pageviews

donderdag 4 juli 2013

Een dagje St.Petersburg op Woensdag 03-07-2013

Vanmorgen ontbijten we weer buiten, want de zon is heerlijk, en we laten ons het ontbijt goed smaken, want we eten alle brood wat er nog is op, en dat houd in dat we dus naar de supermarkt moeten om brood, en nog vele andere dingen die op zijn, of bijna op zijn.
We hebben met de mensen van de Lady Afiena afgesproken om gezamelijk de stad in te gaan, en dat heeft voor ons veel voordelen want zij zijn hier al eens eerder geweest. Onderweg naar de Metro, komen we een bank voorbij en dus proberen we te pinnen, wat wel bij Wim lukt, maar niet bij zijn zoon Marko en later ook niet bij mij. Dus roep ik John erbij en met zijn pasje lukt het dus wel.
Dan lopen we verder naar het Metrostation, wat nog een behoorlijk eind lopen is. 
Als we daar aankomen en het station binnengaan, staan er vier geldautomaten, en ik probeer om weer geld te pinnen, en dat lukt nu zonder problemen, ik pin 10000,= Roebel en dat is 240 Euro en daar kan ik wel even mee vooruit. De metrokaartje's kosten 28 roebel en dat is 28 x 2,4 ct en dus 70 eurocent. Voor die 28 Roebel, kun je van A naar B zo vaak als je wilt, maar als je weer door een poortje's bent geweest op een of ander station moet je weer een muntje halen. 


De Metro is ontzettend diep onder de grond 140 meter maar liefst, dat gaat via roltrappen er zijn er twee omhoog en twee naar beneden naast elkaar. Er word veel gebruik gemaakt van de Metro want het gaat snel, en het kost practisch niks. Wij moeten vanaf ons station drie stations ver de stad in, en dan staan we in het centrum van de stad. We gaan eerst naar een kerk die we gisteren niet hebben bezocht, en die is geweldig mooi van binnen, het is allemaal gratis hier in dit land, daar hoef je bij ons niet mee aan te komen. Dan willen we de Bloedkerk ook nog graag bekijken, maar die is gesloten vanmiddag, dus daar komen we voor niets, om toch nog wat van de stad te zien zegt Wim is een tocht met een klein rondvaartbootje mischien iets, John zegt dat hij wel graag het automuseum wil bekijken, want dat is hier tegenover hij gaat daar naartoe, maar dat blijkt ook dicht. We besluiten om maar met het rondvaartbootje te gaan, dat is zo'n 500 meter hiervandaan. Daar aangekomen vraagt Wim aan een van de mensen die achter de balie staan wat het kost. Zij zegt het kost 1500 Roebel per persoon, effe rekenen dat is dus 1500 x 2,4 ct = 36 euro de man. We kijken elkaar eens aan, en zeggen dat gaan we dus niet betalen, en draaien ons om en staan op het punt om weg te lopen als diezelfde Tante zegt dat we 400 Roebel per persoon moeten betalen, nou daar valt over te praten, dat is minder dan 10 Euro en dus gaan we accoord, en stappen in het bootje, en dan varen we ook meteen weg, een andere vrouw komt het geld ophalen en ik betaal haar 1600 Roebel. De rondvaart duurt een uur, en ik val onderweg bijna in slaap, van de Tante die ons wou tillen, want het mens ratelt aan een stuk door in het Russisch en daar kan je niks van maken. De gebouwen aan de wal zien er niet allemaal mooi uit, er zijn er bij die in een slechte staat verkeren, sommige gebouwen zijn  gecamoufleert met doek dat de oorspronkelijke staat van het gebouw voorstelt, of hoe het er na de restauratie uit moet komen te zien.


Als we terug zijn op ons vertrekpunt, gaan we over een markt waar ze souveniers verkopen, bijna alle kraampje's hebben dezelfde dingen te koop, en we kopen er niets. Ik koop alleen een kapiteinspet waar de naam St Petersburg op staat, de zon scheen me de hele dag al in de ogen, en dan is een klep er boven wel prettig, en dan heb ik ook meteen een pet voor het Admiraalzeilen, en kan ik tenminste een saluut brengen aan de Nederlandse Consul Generaal. Dan gaat het weer op huis aan, we lopen dezelfde weg terug, stoppen nog even in een park waar de kleintje's voorzien worden van een schone luier. Een halfuurtje later zitten we weer in de Metro, maar het is nu spitsuur en we kunnen er maar net inkomen met de buggy's. Je moet je ook goed vasthouden, als de trein vertrekt, want ze gaan als de gesmeerde jeweetwel uit de startblokken. Als we er bij het station uitstappen waar we vertrokken, herkennen we het eerst niet, maar wat blijkt de uitgang is 90 graden naar rechts en dan zie je andere gebouwen dan die van vanmorgen.


Dan lopen we eerst maar weer door het park waar we nog een eekhoorntje zien, dan over de brug vervolgens naar de rotonde en dan nog het hele stuk door allerlei braak liggende en afgedankte gebouwen. Er staat ook een houten huis waar ooit de familie Nobel woonde maar wat nu lijkt op een spookhuis, het is dan ook volgens mij niet meer te redden.
Aangekomen bij de boot, zet ik eerst alle luiken open want het is erg warm in de boot. Dan nemen Aafke en ik elk een blonde rakker, en die gaat er lekker in. We praten even met de buren, want vanmorgen zijn twee opstappers op het vliegtuig gestapt, en zijn nu de vrouwen van de schipper en zijn maat net aangekomen, we vragen of ze een goede vlucht hebben gehad, en ze zeggen" prima", ik vraag hoe is het weer in Holland, en dan zeggen ze allebei "waardeloos" je moet een trui aan zo koud is het nog steeds, maar het lijkt nu wat beter te gaan worden. 


Morgen gaan we naar de Hermitage, en we moeten daar om tien uur zijn,want we worden daar ontvangen met koffie en wat de pot nog meer schaft. Eerst zou er een bus gaan rijden, maar nu moeten we zelf maar zien hoe we daar komen, of met de bus, of weer met de Metro. De bus van lijn 14 vertrekt bij de rotonde en dat is dichterbij dan de Metro, dus gaan we waarschijnlijk met de bus. Ook rijden er Trolleybussen in de stad, maar alleen in het centrum. De hele avond vliegen er Helicopters af en aan om mensen hier naartoe te brengen, er zijn erbij waar een bewaker voor en eentje achter loopt, meestal gevolgt door een tuthola op hoge hakken, en niet iedere keer dezelfde, ze gaan met veel bombarie de haven uit met hun scheurijzers, meestal gepaart gaand met het afsteken van vuurwerk. Een paar uur later komt de boel dan weer met veel snelheid tot aan de ingang van de haven varen, en dan varen ze rustig naar hun plek, ons met veel gehuppel achterlatend. Steken nog wat vuurwerk af, en vliegen met hun helicopter weer naar waar ze wonen. Ook komen er regelmatig van die Maffialui in een Ferrari, Maserati, Bentley, Porsche, of Rolls Rouce het terrein oprijden soms met bewakers. Het verschil in Rijk of Arm is hier goed te zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten