pageviews

donderdag 25 juli 2013

Oversteek van Finland naar Zweden op 25-07-2013

Vanmorgen was het de bedoeling om om halfacht uit de bedden te komen, maar dat word een halfuurtje later, nadat we ons ontbijt op hebben, gaan we boodschappen doen en diegenen die hier nog niet eerder waren kunnen het stadje even bekijken, en ook even langs de kade van de oostelijke haven lopen. Ook gaan we nog even langs bij de 2dehands winkel van Emmauss, die aan het eind van de winkelstraat te vinden is.


Het enige wat we daar kopen is een koffertje op wieltje's met uitschuifbare trekbeugel, voor de zware boodschappen zoals pakken yoghurt, vla, frisdrank, etc, etc. Dan gaan we naar de S Market om boodschappen te doen, en even later kunnen we onze nieuwe aanwinst meteen testen en onder hevig geratel over de gekartelde stoeptegels gaan we op weg naar de boot waar we na een kwartiertje stevig doorstappen aankomen en het nieuwe vervoermiddel is goedgekeurd door de vereniging van bootreizigers. Dan gaan we eerst koffiedrinken, en ook constateren we dat niet de verwachte noordenwind maar er een zuidenwind staat. Dan is het om halfeen Finse tijd dat we losgooien en de haven uitvaren het is ongeveer een drie kwartier varen voor we echt de zee opgaan.
Voordat we de zee opgaan worden we ook nog even ingehaald door een ferry die ons flink heen en weer laat slingeren met zijn achteroplopende hekgolf. Als we bij zee zijn aangekomen, zien we dat het mistig aan het worden is, en ik ga de radar alvast aandoen want het lijkt erop dat het steeds dikker word. 


Eenmaal op zee is er hooguit 100 meter zicht, met zo nu en dan even een wat groter uitzicht. Het is dus flink uitkijken geblazen, zowel op de radar als ook buiten, we doen onze zwemvesten aan want met die grote veerboten die hier rondvaren moet je goed rekening houden. We komen onderweg nog diverse keren schepen tegen waar we de misthoorns goed kunnen horen en peilen, en ik zie ze ook al vanaf zes mijl afstand op de radar aankomen.


 Gelukkig komen we niet in de problemen door schepen die ons oplopen en ook niet door schepen die voor ons langlopen. Om halfzes Zweedse tijd zijn we aan de overkant aangekomen en voorzichtig scharrelen we naar binnen, waar het zicht al snel toeneemt en we weer gewoon op zicht kunnen navigeren. We varen naar de jachthaven, maar als we daar dan zijn liggen er nogal wat schepen en we besluiten om maar aan een rots vast te maken of voor anker te gaan. Na een paar mislukte pogingen om voor de wal te ankeren, met een hekanker, gaan we maar voor anker bij een inham van een eilandje er liggen ook al vier andere jachten voor anker.


Dan gaan de koks aan het werk, en binnen no time hebben Helga, en Aafke stampot Nassie gemaakt.
Het is rijst met groene kool en tomaten, uien, en paprika, het smaakt weer opperbest, en een stuk beter als de soep van spinazie die Aafke even van te voren had klaargemaakt iedereen vond het wel te drinken of te eten, behalve ik en dus krijg ik cup a soup in dit geval erwtensoep. Na het eten doen ze met vier man de afwas, en ik probeer of ik mijn AIS weer aan de praat krijg, wat mij na weer een uur gepruts niet wil lukken ik stop er dan ook maar mee, en zie morgen wel weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten