pageviews

maandag 1 augustus 2016

Donderdag 28 juli 2016 op naar Zweden de Köstereilanden

Vanmorgen zijn we al vroeg uit de veren, door dat we gewekt worden door ons ankeralarm op de ipad die aangeeft dat we een eindje verplaatst zijn, het anker heeft dus gekrabt, het kan ook zijn dat het waterpeil wat gisteravond van 8 meter diep naar 8,6 mtr is gegaan doordat het water is opgewaaid door de harde zuidenwind. Nu staat de dieptemeter weer op 8,1 mtr dus dat zou ook nog wel eens de oorzaak kunnen zijn dat we ons een beetje hebben verplaatst. We waren trouwens toch al van plan om vroeg te vertrekken omdat we in deze vroege uren willen profieteren van het feit dat er s,morgensvroeg minder wind staat, en vanwege het feit dat we een behoorlijk stuk open zee over moeten steken.
Om kwart over zeven gaan we ankerop wat zonder problemen gaat, zodra we op open zee zijn trekken we de genua tevoorschijn maar er is te weinig wind om mijlen te maken en dus blijft de motor er bij aan.
na zo een paar uur te hebben gemotorsaild, komt er wat meer wind en kan de motor uit, het is nu halftien en we maken nu zes knopen over de grond bij een windkracht tussen de 15 en de 20 knopen.
De wind trekt echter nog wat meer aan, en het waait nu bijna constant zes Bft 24 knopen.
Ik kijk eens even goed op de plotter en besluit de koers aan te passen en achter een aantal eilanden langs te zeilen waarbij we de wind wat meer half en ruimer hebben.
Ook is de deining hier wat minder dan op open zee en komen we hier veel tegemoet komende zeiljachten tegen die de sokken er flink in hebben, ook wij lopen nu regelmatig over de zeven mijl per uur dus dat schiet lekker op.
Aafke probeert wat videoopnamen met de ipad te maken, maar er staat zo,n rommelige zee dat ze meer onze eigen boot en haar zelf er op krijgt dan de boten die ons passeren.
Het laatste stuk is nog even pittig, maar dan komen we in de luwte van het eiland en wordt de zee een stuk vlakker.
Het is nu net twaalf uur geweest en we starten de motor en draaien de genua weg om de Köstereilanden binnen te varen, we zijn hier al vaker geweest en we willen eigenlijk weer op ons vaste plekje aan een rots afmeren, maar daar aangekomen ligt er een groot motorjacht, en een zeiljacht.
We bekijken de situatie en besluiten dat we dan maar achter het motorjacht gaan liggen, de punt van de boot en de midden kunnen we wel tegen de rots aanmeren, maar aan de achterkant kunnen we niet een oog op de rots vinden om vast te maken maar er zijn wel een paar ogen die net onder water zitten en dus gebruiken we die om de achterkant van de boot aan de wal te houden.
Na onze aanmeerprocedure die nogal wat tijd in beslag neemt, gaan we eerst een hapje eten, en daarna wat gemiste slaap inhalen van vannacht.
Om vier uur worden we weer wakker en drinken dan een biertje met wat crackers erbij met kerrie erop.
Ook is er nog een Noors zeiljacht dat een poging doet om tussen ons en het motorjacht aan te meren maar dat lukt niet, de plek is niet groot genoeg en ze taaien weer af.
Een uur later vertrekt het motorjacht, en gaat de wind wat krimpen en weer toenemen, vooralsnog liggen we hier nog wel goed, maar als het nog harder gaat waaien zullen we hier helaas weg moeten.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten