pageviews

vrijdag 7 juni 2013

Maandag 03-06-2013 Sandhamn naar Kristianopel

Vanmorgen stonden we om kwart voor acht op en na ons allebei gewassen te hebbeb verorberen we ons ontbijt, en dan gooien we de trossen los om kwart over tien. Eerst een eindje op de motor en als we dan bij de laatste groene boei zijn gaan we de boot met de kop in de wind sturen om het grootzeil te hijsen. Aafke gaat per ongeluk de verkeerde kant op en we maken een gijp, en als we dan de goede richting opgaan trek ik de genua te voorschijn en dan is het gaan met die banaan.
Omdat we als laatste uit de haven vertrokken is het onze eer te na om ze niet allemaal een voor een te pakken. Maar de meesten hebben het orgel aan staan en gaan er als een speer vandoor, en we zien ze een voor een achter de horizon verdwijnen, maar wij zeilen, het gaat wel niet hard maar we zeilen, als ik even beneden op de laptop kijk zie ik dat de Lady Afiena, en de Black Out vlakbij ons varen, de eerste is aan het motorsailen maar de Black Out is onder zeil en loopt net als wij zo'n 3,5 tot 4 knoop.
Omdat de Black Out wat kleiner is dan ons lopen we langzaam bij hun weg. Even later hoor ik dat Paul van de Black Out de Lady Afiena oproept op kanaal 16 en vraagd hem om op dubbel te komen dat is kanaal 77 ook wel genoemd het ouwehoerkanaal. Wij kennen de beide schippers, want zij zitten allebeide in het bestuur van de NVvKustzeilers, de vereniging die deze reis organiseerd.
Paul meld aan Wim van de Lady Afiena dat er een onderzeeër naast hem vaart met de pirescoop boven water en dat hij hun richting uit komt, waarop Wim antwoord dat hij er wel even een foto van zal nemen. Dan vraagt Paul hoe is de wind bij jullie, waarop Wim zegt dat ze zijn gaan moteren, want  de wind kwam plotseling van voren, en hij heeft geen zin in kruisen omdat hij op tijd in Kalmar wil zijn. Paul zegt dat hij nog een poosje door gaat, en dan later ook op de motor die kant op gaat.
Als wij dan een tijdje later tegen de vijf knopen snelheid maken, en zie dat Paul er maar 3,5 over de grond maakt roep ik hem op, en na drie keer is scheepsrecht krijg ik zijn vrouw aan de lijn, en ik zeg tegen haar dat ze wat naar de kust moeten kruipen omdat daar meer wind staat, en om de diepgang kan het wel, dan krijg ik Paul zelf aan de lijn en die zegt dat hij mijn raad op zal volgen.
Een poosje later zitten ze inderdaad een eindje achter ons, en maken nu 4 knoop over de grond.
Omdat er een rijtje windmolens in het water staan, moeten we daar wel achterlangs, maar dat gaat allemaal net, ook zijn er een paar ondiepte's waar we overheen moeten, maar dat kan allemaal, maar een eindje verder moeten we dan toch wel overstag vanwege allerlei obstakels in het water.
Wanneer Paul ook op die plek is aangekomen zie ik hun de genua oprollen, en dan gaan ze ook op de motor richting Kalmar. Wij knoeien nog een poosje door, maar kiezen er voor om naar het kleine plaatsje Kristianopel te gaan, volgens René Vleut moet het er erg mooi zijn, dus dat gaan we even controleren.na de laatste vijf daar naar toe te hebben gemoterd maken we vast via een hekboei ook wel genoemd mooring aan de spiegel en voor met de boeg naar de steiger.
Een Duits echtpaar van een paar boten verder pakt van Aafke de voorlijnen aan, en zo liggen we om 15:00 uur al in een haven, en dat overkomt ons zelden, meestel word het later.
Nu gaan we eerst maar even om boodschappen, want het brood is op, gelukkig is er een kleine winkel in het dorpje, en na diverse benodigdheden te hebben ingeslagen brengen we die eerst maar even weer naar de boot, want we hadden onze fototoestellen niet meegenomen maar er is hier zoveel mooi's te zien en dat moet even op de gevoelige plaat worden vastgelegt.
Nadat we weer op de boot gekomen zijn, gaat het opeens flink waaien, ik had al even gekeken op windfinder en die had het over windkracht Zeven met uitschieters tot Acht. Inderdaad komt dat uit en de nacht is er eentje van veel klotsen, gieren, en fluiten van de wind door de verstagingen.
Het word dus een roezige nacht.
Morgen maar eens zien wat het gaat worden, en hoe laat we kunnen vertrekken.






















Geen opmerkingen:

Een reactie posten