pageviews

zaterdag 29 juni 2013

Een dagje Hamina op 29-06-2013


Vannacht goed geslapen, en we komen om 09:00 uit onze kooien, en gaan na onze lichamelijke oefeningen, buiten ontbijten lekker in het zonnetje. Daarna ga ik naar de havenmeester om het havengeld te betalen, we krijgen hier via de watersportvereniging een flinke korting en hoeven voor twee dagen slechts 24 euro te betalen inclusief het gebruik van de sauna en de wc's en de douche's
Omdat ik mijn papieren allemaal kwijt ben heb ik geen bemanningslijsten en ik vraag aan de heel erg mooie en aardige havenmeesteres of ze ook ergens iemand weet waar ik een kopie kan maken van een voorbeeldbemanningslijst. Ze wijst naar een hoek van het kantoor, en daar staat een grote kopieermachine. Dus ik ga naar de boot om de lijst te halen, en loop dan terug naar de receptie, en zij kopieert voor mij even 10 stuks, als ik vraag "how much" zegt ze it's for free. Nou dat is nog eens service !.dan is het 11:00 uur en ga ik de seinvlaggen op de juiste volgorde aan elkaar koppelen, een heel gepriegel. Dan is het bijna zo ver om naar de oefening te gaan voor het admiraalzeilen, maar ik krijg eerst nog een bakje leut van Aafke, en dan ga ik nadat ik mijn smoel heb gebrand aan de hete koffie naar het veldje achter het havenkantoor. 


Eerst krijgen we een zeer uitgebreide uiteenzetting hoe we het gaan doen, en dan gaan we achter elkaar per groep ons figuur lopen die we ook op het stromende water van de rivier de Neva moeten gaan doen. Ook vertelt Paul van de Blacq-Out dat er nog geen zekerheid is over de opening van de bruggen, ze willen daarvoor € 300,= tot  €600,= per schip gaan berekenen wat natuurlijk compleet belachelijk is, en als de bruggen niet voor niets open gaan dan gaat het mooi niet door wat denken die Russen wel niet, ons Hollanders ben zunig.


Om weer op het oefenen terug te komen, gaat het nogal chaotisch, maar de regiseur zegt tegen ons dat het prima gaat, nou ik heb er een hard hoofd in, en hoop dat het zonder ongelukken gepaart gaat.


Dan gaan we weer naar de boot, en maken ons op om naar de rondleiding te gaan met een gids door het vestingstadje Hamina, waar de Hollanders vroeger veel handel mee hebben gedreven, en ook er hun stempel op hebben gedrukt wat betreft de bouw van de vestingwallen en de layout van het plaatsje. Ook hebben we nog een ontvangst op het stadhuis waar we aardbeien en frisdrank krijgen aangeboden. Aan het einde biedt Wim Högemann nog een presentje uit Holland aan, en ook krijgen de schippers van de deelnemende schepen allemaal een dienblad, met daarop alle vuurtorens van de Finse kust en de Baltische zee erop, met op de achterkant een kaart waar ze staan.
Om halfzes zijn we dan weer zover, dat we na eerst nog even bij de S Market wat boodschappen te hebben gehaalt naar de boot gaan, en daarna ga ik nog even met John te tanken, in yerriecans we tanken 42 liter voor zestig euro, en na het spul naar de boot toe hebben gesjouwt gooi ik de cans leeg in de tank, en John vult onze watertanks, want het water in Rusland kun je niet zo uit de kraan drinken, want daar word je ziek van, en dus zul je het eerst moet koken voor je het gaat gebruiken.
Dan drink ik van te voren nog een lekker koud biertje, en daarna gaan we met het pontje naar de overkant. 

We zijn een van de eersten, want er zijn nogal wat mensen die zijn gaan zwemmen in het lauwwarme water van deze baai. We gaan daarom maar een poosje in de schaduw op een bankje zitten, en raken in gesprek met de mensen van de Saraban'de die ons eerder deze week voorbij liepen vlak voordat het ging stortregenen. Ik had gezien dat ze uit Slootdorp kwamen, en vroeg hun of ze ook een bekende van ons kenden. En dat was inderdaad zo, het was zelfs zo dat ze aan dezelfde weg woonden. Zo zie je maar weer dat de wereld klein is soms.


Dan gaan we naar binnen, en halen ons wat te drinken John en Ik nemen een halve liter bier, en Aafke een glas Jus de Orange's. Dan kunnen we naar het koud en warm buffet, nou ik moet zeggen het ziet er erg lekker uit en achteraf is dat inderdaad ook zo, er is heerlijke Zalm, en Biefstuk en diverse salade's ik zeg dat later dan ook tegen de Mevrouw achter de Bar als ik afreken. " complimenten aan de kok en de bediening" dan gaan John en Marina met de kleine Ariane naar de boot terug, en Aafke en ik gaan nog even buiten zitten, maar dan komt Paul van de Blacq-Out eraan en die zegt dat we over tien minuten een Skippersmeeting hebben, omdat hij er eindelijk in is geslaagd om via skype een gesprek te voeren met Vladimir Ivankowitch  onze scheepsagent in St Petersburg. 


De custums zijn geopend van 09:00 uur tot 21:00 uur en dat betekend dat we dus pas om 15:00 uur hier uit Hamina vertrekken om eerst uit te klaren op het eilandje Santio. Dit is dus Finland en dat neemt hooguit 5 minuten per schip in beslag. Hij vertelt ook dat we niet mogen stoppen onderweg, en mocht het al nodig zijn i.v.m een calamiteit, of opkomende mist, dan mogen we bij uitzondering Primorsk aanlopen. Verder is het zo dat er in Moskou groen licht is gegeven voor de watersportafdeling in st Petersburg, maar dat de brugwachters daar nog geen officieel bericht van hebben gekregen, en dus staat er nog steeds die 300 tot 600 euro per schip op hun lijst wat we dus echt niet gaan betalen. Ook moet er een lijst worden samengestelt van de mensen die van plan zijn, Zijne Majesteit het fregat Evertsen te bezoeken want die ligt afgemeerd op een plek die niet voor publiek toegankelijk is, en vandaar die lijst met personen met hun paspoortnummer er bij vermeld. Tjonge Jonge wat een burocratisch land je zou er gek van worden. We gaan nu naar het pontje toe, maar worden aangesproken door een opstapper van de Goeylio die aan ons fries accent hoort dat we dus ut Fryslán komme. Hij houd een heel verhaal over zijn zeilcarrieëre, en ook nog een hele uitwijding over zijn familie uit Vriezenveen, waarvan er toen dertijd velen waren die handel dreven met Rusland. Het gaat mij allemaal wat boven de pet, en ik ben dan ook blij dat hij zegt ik ga nog even bij de accordioniste kijken. Wij vervolgen onze weg naar het pontje en gaan met z'n elven naar de overkant toe. De schipper wenst ons nog een mooi verblijf in st Petersburg toe, en zegt mischien tot volgend jaar, ja wie weet!?.Als we onderweg naar de boot gaan begint het te regenen met grote druppen, en ik doe dan ook gauw alle luiken die we halfopen hadden staan op een kier na dicht. Even later is het droog, en Aafke gaat buiten in haar boek zitten te lezen.
Maar om kwart voor Elf gaat het echt regenen nog wel niet hard maar toch zoveel dat we naar binnen moeten en de luiken ook dicht moeten. Nu zitten ze op mij te wachten want ze willen nog een spelletje Double Trouble spelen, het is een spel wat we in Australië hebben geleerd, en het spel heet ook wel 
Onvoorspelbaar, want wanneer je denk gewonnen te hebben, kun je zomaar de verliezer zijn en dat maakt het juist aantrekkelijk om het te spelen. We spelen slechts een spelletje, wat maar even anderhalf uur duurt, en weer door Marina en mij word gewonnen met een neuslengte voorsprong.

English Version by google translations

A day Hamina Tonight on 29-06-2013 slept well, and we arrive at 09:00 from our cages, and go after our physical exercises, breakfast outside enjoying the sun. Then I go to the harbor master to pay port dues we get here via the yacht club a substantial discount and have to pay including the use of the sauna and the toilets and the shower's only 24 euros for two days because my papers all lost I have no crew lists and I ask the very beautiful and nice harbor mistress if she knows someone somewhere where I can make an example crew list a copy. She points to a corner of the office, and there is a large copier. So I go to the boat to get the list and then walk back to reception and they copy to me as 10 pieces, when I ask "how much" she says it's for free. Now that is service!. Then the 11:00 and I'm in the right sequence linking the signal flags together, a whole lot of fiddling. It is almost as far to go for the admiral sail to exercise but I get first a bowl of leut Aafke, and then I go after I burned to the hot coffee to the field behind the harbor office. My face First we get a very detailed explanation how we are going to do, and then we go row per group figure our walk we also need to do the Neva. The flowing water of the river Paul also tells the Blacq-out that there is no certainty about the opening of the bridge, they are charging € 300 = € 600 = will calculate which of course is completely ridiculous, by ship and if the bridge is not for nothing open then the beautiful not by what is not, think that Russians do our Dutch'm Zunig. To get back on the practice is quite chaotic, but the director tells us that it is fine, well I have a hard head, and hope it goes without accidents gepaart. Then we go back to the boat, and make us to go with a guide through the fortified town of Hamina, where the Dutch it have driven past many trade and there-influenced printed to the tour in terms of the construction of the ramparts and the layout of the town. We also have a reception at the town hall where we are offered. Strawberries and soda At the end provides Wim Högemann a present from Holland to, and get the captains of the participating ships all a tray, containing all the lighthouses of the Finnish coast and the Baltic Sea it, with the back a map where they stand. At half past five we are again ready, we go to the boat after the first we have S Market gehaalt some groceries, and then I just have to fill up with John in yerriecans we fill 42 liters for sixty euros, and after the stuff to the boat far gesjouwt I throw the empty cans in the tank, and John fill our water tanks, because the water in Russia you can not drink from the tap, because you get sick of it, and so you will first have to cook for you to use. Then I drink ahead of a nice cold beer, and then we take the ferry to the other side. We are one of the first, because there are quite a few people who swim in the tepid waters of the bay. So we go for a while but in the shade on a bench, and get into conversation with the people of Saraban'de previously walked past us this week just before it was pouring with rain. I had seen that they came from Slootdorp, and asked them if they knew a friend of us. And that was true, it was so that they lived on the same road. So you see again that the world is small sometimes. Then we go in and get us some drinks John and I take a pint of beer, and Aafke a glass of Orange Juice's. Then we can go to the hot and cold buffet, well I must say it looks very nice, and afterwards is indeed true, there is a delicious salmon and steak and various salads I say later whatsoever against Mrs. behind the Bar when I checkout. "Compliments to the cook and the operation" then go John and Marina with the small Ariane back to the boat, and Aafke and I go and sit down outside, but then Paul of Blacq-Out coming up and saying that we in ten Skipper Meeting minutes, because he has finally managed to perform with Vladimir Ivankowitch our shipping agent in St Petersburg. conversation via skype The custums are open from 09:00 to 21:00 and that means we therefore only here at 15:00 from Hamina leave at first to be cleared on the island Santio. So this is Finland and that takes more than 5 minutes by boat to complete. He also says that we should not stop on the way, and it was all necessary because of a disaster, or rising mist, then we call exceptionally Primorsk. It is also true that there is light given to the dept in St. Petersburg, green in Moscow but the bridge guards there still have not received official notice and therefore still stands that 300 to 600 euros per ship on their list we what so really not going to pay. Also, a list together dispositions of the people who plan, His Majesty to visit the frigate Evertsen because that is moored at a place that is not accessible to the public, and hence the list of people with their passport upon stated. Young Boy what a bureaucratic country you would go crazy. We now go to the ferry, but are accosted by a opstapper of Goeylio that to us so that we hear frieze accent ut fryslan comma. He holds a story about his zeilcarrieëre, and also a whole digression about his family from Almelo, of which there were many taneously when trading with Russia. For me all that is above the cap, and I am glad that he says I'll have a look at the accordioniste. We continue our way to the ferry and continue with his elves to the other side. The skipper wishes us a nice stay in St. Petersburg far, and says maybe until next year, so who knows?. As we head starts to rain with large spill over to the boat and I do so soon that all hatches we had ajar after close. semi Moments later it is dry, and Aafke goes outside in her book down to read. But at a quarter to eleven, it still raining really hard but not so much that we have to get inside and close the shutters also have. Now they are waiting for me because they want to play a game of Double Trouble, it's a game we have learned in Australia and the game is also called Unpredictable, because when you think to have won, you can just be the loser and that makes it attractive to play. We play only one game, but that takes time and a half hours, and again by Marina and get me won by a nose ahead.li

Geen opmerkingen:

Een reactie posten