pageviews

vrijdag 5 augustus 2016

Vrijdag 05-08-2016 Van Götheborg naat Varberg

Na een goede nacht te hebben geslapen, worden we om half zeven wakker, maar dat is ons echt nog te vroeg om eruit te komen, en dus pitten we nog maar ff verder.
Om halfnegen is het zover, nu word het wel eens tijd om eruit te komen, want we moeten vandaag in Varberg zien te komen en dat is nog wel even zo'n 40 mijl zuidelijk.
Dus snel wassen en eten, en dan zijn we zover, tenminste dat dacht ik want ik krijg buikpijn, en moet eerst maar even een bruine hond verzuipen, als dat dan gebeurt is gaan we om kwart over tien onze box uit, wat niet helemaal goed gaat want de kop van de boot waait te ver naar lij en daardoor gaat de kont natuurlijk naar loef en in de richting van de achterste paal.
Aafke duwt de boot af van de naast ons liggende boot, en ik geef even een klapje waardoor de boot weer wat rechter in de box komt te liggen, en kunnen we dus achteruit de box uitvaren.
De wind is zuid west ten zuiden en de eerste 15 mijl zijn dus hoog aan de wind, en daarna word het dus een beetje ruimer. De windkracht is een beetje variabel en zit tussen 10 en 16 knopen, en dat is een beetje jojo zeilen, want de deining blijft wel gelijk maar de snelheid loopt dan wel behoorlijk terug en zo nu en dan motorsailen we een poosje maar dat zeilt niet lekker, en we draaien de genua maar weg en varen verder op de motor.
Ook dat duurt niet erg lang want doordat we nu meer slingeren en stampen word Aafke die binnen in de boot bezig is om alles klaar te maken voor onze kinderen en kleinkinderen als ze straks aan boord komen katsberoerd en dus gaat de motor uit en de genua rollen we weer af.
Als Aafke weer wat bekomen is gaat ze weer verder met haar werkzaamheden benedendeks en ze komt niet weer terug.
De wind is nu ook wat meer constant en het laatste stukje kunnen we ook wat ruimer varen wat koers betreft, en dus komen we redelijk op tijd in Varberg denk ik.



Om vijf uur zie ik op de plotter dat het AIS Signaal van de Stena Nautica op het scherm verschijnt en hij loopt 16 knopen, en de verheid is 15 mijl dus over ongeveer een uur is hij op mijn koerslijn en ik moet nog 8 mijl om daar te komen en mijn snelheid is ongeveer 5 mijl en dus we blijven 3 mijl van elkaar verwijderd.
Wij komen om kwart voor zeven in de jachthaven aan en John staat ons bij de kade al op te wachten.
We meren aan en John gaat de rest van de familie erbij halen, en dan komt iedereen aan boord en kunnen we aan de kippensoep, daarna pannenkoeken, en nog een toetje er achteraan.
Na eten gaan de meiden op bed, en die slapen al snel want ook voor hun was het een lange dag.
Ik ga alvast eens even kijken wat we morgen kunnen doen en zie dat er op 15 mijl hier vandaan nog een klein plaatsje ligt met de naam Glommen met een voor onze diepgang geschikte haven.
Mocht er geen plaats zijn dan kunnen we altijd nog naar Falkenberg wat nog eens vijf mijl verder ligt.
De hele familie Oud ligt nu voor anker, op de kleine Silvan na die moord en brand schreeuwt tegen Oma Aafke, zo zie je maar de andere oudje's moeten er maar mee redden vanavond.
De familie Oud word echter wakker van het geschreeuw, en neemt de schreeuwer over van Oma Aafke en Marina geeft hem maar weer de borst en nu is hij stil, want drinken en schreeuwen gaat niet als je nog zo klein bent, daar moet je minstens 18 jaar voor zijn.
Wij gaan nu maar gauw onze kooi opzoeken want ook voor ons was het weer eens een lange dag.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten