pageviews

zondag 14 juli 2019

14-07-2019 In Sönderborg naar de Taptoe en het ringsteken op paarden.

Vanmorgen als Aafke mij wakker maakt is het al halfnegen, en na me nog even een keer te hebben omgedraaid, zeg ik komop meid we moeten eruit want we gaan vanmorgen naar Sønderborg omdat het daar feest is en de Taptoe begint om 11:00 uur dus moeten we er minimaal 10:00 zijn.
Na Wassen, Scheren, en Ontbijten, zijn we om negen uur los van onze moorring en stomen op naar een ligplaats, die er waarschijnlijk wel is alleen weten we nog niet waar.

Onze boot vanaf Alsik gebouw.

Onderweg komen we al een aantal roeiboten tegen van de Roklub, maar verder is er nog weinig op het water, als we na een klein halfuur varen de Klapbro in zicht krijgen, zie ik dat er een geheel nieuwe kade is aangelegd aan deze kant van de brug en daar zijn nog een aantal plaatsen vrij en omdat ik niet kan zien of er nog plek is in de haven aan de andere kant van de brug, kies ik er maar voor om hier te gaan liggen.
Het enige nadeel is dat we alleen aan de hoge kade kunnen aanmeren want de lagere kade is helemaal bezet, dat weerhoud ons echter niet van om aan de hoge kade te gaan liggen.
In no time liggen we vast, en sturen we even een bericht van aankomst naar Arnout en Marjanne en zeggen dat we hier voor het grote hoge gebouw liggen van ALSIK en waar je naar de 18de verdieping kunt met de lift voor een prachtig uitzicht over de stad.
Omdat we eerst nog even het havengeld moeten regelen bij het havenkantoor, gaan we daarvoor snel even heen en terug daar naar toe.
Het lukt ons om nog voor elf uur bij het slot te komen, en dus kunnen we de hele Taptoe van muziekkorpsen, en de ruiters met paarden die straks gaan ringrijden voorbij zien gaan, eerst maken ze nog een rondje door het centrum van de stad en gaan dan naar het feestterrein toe.
Het hele gebeuren duurt twintig minuten, en er doen denk ik zo geschat, jong en oud wel 150 tot 200 ruiters en paarden aan mee, wij lopen alvast maar naar het terrein waar de ringrijderij zal worden gehouden, en na een kaartje te hebben gekocht gaan we kijken hoe dit allemaal met zo ontzettend veel ruiters word georganiseerd.

De Herouten te paard
Het blijkt dat er meerdere banen zijn, in totaal wel 22 galgen waaraan dus een lijn met een houder zit voor de ring, die aan een stok moet worden gestoken met een scherpe punt, eerst word er een rondje gemaakt waarbij de ringhouder op ooghoogte van de rijder word gezet als het zijn beurt is zodat dat voor iedereen gelijk is want er is natuurlijk geen paard met rijder even groot.


Hier zijn 22 banen maast elkaar voor het ringsteken te paard.


Het is er een drukte van belang en het stuift ook nog eens behoorlijk wanneer de paarden in galop gaan als de ring moet worden gestoken, en direct daarna moet er weer worden afgeremd wat ook weer een stofwolk opleverd gelukkig staat de wind dwars over de baan en merken wij er weinig van.
Op het terrein zijn er ook diverse kermisatractie's en er zijn ook een aantal stands waar je gebruikte spullen kunt kopen een soort van rommelmarkt maar dan ook wel met z.g.a.n spul voor een prijsje. Dan zijn er ook diverse eettentje's met frites, worst en hamburgers in alle soorten en maten, en omdat wij ook wel weer wat kunnen gebruiken, nemen we elk een franse hotdog met curry erbij.
Na dat geval naar binnen te hebben gewerkt gaan we het terrein nog maar eens op en nadat we nog een keertje bij het ringsteken hebben gekeken gaan we even op een bankje zitten, en even later krijgen we een berichtje dat Arnout en Marjanne onderweg zijn hier naar toe, en dat we maar naar hen uit moeten kijken bij de hoofdingang.
Het duurt niet lang en dan zien we ze al lopen, en al snel hebben ze ons ook gespot en na de begroeting gaan we met hen ook nog een keertje het terrein over.
Arnoud stelt dan voor om met een koetsje met paarden naar het slot toe te rijden, maar waarschijnlijk omdat het zondag is rijd dat koetsje er vandaag niet, en gaat hij de auto halen, om ergens in de stad iets te gaan drinken.
Eerst gaan we richting boot en parkeren daar vlakbij om de ALSIK toren te bekijken, en daar kun dus gratis naar boven om van het uitzicht boven de stad te genieten, en we hebben geluk want we kunnen gelijk met een groep andere toeristen naar boven toe.
Het is wel niet zo hoog als de Eifeltoren maar het uitzicht is mooi, en onze boot ligt hier vlakbij in het zonnetje aan de kade.

In de verte ligt het slot.

Na een poosje zijn we wel uitgekeken, en gaan weer naar beneden waar we Arnout en Marjanne zien zitten in de lobby van het hotel in een paar luxe stoelen, en wij laten ons daar ook maar even in ploffen.
Dan gaan we toch maar even ergens iets drinken, en na een paar mislukte parkeerpogingen, komen we dan bij een parkeerplaatsje waar we nog een plek vinden, en lopen dan naar het centrum waar we een terras uitzoeken met verwarming door een stralingspaneel, vergelijkbaar met een straalkacheltje zoals je die vroeger ook had in de douche.
Ze zijn hier nu niet bepaald snel wat betreft het opnemen van een bestelling, maar na de serveerster na een tijdje te hebben aangeroepen kunnen we iets bestellen, we kiezen voor koffie met iets erbij, en dat worden drie cappucino's en een latté machiato voor mij, met daarbij een soort appelgebak.
Het duurt wel even een poosje, en nadat ze het eerst bij het tafeltje achter ons wilden serveren, krijgen wij het vervolgens voorgezet, en het valt Arnout en Marjanne meteen op dat dit een koffie verkeerd is, want er zit totaal geen schuim op en dat moet juist wel.Mijn Latté Machiato heb ik ook wel eens beter gehad, maar ik drink het maar zo heet op, als dat het nu is.
Arnout spreekt de serveerster aan, en zegt dat hij dit niet als een Cappucino kan aanmerken, en de serveerster neemt de drie koppen weer mee, en brengt even later drie nieuwe die nu inderdaad over een laag schuim beschikken, zo zie je maar dat wanneer je geen commentaar durft te geven je verneukt word waar je bijzit.
Ook het appelgebak lijkt in niets op wat wij er van verwachten, en bestaat uit een kokoskoek met daar bovenop een kwak slagroom, vervolgens een bolletje ijs, waaromheen geraspte appelsliertje's als garnering zijn gebruikt.
Het ziet er wel leuk uit en het smaakt verder ook goed hoor, daar niet van, maar appelgebak zoals bij ons, lijkt toch net iets meer op  appelgebak.
Na onze koffie met gebak te hebben geconsumeerd stappen we op, en we spreken af dat we elkaar straks nog wel even weer zien bij de parade wanneer die om ongeveer 19:00 uur weer terugkeren op dezelfde wijze als dat ze weggingen.
Wij worden door hun per auto naar de boot gebracht, en gaan even een hapje eten, en daarna gaan we dus nog een keertje naar dezelfde straat waar we tevoren waren te koffie drinken.
Om ongeveer halfzeven krijgen we een berichtje dat ze weer onderweg zijn, en even later lopen ook wij weer richting winkelstraat waar we elkaar treffen en na een poosje te hebben gewacht komt de hele stoet met paarden en muziekkorpsen weer langsmarcheren, ik film nog wat en maak nog wat foto's en daarna gaan wij lopend, en zij per auto naar onze boot toe om koffie te drinken.
Omdat wij nog een keer bij het slot langs zijn gelopen, hebben ze wel even een tijdje op ons moeten wachten, maar even later zitten we al weer gezellig binnen, waar het beter is als buiten.
Het wil nog maar steeds niet lukken om zomer te worden en ook vandaag was het weer aan de koude kant, alhoewel dit valt te prefereren boven hitte.
Omdat Arnout na een tijdje binnen te hebben gezeten zich niet helemaal 100 punten voelt, gaat hij maar even de wal op, en nu hij weer vaste grond onder z'n voeten heeft knapt hij wel weer wat op.
Dan nemen we afscheid van elkaar, maar we willen wel graag contact met elkaar houden, wie weet zien we elkaar nog wel op het eiland Møn wanneer ze daar over 14 dgn met vakantie zijn.


3 opmerkingen:

  1. Hallo Piet en Aafke.
    We hebben met plezier het hele verslag gelezen. Een groot schrijftalent, met oog voor details.
    We hebben een paar gezellige dagen gehad en hopen jullie weer opnieuw te ontmoeten.
    Groetjes en goede reis,
    Marjanne en Arnout

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook genoten,ook ik vind dat Piet een groot talent heeft,groeten uit Fryslân!
    Houkje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Piet en Aaf, eindelijk weer volop tijd om jullie blog te kunnen lezen. Vorige week donderdag de laatste voorstelling van het Kollumer Oproer en vandaag hebben we de laatste gedeelte van het steigerdecor afgebroken en is het Maartensplein weer net zo leeg als een maand geleden. Mooi verhaal! goede en voorspoedige reis verder!
    Dries en Sjoukje

    BeantwoordenVerwijderen