pageviews

zaterdag 6 juli 2013

Bezoek aan de Zr. majesteit de Evertsen op 05-07-2013

Vandaag is het alkweer prachtig weer, en we ontbijten weer buiten in het zonnetje, maar het is wel erg warm, en meestal komt daar gedonder van. Na het ontbijt gaan John en Ik op zoek naar de watersportwinkel hier op het eilandje waar ook de jachthaven is. Als je geen Russisch kent, valt het bord aan de muur je niet op, maar ik had het al gelezen in het verenigingsblad van de N V v K. dat de winkel erg goed voorzien was, en dat er bijna geen nee te koop is. Als we daar dan de deur opentrekken, en een beetje aarzelen komt er iemand aan en die wenkt dat we gerust binnen mogen komen. Dus gaan we op zoek naar een tube siliconenkit, en een flacon was om de boot in de was te zetten. We bezoeken alle drie verdiepingen en inderdaad deze zaak heeft min of meer alles te koop. De scheepsartikelen zijn verdeelt over alle drie verdiepingen, en per categorie in verschillende ruimte's gepresenteert, ook is er in elke ruimte iemand aanwezig, maar afrekenen doe je bij de kassa, die op elke verdieping aanwezig is en bestaat uit een vierkant venster van pakweg 60 bij 60 cm met een deurtje van glas dat open kan.
De gekochte zaken worden gescant door een Cassieëre en dan komt er een bon uit waarop staat wat je moet betalen. Ik reken af voor een tube Sikkens kit, en een halve liter Hempel was een bedrag van 1898 Roebels, en dat is gerekent in Euro's ongeveer 45,55 Euro en dat betaal je in Nederland ook, dus duur is het hier dus niet, alhoewel het bier hier op 2,50 Euro per halve liter komt en in Finland heb je er zes voor 2,98 Euro. Als we weer aan boord zijn drinken we eerst koffie, en gaan ons verkleden voor het bezoek aan Zr Majesteit De Evertsen. 


De heren moeten in lange broek en in het poloshirt van de N V v K, en de Dames mogen behalve de verplichte polo er een broek of een rok bij dragen.
Om kwart voor twee staan de bussen klaar om ons er naar toe te brengen, en om kwart voor drie lopen we de kade op waar we nog een kwartier moeten wachten voor we de valreep op mogen. Dan gaan we als we aan boord zijn eerst Koffie, Thee, of Water met ijs drinken, dan volgt er een welkomstspeech van de gezagvoerder en de eerste officier, waarna we worden opgedeelt in groepje's om het schip te bezichtigen. 


Helaas mogen we niet fotograferen in het Commandocentrum, maar wel op de Brug. In het Commandocentrum staan een formidabel aantal computerschermen, waar het hele gebeuren op het schip kan worden gemonitord, er zit een radarinstalatie op het schip die z'on ver bereik heeft dat wanneer ze op het ijselmeer zouden liggen het gehele verkeer boven en rond schiphol in goede banen kunnen leiden. Als wapens zijn er o,a twee Goalkeepers die per minuut 4200 kogels af kunnen vuren. Voorop staat een kanon van 5 inch (12,7 cm )dat een bereik heeft van 20 km.


Ook beschikt het schip over 24 lanceerbuizen voor raketten, en ook kunnen ze torpedo's lanceren.
Het schip word regelmatig ingezet tegen de piraterij in de golf van Aden, en daarvoor zijn er aan iedere zijde een .50 en een .30 aan boord. 



Marina heeft ondertussen voor Ariane een slaapplek gevonden, ze mag in de torpedoruimte wel even op een bed liggen.

Na de rondleiding krijgen we een Nassiebuffet voorgeschoteld en dat is echt voortreffelijk, ook het geschonken Heineken bier uit het vat was heerlijk koel en daar hebben we dan ook uitgebreid van genoten. 

De Kapitein prijst zijn bemanning voor hun inzet, en zegt dat hij deze week een dag heeft meegedraait in de keuken, en dat dat hard werken was, er volgt dan ook een luid aplaus voor de kok en z'n maten.


Dan komt er ook nog een band aan boord van vijf man uit Vriezenveen de stemming verhogen. Tijdens hun optreden komt er opeens een Russische admiraal met vier sterren op zijn epauletten de valreep op, maar word dan door de wacht aangesproken, en tegengehouden, hij is des duivels dat er muziek aan boord word gemaakt, en gaat wild gebarend de valreep weer af. 


Wij gaan lekker door met feesten, maar dan komt Paul naar voren en zegt dat de eerste bus over 10 minuten vertrekt, en dat iedereen voor zichzelf maar uit moet maken wanneer hij weg wil gaan, de tweede bus gaat dan ongeveer een uur later, en als je dan nog blijft moet je maar zien hoe je thuis komt, wij gaan dus maar met de tweede bus, en dat spijt ons zeer want nu blijft eigenlijk de bemanning alleen over met de band.


 Onderweg begint het te onweren en ook gaat het regenen. Als we de bus uitstappen gaan we eerst maar schuilen onder een boom, en kunnen na 20 minuten als het opgehouden is met regenen naar de boot lopen, in de tussentijd landen en stijgen er twee helicopters op met het nodige lawaai maar gelukkig geen stofwolken deze keer. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten