pageviews

vrijdag 19 juli 2013

Hogsara naar Trunsö op 19-07-2013


Omstreeks acht uur vanmorgen gaat Aafke er alvast maar uit om thee te zetten, ik kom even later ook maar uit mijn warme hol en kijk eens op de barometer, die is vanacht 2 streepje's gezakt en dus krijgen we wat meer wind de navtex geeft windkracht 7-8 aan 15 m/sec, en daar houden wij niet van.
Na het ontbijt ga ik nog eens kijken wat er mogelijk is, en zie dat we het eerste stuk halve wind kunnen zeilen en na 10 mijl word het min of meer aan de wind maar wel enigzins beschut achter de vele kleine eilandje's. We trekken onze regenpakken alvast maar aan, en ook zoek ik de reddingsvesten op zodat we die als het nodig is aan kunnen doen. Net als we willen vertrekken komt er een bui over, en dus wachten we nog even met wegvaren. Dan gaan we losgooien, eerst laten we de voorlijn langzaam vieren, en trekken we de boot naar achteren naar de hekankerboei om de lijn er af te halen.
Onze operatie slaagt, en we varen op de motor tot we achter het eiland wegkomen, en we de volle laag van de wind, en de golven krijgen we hebben alleen de driekwart afgerolde Genua erop staan.
We lopen lekker om en nabij de 7 knopen, en zo nu en dan komt er een flinke kwak water keihard tegen het dekhuis aan, een voordeel is dat daardoor de ramen tenminste ook weer mooi schoon worden. Na tien mijl gaan we hoog aan de wind verder, en als we de motor er even niet bij hadden gezet, waren we niet om een voor ons liggend punt heengekomen. Na nog eens vijf mijl begint het echt hard te waaien, en steken we even een stukje op om de Genua wat meer in te rollen. en daardoor gaat het gelijk een stuk lichter met sturen.


Omdat het verderop steeds onbeschutter gaat worden, en het ook harder gaat waaien zoek ik op de kaart naar een geschikte plek voor de komende nacht, want we hebben nu genoeg water over ons heen gehad. Ik zie een kleine haven niet ver hier vandaan op ongeveer drie mijl, en besluit om daar maar naartoe tegaan iedereen lijkt dat wel een strak plan. 


Het duurt nog een halfuur voordat we daar tussen twee eilandje's door naar het kleine haventje kunnen varen, eenmaal bij de haven roept iemand op de wal dat we af moeten meren met de boeg naar voren en achter met een hekanker.


Onze eerste poging mislukt, maar de tweede is raak, en na nog wat heen en weer gedoe liggen we perfect met de kop in de wind, en pellen daarna onze kleren van ons lijf af die zijn intussen al weer opgedroogt, van het overkomende buiswater. Aafke maakt thee en voor iedereen nog wat te eten, want onderweg hebben de meesten alleen maar een kommetje müsli met yoghurt gehad. We hebben dan vandaag mischien niet ons doel bereikt maar wel heerlijk gezeild, en daar gaat het om.


De middag maken we vol door een wandeling over het eiland te maken, er staan hier maar zeven huizen, en er is geen enkele winkel hier op dit leuke eiland. Tijdens onze wandeling komen we een hele laag stenen tegen die door een gletsjer hier zijn terecht gekomen het is een vreemd gezicht het lijken net knikkers die mooi naast elkaar liggen.


 Als we weer terug zijn op de boot drinken we onze aankomstborrel, en Aafke gaat wat met de pannen en potten stoeien, met als resultaat een heerlijke bonenschotel (chili concarne) daarna nog een heerlijk toetje na, en dan gaan 


Aafke en Nanneke nog even het eiland verder verkennen. Ondertussen leg ik de stroomkabel aan, en even later laat ik de bemanning de dvd "the science of sailing" zien het gaat over de Sydney Hobart Race. Dan komen Aafke en Nanneke enthousiast de boot op rennen, we kunnen de sauna in, de jongens van de boot hiernaast hebben er al hout voor ons ingedaan. 


Nou dat word dus de eerste sauna van mijn leven en ook voor Aafke. We graaien gauw wat spullen bijelkaar, en gaan daar dan naar toe, snel kleden we ons uit, en gaan in de hete cabine. Nanneke gooit water op de stenen en nu word het dus echt heet, we blijven er ruim een kwartier in zitten, en dan laten we ons in de ruimte ernaast afkoelen, eerst de handen en voeten, en dan de rest en een emmer water over ons hoofd.

 Nu gaan we de zee in om te zwemmen, maar helaas is het voor de kant ondiep en verderop ook en dus gaan we er maar in zitten en wassen ons haar even. Als we weer genoeg zijn afgekoeld, gaan we er weer in en laten ons nog een keer 20 minuten gaar stomen dan gaan we ons weer afkoelen, en dampen we nog even na op het terras, en even later gaan we ons weer aankleden in de huiskamer. Je voelt je gelijk een ander mens, en dit is voor herhaling vatbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten