pageviews

dinsdag 18 augustus 2015

Verwaait in Fynshav

We hadden eigenlijk op zondag willen vertrekken, maar het weerbeeld voor deze week laat zien dat de windrichting in het begin van de week bij Brünsbuttel west is, en dat is dus stroom tegen wind en dat is een slechte combinatie.
Pas vrijdag gaat de wind uit het oosten waaien en dus moeten we donderdagavond in Brunbüttel zijn.
Omdat er voor Maandag en Dinsdag harde oostenwind tot 35 knopen word voorspelt besluiten we om hier maar in Fynshav te blijven zodat we hier eventueel ook nog de omgeving per fiets kunnen verkennen.
We gaan dus maandagmiddag hier een rondje fietsen langs een aantal dorpje's hier in de buurt, we vertrekken om een uur of vier en zijn om kwart voor zes weer aan boord en intussen hebben we ook boodschappen gehaald bij de Daglï Brügsen winkel hier in Fynshav.
Als we s'avonds om halftien opeens veel lawaai buiten horen blijkt dat een motorsailer te zijn die net is binnengelopen van zee, en die nu achter ons aanmeerd.
Nou die hebben wel lef moet ik zeggen, want het waait nu zo nu en dan 35 knopen en dat is acht Beaufort, ze worden geholpen door mensen die praktisch op hetzelfde moment met de auto arriveren en ze helpen met de lijnen.
Wij kijken er een poosje naar en gaan dan weer verder met waarmee we bezig waren, we zien morgen wel wat voor scheepje het is.



Dan is het tijd om naar bedde te gaan en dus liggen we de hele nacht te deinen vanwege enige swell in de haven. We hebben trouwens hier geen hinder van gehad en worden om een uur of acht pas wakker en ontdekken dat het met het weer nog steeds hetzelfde is.

    Kerkje met een mooi onderhouden kerkhof.

Dinsdagmorgen na het ontbijt begin ik aan een nieuw boek met de titel " IJskoud " het blijkt een spannend boek te zijn en ik lees het die middag dan ook uit, met alleen een onderbreking van een wandeling langs het strand en een kijkje bij de uitgang van de haven om te zien hoe het er nu voor staat met de brekers die hier staan.

    Dit is zeer kort geleden afgefikt.

Het valt nu wat mee en dat klopt ook wel want de wind is aan het afnemen, en wanneer we teruglopen zien we dat een jacht zich opmaakt om de haven te verlaten, met aan boord zes personen, waaronder kinderen. Nou dat lijkt mij geen goed idee, maar de boot komt hier uit Fynshav, en dus ga ik er van uit dat ze de nodige kennis hebben in dit gebied.
Wij plukken op de weg terug nog wat spaarzame rijpe bramen die hier in de luwte van de zeewering groeien en die zijn heerlijk, maar 80% is nog niet eetbaar en dat is hier overal zo, dat komt door de slechte zomer met veel te lage temperaturen.
Als we terug op de boot zijn, vinden we een kaartje waarop staat dat Jaap Huttinga hier vanmorgen om halfacht was en ons op dat vroege uur maar niet heeft wakker gemaakt, en die wenst ons nog een behouden vaart terug naar Nederland toe.
Dat ons dat niet eerder is opgevallen, maar mischien lag het eerst op een andere plaats dan op de kuipbank en is het door de wind verplaatst.


Het is nu een uur of halfvier, en we drinken eerst maar een bakje thee, en dan wil Aafke nog even de stenen ophalen die ze onderweg bij het strand heeft verzameld en op een stapel heeft gelegd maar ze had geen tas bij zich om ze in te vervoeren. Een halfuur later komt ze thuis met een paar hele mooie stenen, maar wat zijn ze weer groot en zwaar, ze heeft onderweg drie keer moeten uitrusten omdat ze haar te zwaar werden.

    Aafke aan het stenenzoeken op het strand dat vol ligt met zeewier.

Na ze te hebben schoongemaakt gaat ze soep koken en daarna pannenkoeken en dat vind Pieterman wel lekker en er blijft dan ook niet veel over van het pak Koopmans dat ze heeft gebakken.
De stenen verdwijnen naar een plek onder de stuurboordbank van de salon, want die hebben we leeggedronken en zo hebben we weer wat gewicht onderin de boot zitten voor de stabiliteit.
Ook stuur ik Jaap Huttinga nog even een berichtje, en het blijkt nadat hij mij weer een bericht heeft gestuurd dat ze hier met de auto in Denemarken waren in een plaatsje hier vlakbij waar wij gisteren langs zijn gefietst, zo zie je maar weer de wereld is soms klein.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten