pageviews

maandag 8 juli 2019

08-07-2019 Van de Schlei naar Mommark.

Vanmorgen om halfacht staan we al naast de kooi omdat we blij zijn, dat we eindelijk een goede dag hebben om te vertrekken vanaf onze ankerplaats, en na ons ontbijt, waarbij er nog net genoeg brood was gaan we eerst even alles checken zoals motoroliepeil koelwaterpeil, wc voor en achter de kranen dicht en uiteraard alle ramen afknevelen.
Dan de marifoon op 16 en ook de handmarifoon aan, de instrumenten en de plotter aan, en ook doe ik de ipad met het programma Sailor aan.
Dan start ik de motor, zet hem op 1500 rpm en ga naar de ankerlier om het anker op te halen, het waait bijna niet en dus trek ik de ketting zoveel mogelijk met de hand uit het water en al snel voel ik dat we vlak boven ons anker liggen, en dat trek ik niet meer met de hand en dus gebruik ik nu de ankerlier.
De ankerlier heeft er ook een kluif aan, maar red er mee en dan komt het anker in zicht, er zit een beste kwak vette klei aan vastgeplakt en dat moet er nu eerst maar even af, want anders word het hier een zwijneboel op het voordek.
Ik probeer het om met de puts wat metaal tevoorschijn te halen, maar dat wil niet lukken en dus ga ik eerst maar even het schip op koers leggen anders lopen we misschien ook nog ergens aan de grond.

Schleimunde.
Dan haal ik een stok en probeer daarmee de meeste klei eraf te duwen en dat gaat goed met dit stuk hout, dan komt Aafke eraan, en zegt dat zij het wel verder afmaakt en dan ga ik alvast de automaat erop doen en het grootzeil hijssen, en even later kunnen we ook de Genua afrollen en dan gaan we richting Schleimunde waar we al snel op koers gaan liggen voor ons reisdoel van vandaag "Mommark" op het eiland ALS.
Het loopt als een trein maar als we wat verderop zijn word het zo nu en dan wat vlagerig tussen de 10 en de 18 knopen wind.
Het was negen uur toen we onder zeil gingen, en om exact 12:00 zijn we dan ter hoogte van Mommark waar we nog wel de zeilen moeten strijken en de stootwillen en lijnen klaar moeten leggen want dit is maar een erg klein haventje en ook moeten we door een geultje er naar toe.
Al met al is het dan om 13:00 uur dat we schoonschip hebben en dus eerst maar even een bakje troost doen, daar zijn we nu wel aan toe zo langzamerhand.

Ergens onderweg.
Na koffie te hebben gedronken gaan we de fietsen uit het vet halen, omdat er nodig boodschappen moeten worden gehaalt en daarvoor moeten we ongeveer 7 km fietsen om bij de kõpmand te komen in het plaatsje Tantslet.
We ontdekken tot onze schrik dat onze accu's nou niet bepaald over lopen van de stroom maar we moeten het er maar op wagen, en zo zitten we al snel op onze metalen rossen, eerst nog even de havenmeester betalen, dan hebben we dat maar weer gehad en ik pin hier 170 kronen voor één nacht.
Onze reis gaat niet alleen om de boodschappen, maar ook gaan we proberen de tantezegger van Houkje te vinden die hier een B&B hebben in het plaatsje Jertebjerg wat hier zo'n drie kilometer vandaan ligt.
Zonder veel gezoek vinden we in Tandslet de Kôpmandwinkel en kopen daar brood, bananen, en kwark en dan zien we morgen wel waar we de rest van de boodschappen weg gaan halen.
Dan zetten we onze koers richting Ertebjerg wat 4 km verder ligt dus zeg maar een dik kwartiertje peddelen, het adres is niet moeilijk te vinden, want als we het dorpje binnenrijden zie ik al direct het bord B&B aan de kant van de weg staan, en als we afstappen zien we de tantezegger al achterhuis staan met een wasmand vol met was, en dus gaan we daar maar naartoe om kennis te maken.
We worden heel hartelijk begroet door haar, en ze wijst naar boven waar haar man bezig is met iemand hier uit de buurt om een nieuw dakterras te maken
Na wat heen en weer gepraat nodigt ze ons uit om binnen te komen voor koffie of thee, en al snel zitten we gezellig bij elkaar in de keuken aan de koffie en de thee.
We worden zelfs uitgenodigd om te blijven eten en daar hadden we helemaal niet op gerekend, maar we nemen hun uitnodiging aan, en dan komt ook haar man erbij zitten want het terras is nu min of meer klaar, en zijn hulp gaat weer weg.
Onze Gastvrouw gaat snel naar de boerderij om aardappelen en groente te halen, en intussen gaan wij op aandringen van onze gastheer verhuizen van de keuken naar de woonkamer om een biertje te drinken.
Terwijl Janne onze gastvrouw bezig gaat met het eten kletsen wij over van alles en nog wat, en komen we er achter dat hij leraar is hier, en muziekles geeft, ook speelt hij orgel in twee kerken hier in de omgeving.
Om zeven uur zitten we aan onze maaltijd die echt hollands te noemen is n.l aardappelen met bloemkool, en een gehaktbal, het smaakt voortreffelijk.dan is het ondertussen wel al mooi acht uur geworden, en gaan we weer richting jachthaven, wat een kleine drie kilometer fietsen is, en komen na een twintig minuten aan bij de boot, waar we onze fietsen aftuigen en de Duitse spring aan gaan leggen om de accu's op te laden.
Gelukkig hebben we het gered met onze niet helemaal volle accu's, maar de terugreis was voor 80% bergafwaarts en dat scheelde ook anzienlijk.
Het was vandaag een tuzendgùnedei wat het weer betreft, en laten we hopen dat dit een poosje zo blijft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten