks weer omhoog zullen gaan.
De grote moody 54 ft die achter ons ligt gaat nogal flink schommelen, met zijn hoog vrijboord en de eigenaar heeft al extra lijnen uitgebracht om dat wat te verminderen, maar dat heeft volgens mij weinig geholpen.
De windstoten zijn enorm, en ik kan helaas niet meer zien hoe hard het waait want mijn batterijen van de windmeter zijn leeg, omdat de zon al twee dagen niet te zien was, en dat is jammer, ik had er twee jaar terug net nieuwe batterijen ingezet, maar die zijn schijnbaar niet van dezelfde kwaliteit als de originele.
Enfin we moeten er het beste maar van maken, en laten we hopen dat we vannacht een beetje kunnen slapen en er niet uit hoeven voor als er iets gebeurt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten